Planta radacina-ursului se prezinta sub forma unor smocuri delicate sau tufisuri care cresc lungi de 30-50 cm si apar mai ales in regiunile cu soluri modeste sau bogat argiloase, in luminisurile de padure sau la marginea padurilor din Europa. La noi in tara creste in Muntii Carpati. In popor planta are si alte denumiri – bria, brioala, feniculul muntelui – iar ca specie face parte din familia Apiaceae si este numita stiintific Meum athamanticum.
Radacina-ursului are frunzele fine de culoare verde, inflorescentele sunt alcatuite din flori mici albe si rozii. Planta infloreste in perioada lunilor de vara si se inmulteste prin seminte. Poate fi cultivata in locuri insorit, dar si partial umbrite, este rezistenta atat la seceta in lunile toride, dar si la frig.
De la radacina-ursului se recolteaza radacina, frunzele si fructele – care sunt folosite in scopuri terapeutice. Planta are un continut important de alcooli alifatici, steroizi si ulei volatil. In special radacina are uleiuri esentiale, acid carbonic, dar si substante fenol cumarinice. Prin continutul lor fructele sunt considerate cu proprietati anticoagulante.
Principala trasatura a plantei este mirosul ei deosebit, dulceag, foarte asemanator cu mararul sau feniculul. Datorita gustului dulceag frunzele sunt folosite in gastronomie la asezonarea sosurilor, supelor, salatelor, la omlete si mancaruri din carne. Din radacina se prepara lichiorul de plante, se da acestuia un plus de aroma.
Ca planta medicinala radacina-ursului ajuta in calmarea durerilor menstruale. Decoctul din radacina plantei ajuta in cazuri de febra, isterie, dismenoree, dureri de stomac, are proprietati tonice digestive si diuretice. Frunzele sunt bune si pentru animale, ingerate de vaci pot da o savoare deosebita laptelui.