Anumite plante medicinale ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la normalizarea glicemiei. Aceste plante – precum coada-calului, muguri de mesteacăn, fructe de păducel, rădăcină de păpădie, sunătoare, frunze de urzică – sunt recomandate în ceaiuri persoanelor cu tulburări de metabolism al carbohidraților, ori care suferă de prediabet sau diabet.
Glicemia se referă de fapt la concentrația de zahăr din sânge și este controlată de pancreasul endocrin, care secretă insulina. În general, insulina este produsă în organism în funcție de nivelul de glucoză din sânge.
La anumite persoane, din cauza unor probleme de sănătate sau a îmbătrânirii organismului, este posibil ca pancreasul să nu secrete suficientă insulină, asta înseamnă că s-a dezvoltat diabetul de tip 2, sau insulino non-dependent. Dacă pancreasul nu secretă insulină aproape deloc, atunci este vorba despre diabet de tip 1, care poate să apară la orice vârstă.
Medicii recomandă oamenilor să-și controleze glicemia ocazional, pentru a preveni anumite probleme de sănătate. În caz de hipoglicemie, cantitatea de glucoză din sânge este prea mică, iar în caz de hiperglicemie, cantitatea de glucoză din sânge este prea mare și apare riscul de diabet.
10 plante medicinale care reglează glicemia
În caz de hiperglicemie trebuie de făcut mai multă mișcare și de urmat o alimentație cu proteine și glucide sănătoase, obținute din fructe și legume. De asemenea, trebuie evitați carbohidrații concentrați precum sunt: produsele de patiserie, sosurile, sucurile cu zahăr, îndulcitori. Consumul frecvent de carbohidrați poate produce și tulburări ale microflorei intestinale, iar asta la rândul ei duce la apariția poftei de dulciuri. Proteinele sănătoase stimulează metabolismul glucidic și tonifică musculatura.
Lipsa unor minerale poate afecta metabolismul. De pildă, cromul este implicat în reglarea metabolismului carbohidraților și poate crește sensibilitatea celulelor la insulină. Deficitul de crom poate cauza o poftă mai mare de dulciuri. Magneziul are rol în absorbția glucozei în organism și în producerea de energie.
1. Coada-calului
Ceaiul de coada-calului reduce glicemia în 2 ore, este indicată oamenilor care suferă de diabet zaharat de tip 2 sau de prediabet. Planta ajută în controlul glicemiei și în prevenirea complicațiilor cardiovasculare. Pulberea de coada-calului se obține prin măcinarea plantei uscate și se folosește în medicina populară în reducerea glicemiei. Ea conține calciu, magneziu, fier, flavonoizi, alcaloizi, fitosteroli, siliciu, glicozide și vitamine.
2. Troscot
Ceaiul de troscot poate ajuta la scăderea glicemiei, are proprietăți antidiabetice, hipotensive, antireumatice, diuretice, detoxifiante, astrigente, remineralizante, vermifuge.
3. Fructe de păducel
Ceaiul din fructe roșii de păducel ajută în reducerea glicemiei și în protejarea sănătății cardiovasculare.
4. Sunătoarea
Această plantă are substanțe flavonoide, reduce valorile glicemiei, scade riscul de diabet, ajută la producerea normală a bilei și a fluxului biliar.
5. Rădăcină de brusture
Această plantă medicinală are efect hipoglicemic și ajută în caz de diabet de tip 2. Rădăcina de brusture are vitamine B, reduce glicemia, colesterolul și ajută la detoxifierea organismului.
6. Rădăcină de păpădie
Ceaiul din rădăcină de păpădie stimulează ficatul, rinichii, ajută la detoxifierea organismului și la reducerea glicemiei. Păpădia are efect diuretic puternic, are proprietăți antimicrobiene, reduce tensiunea arterială și combate anemia.
7. Afinele
Aceste fructe se consumă proaspete, ele ajută la reducerea glicemiei. Afinele au puțin zahăr, sunt bogate în antioxidanți, previn dezvoltarea diabetului zaharat.
8. Frunze de ștevie
Această plantă are capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge. Planta detoxifică organismul, protejează ficatul, colonul și pancreasul. Se consumă proaspătă primăvara în salate, mâncăruri cu orez, legume, ciorbe, etc. Are vitamine A, C și K, magneziu, fier, calciu, zinc, potasiu, fosfor, poate preveni și trata astenia de primăvară.
9. Frunze de urzică
Urzica are polifenoli ce reduc nivelul de zahăr din sânge. Cu ajutorul polifenolilor din urzică, pancreasul produce mai multă insulină – un hormon care ajută la reglarea cantității de zahăr din sânge.
Ceaiul de urzică ajută la producerea de insulină și la scăderea riscului de diabet de tip 1. Frunzele de urzică se pot consuma și în băuturi din plante, în supe și salate. Planta furnizează organismului vitamine A, B, C, K, dar și minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor.
10. Frunze de mentă
Menta are antioxidanți, vitamina C, flavonoide, acid rosmarinic, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la scăderea inflamației din organism și combaterea oxidării. Menta îmbunătățește astfel sensibilitatea la insulină și reduce absorbția de glucoză în sânge.
De asemenea, menta are un conținut ridicat de fibre care facilitează reglarea glicemiei, a nivelului de zahăr din sânge și încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin. După fiecare masă se recomandă să se bea o cană de ceai de mentă, pentru că acest ceai are efect hipoglicemiant și poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.