Usturoita sau iarba-de-usturoi este o planta anuala care creste in Europa, Asia si Africa de Nord si are gustul fin de usturoi dupa cum ii spune si numele. Are denumirea stiintifica de Alliaria petiolata si face parte din familia Brassicaceae.
Usturoita face parte din categoria plantelor salbatice si apreciate in popor pentru ca sunt comestibile si au calitati de condiment, ceea ce a facut de-a lungul anilor sa fie cultivate de numeroase familii de tarani in gradinile lor si sa fie folosite in diverse preparate culinare.
Astazi planta se foloseste in multe retete culinare drept condiment in salate, sosuri si in amestecuri cu legume si branzeturi, dar este apreciata si ca planta medicinala in primul rand pentru efectele sale antiseptice bune si usor laxative.
Planta contine elemente active foarte importante: substante glicozide, uleiuri esentiale, enzime, substante saponine si carotenoide si altele. Radacina ei are miros si gust de usturoi datorita uleiului esential ce este un derivat asemanator aceluia de la usturoiul propriu-zis. Frunzele fragede de usturoita au si ele aroma caracteristica si sunt folosite ca inlocuitor de usturoi.
In scop terapeutic planta se remarca si datorita efectului sau depurativ, de aceea este un bun remediu impotriva muscaturilor de insecte, bronsitei, mancarimilor de piele, iritatiilor, ulceratiilor si ranilor. Specialistii au ajuns la concluzia ca usturoita are proprietati expectorante, antiscorbutice, diaforetice, diuretice, antiseptice si aromatice foarte bune. Mirosul de usturoi persista pe maini daca frunzele sunt frecate putin intre degete. De asemenea laptele vacilor care consuma aceasta planta va avea un putin miros ca de usturoi.
Aceasta planta creste mai ales in regiunile cu paduri umede, pe malurile apelor, in locurile partial umbrite cu sol fertil, bogat in materie organica si azot. Are tulpina inalta de pana la 1 m, frunzele mari cu lungimea de cel mult 10-15 cm si latimea de 7-8 cm, in forma de inima si cu petiol lung fiecare, in nuante de culori verzui spre gri si suprafata superioara lucioasa.
Inflorescentele sunt mari formate din grupuri de mici floricele albe. Fiecare floare are cate 4 petale, 4 sepale verzui, 6 stamine si un ovar. Fructele sunt de forma unor mici scoici de 5 cm care adapostesc in interior numeroase seminte negre. Polenizarea se face de catre albine, fluturi si numeroase insecte polenizatoare. Perioada de inflorire este in lunile mai-iulie.
Usturoita este o planta care nu trebuie consumata in cantitate mare deoarece poate da efecte secundare de greata si voma.