Nutriționiștii cunosc foarte multe alimente care trebuie evitate, despre care spun mereu oamenilor, pentru a-i face conștienți că ar trebui să se mai gândească mai serios la obiceiurile lor alimentare. Sunt alimente pe care noi le considerăm sănătoase, dar care ascund anumiți compuși sau substanțe care în timp ne afectează sănătatea organismului.
Anumite alimente chiar trebuie evitate pentru că sunt de fapt nesănătoase, iar cu cât le consumăm mai des cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare. Află care sunt aceste alimente în cele ce urmează.
Navigare rapidă în articol:
- Popcorn la pungă – Află ce conține!
- Somonul – Peștele de acvacultură conține foarte puțini acizi grași Omega-3
- Margarina conține grăsimi trans
- Creveții de crescătorie pot afecta sănătatea oamenilor
- Făina albă și produsele din făină albă
- Cârnați și produse din carne ce conțin nitriți
- Ce dulciuri trebuie evitate?
- Băuturile răcoritoare toxice
- Alte alimente nesănătoase
- Adevărul despre injecțiile cu vitamina B12
1.Popcorn la pungă – Află ce conține!
Punga în care este pus popcornul pentru cuptorul cu microunde conține pe partea interioară două substanțe chimice care sunt cancerigene, au efecte negative asupra problemelor de dezvoltare, de reproducere și pot dăuna ficatului, dacă se acumulează în organism. Cercetătorii spun că organismul are nevoie de mulți ani pentru ca să elimine aceste substanțe. Este vorba despre:
- PFOA – acid perfluorooctanoic
- PFOS – perfluorooctan sulfonat.
Aceste substanțe apar și pe pungile folosite pentru anumite gustări ori sandwich-uri.
Popocornul poate cauza cicatrici ireversibile pe cele mai mici căi respiratorii din plămâni.
Popcornul la pungă are și o aromă artificială de unt care este diacetil (pe care producătorii l-au adăugat la acest produs). Vaporii acestei substanțe chimice cu gust de unt poate cauza în cantitate mare anumite afecțiuni pulmonare grave. Pentru a preveni asta este indicat să lăsați punga de popcorn să se răcească după ce ați scos-o din cuptorul cu microunde, înainte de a o deschide. Evitați să inhalați aburul pe care îl emană punga de popcorn abia scoasă din cuptorul de microunde.
Diacetilul apare și în alte produse: vin, iaurt, unt, brânză. El este dăunător plămânilor doar dacă este inhalat în cantități mari, sub formă de abur. Acest fapt a fost constatat de medicii care au avut pacienți ce sufereau de probleme pulmonare pentru că au lucrat în fabrici unde se făceau aceste produse – floricele de porumb, sau care au mâncat ani de zile acest produs – popcorn la microunde – și au inhalat aburul cu aromă de unt. În prezent regulile FDA (autoritatea alimentară în SUA) nu impun producătorilor să declare în mod clar ce substanțe aromatizante folosesc.
2.Somonul – Peștele de acvacultură conține foarte puțini acizi grași Omega-3
Sunt oameni care cumpără frecvent somon pentru că ei consideră că este sănătos. Dacă acesta este de acvacultură nu este bogat în acizi grași Omega-3 așa cum se spune, așa cum este peștele de captură. De regulă el este numit simplu somon, sau somon de Atlantic, nu este specificat dacă este sau nu de acvacultură.
Potrivit unor studii despre somonul de acvacultură s-a ajuns la concluzia că acesta:
- Are un nivel foarte mic de Omega-3
- Are un nivel de dioxină mai mare de 11 ori comparativ cu somonul de captură
- Este hrănit în anumite crescătorii cu pesticide interzise.
Somonul de crescătorie este un iubitor de Omega-3, dar din păcate în prezent primește tot mai puțină anșoa măcinată în dieta lui. Cererea de somon pentru consum este mai mare decât oferta, de aceea acești pești sunt de acvacultură, primesc o hrană mai ieftină. Somonul de crescătorie are nevoie de o cantitate suficientă de Omega-3 marin, de EPA și DHA, pentru a fi sănătos într-un mediu de crescătorie, dar se pare că nu o primește în cantitatea care ar trebui. Acizii grași contribuie la dezvoltarea vederii, la creșterea normală, la consolidarea sistemului imunitar. Acest lucru a dus la scăderea cantității de Omega-3 din fileurile de somon care se vând oamenilor.
Somonul de acvacultură are nevoie de mai mult de 1% Omega-3 marin în dieta lui. Consecințele lipsei de Omega-3 sunt: somonul este mai puțin robust, are un risc mai mare de a dezvolta boli virale, în corpul său grăsimea nu este distribuită în mod normal, nu poate supraviețui o perioadă îndelungată de timp în condiții de acvacultură.
În anul 2015, FDA a aprobat vânzarea de somon modificat genetic fără a introduce și obligativitatea de a se aplica reguli de etichetare, prin care oamenii să fie informați de acest lucru.
3.Margarina conține grăsimi trans
Margarina este un produs care poate conține:
- O cantitate mare de grăsimi trans despre care s-a demonstrat faptul că pot provoca o deficiență de acizi grași esențiali în organism, pot crește colesterolul, riscul de boli cardiace, riscul de atac de cord, de diabet zaharat de tip 2, infertilitate și de alte tipuri de boli grave
- Uleiuri ultra-rafinate care pot afecta negativ starea de sănătate a oamenilor.
Margarina are uleiuri vegetale lichide hidrogenate pentru a fi transformate în grăsimi semi-solide. Astfel grăsimile iau forma trans. Grăsimile trans sunt fabricate din uleiuri vegetale ieftine, ca de exemplu uleiul de palmier. Acestea sunt folosite la realizarea gogoșilor, chips-urilor de cartofi sau de porumb, produselor de patiserie, biscuiților, etc.
Grăsimile trans încă se mai ascund în multe alimente, în produsele fast-food, nugget-uri, chips-uri, cartofi prăjiți. Aceste alimente dar și produsele de patiserie și plăcintele pot avea și multă sare, amidonuri rafinate sau adaos prea mare de zahăr.
Margarina poate fi înlocuită cu ulei de măsline sau cu ulei de floarea-soarelui.
4.Creveții de crescătorie pot afecta sănătatea oamenilor
De câțiva ani buni, cererea mondială de creveți este tot mai mare, de aceea lucrurile s-au schimbat, oamenii consumă creveți de crescătorie și probabil mulți dintre ei nici nu știu asta. Piața mondială anuală este alimentată cu aproximativ 3 milioane de tone de creveți de crescătorie. Cea mai mare cantitate de creveți provine din Asia, China, Banglandesh, în special din Thailanda, dar și din Ecuador, Mexic, Brazilia.
Ce tratamente sunt folosite în fermele de creveți?
În aceste ferme se folosesc anumite pesticide neurotoxice pentru creșterea lor. Acestea au organofosfați care pot crește riscul de ADHD și de scădere a memoriei. De asemenea, în ferme se folosește verdele malachit pentru distrugerea ciupercilor care afectează ouăle de creveți. Verdele malachit este un aditiv carcinogen. S-a constatat că această substanță poate rezista pe carnea de creveți în apă și timp de 200 de zile, la temperatură de 10 grade Celsius.
O altă substanță folosită în ferme este cea organostanică ce distruge moluștele pentru a permite colectarea rapidă a creveților. Acesta dacă ajunge în organismul uman poate produce dezechilibre hormonale și poate crește riscul de obezitate.
Retenolul este folosit pentru distrugerea peștilor din zonele cu creveți, dacă este inhalat în exces poate produce paralizie și boala Parkinson.
Pentru a preveni decolorarea creveților, se folosește o substanță numită 4-hexilresorcinol care poate afecta calitatea spermei și poate crește riscul de cancer la femei.
Creveții pot afecta sănătatea oamenilor, pot crește nivelul de colesterol și pot cauza alergii la copii.
La creveții de crescătorie s-au descoperit peste 162 de tipuri diferite de bacterii care apar din cauza suprapopulării și care sunt rezistente la 10 tipuri diferite de antibiotice. Pentru a combate bolile și a spori creșterea creveților în crescătorie se folosesc antibiotice, hormoni, la care se pare că nu există niciun fel de restricție.
În plus crescătoriile nu au parte de o purificare naturală și de filtrarea pe care o realizau pădurile de mangrove. Astfel iazurile de creveți acumulează nămol toxic ce conține antibiotice, pesticide, excremente.
Fermele comerciale de creveți produc degradarea mediului
Fermele comerciale de creveți produc și degradarea mediului, ele au distrus mare parte din zonele cu păduri de mangrove care adăposteau creveții sălbatici și o mare varietate de pești și alte specii marine. În prezent 70% din pădurile de mangrove din Ecuador și 40% din pădurile de mangrove ale lumii sunt distruse. Acestea protejau zonele de coastă de furtuni.
De asemenea s-a estimat și faptul că prin fermele de crescătorie se reduce hrana pentru balene și păsările marine. Pentru a produce 0,5 kg de creveți este necesar 3 kg de pește marin. Deci s-a ajuns la supra-pescuit de sardine, hamsii și hering marin.
5.Făina albă și produsele din făină albă
Această făină se folosește la pâine, tăiței, biscuiți, plăcinte, etc. Făina albă este complet lipsită de vitamine și minerale. Produsele din făină albă sunt bogate în calorii. Este vorba despre calorii goale, deci produsele ne umplu stomacul, dar nu ne furnizează micronutrienți necesari pentru sănătate.
Pe de altă parte pentru a metaboliza produsele din făină albă organismul are nevoie de vitamine și minerale, pe care le ia din rezervele proprii și astfel poate să apară un deficit de nutrienți în corp.
Făina albă provine din cereale care au gluten, iar glutenul are efecte negative asupra sănătății, intestinului și capacității mentale. Glutenul poate duce la supraponderabilitate.
Făina albă afectează și pancreasul, deoarece carbohidrații concentrați din făină sunt transformați în zahăr. Pentru a scădea nivelul de zahăr care ajunge la celule și nivelul de zahăr din sânge, pancreasul trebuie să elibereze mai multă insulină. Prin urmare este posibil să crească riscul de diabet. Alte consecințe sunt apariția acneei, creșterea în greutate, apariția unor dezechilibre hormonale.
Făina albă trebuie înlocuită cu făină integrală din grâu.
6.Cârnați și produse din carne ce conțin nitriți
Aceste produse apar frecvent în magazinele alimentare și în supermarkerturi și conțin cantități mari de sodiu, conservanți chimici, aditivi alimentari, nitriți, care pot afecta negativ sănătatea organismului, a inimii și a creierului. Este vorba despre produse de tipul: mezeluri, cârnați, șuncă, hot-dog, diferite tipuri de cărnuri și de cârnați.
Acestea trebuie înlocuite cu produse din carne care provin de la ferme unde animalele sunt hrănite natural.
7.Ce dulciuri trebuie evitate?
Cele mai bune dulciuri sunt cele făcute acasă sau dulciurile care au ingrediente de calitate.
Dulciurile din magazine conțin: margarină cu grăsimi trans, sirop de glucoză, arahide, zahăr în exces, pudră de zer, emulgator de lecitină de soia modificate genetic, extract de vanilie, pudră de proteine prelucrate industrial, lapte praf și altele. Toate acestea trebuie evitate, cu siguranță nimeni nu ar vrea să mănânce așa ceva. Coloranții naturali sunt posibili carcinogeni.
8.Băuturile răcoritoare toxice
Sunt foarte multe sortimente de băuturi răcoritoare care au îndulcitori de zahăr, îndulcitori artificiali, zahăr în cantitate mare, sirop de glucoză și fructoză de porumb, arome artificiale, cafeină și altele. Toate aceste substanțe dăunează dinților, îndeosebi smalțului acestora, ne fac dinții galbeni și ne cresc riscul de boli dentare. În plus băuturile răcoritoare care au astfel de substanțe ne produc un dezechilibru acido-bazic în organism și ne fac digestia mai dificilă din cauza acidului fosforic.
Aciditatea băuturilor răcoritoare este de 100.000 de ori mai mare decât a apei pure. Iată care sunt consecințele:
- Ele lasă un acid rezidual în gură și scad calitatea salivei
- Prin consumul lor smalțul este distrus încet și în mod constant
- Aciditatea din băuturile răcoritoare produce și inflamarea stomacului, afectează mucoasa gastrică, se produce în timp pierderea osoasă, crește riscul de osteoporoză.
9.Alte alimente nesănătoase
Sunt foarte multe alimente nesănătoase care trebuie eliminate din dietă sau consumate în cantitate mică. Dressingul pentru salată nu este recomandat pentru că are prea mult zahăr. Alte exemple sunt alimentele prelucrate: pizza congelată, chips-urile, batoanele de ciocolată, burgerii, plăcintele, cârnații, cartofii prăjiți, sucurile de fructe cu adaos mare de zahăr și altele.
10.Adevărul despre injecțiile cu vitamina B12
Este bine să faci injecții cu vitamina B12? Mulți oameni fac aceste injecții dar ar trebui să aleagă varianta de vitamine B12 sub formă de complex de vitamine B. Injecțiile nu conțin tipul benefic de B12. Prin urmare, ca aceste vitamine B12 să fie eficiente trebuie să fie sub formă de suplimente de B12 care se iau sub formă de pastile. Acestea sunt absorbite în sistemul digestiv, apoi sunt transformate în substanțe active, biodisponibile, ajung în fluxul de sânge si vor avea o formă care este perfectă pentru nervi și organele omului, pentru ca acestea să le accepte.
În cazul injecțiilor cu vitamina B12 nu are loc acest proces, de aceea este bine să se opteze pentru consumul de suplimente orale.
Specialiștii recomandă:
- Suplimente care au adenozil-cobalină, metil-cobalină
- Consumul de alimente care conțin biotice elevate, care stimulează organismul să producă vitamina B12. Este vorba despre microorganisme care se găsesc în coaja fructelor, în frunzele alimentelor și de aceea este indicat să se consume alimente proaspete, organice sau bio, din surse sigure, care sunt fără chimicale.