10 plante medicinale cu acțiune antivirală, recomandate pentru ceaiuri

0
1181

De ani buni se folosesc 10 plante medicinale ca remedii pentru combaterea infecțiilor, cauzate de virusuri și bacterii și care sunt o alternativă bună la medicamentele convenționale. Acestea sunt utilizate în medicina populară sunt formă de supliment alimentar, ceai, infuzie, decoct, extract, ulei esențial.

Află în acest articol care sunt cele mai cunoscute 10 plante medicinale cu acțiune antivirală, care ajută la calmarea simptomelor afecțiunilor respiratorii și la eliminarea mucusului din plămâni.

Navigare rapidă în articol:

  1. Salvia are efect antiviral
  2. Planta medicinală White Horehound
  3. Planta medicinală Andrographis
  4. Cimbrișorul Thyme
  5. Usturoiul în medicina populară
  6. Planta medicinală Marshmallow
  7. Rădăcina de lemn-dulce
  8. Ulei de eucalipt
  9. Planta oregano
  10. Menta piperită

1. Salvia are efect antiviral

Salvia face parte din categoria celor mai cunoscute plante medicinale cu acțiune antivirală. Are numeroase proprietăți terapeutice, dar mai ales se remarcă prin efectul anxiolitic, antioxidant, antiinfecțios, antiseptic, tonic și relaxant.

Salvia se folosește ca plantă medicinală, proaspătă sau uscată, în ceaiuri, ca extract uscat sau lichid, sub formă de tinctură, decoct, ulei esențial și supliment alimentar. Infuzia din salvie se poate utiliza ca apă de gură, pentru ameliorarea durerilor de gât și ca remediu în cazuri de infecții ale gingiilor, amigdalită, ulcerații bucale și alte afecțiuni de acest fel.

Uleiul de salvie este revigorant, relaxant, sedativ, excelent pentru atenuarea crampelor musculare, potrivit pentru afecțiunile ce apar pe fond de stres. Are efect benefic asupra sistemului nervos și poate ameliora simptomele unor tulburări mentale și nervoase.

Are efect revigorant asupra stării psihice, calmează inflamațiile pielii, stimulează creșterea părului, previne apariția ridurilor, reduce manifestările sindromului premenstrual. Este bun pentru relaxare, reducerea palpitațiilor, presiunii arteriale, stresului, tensiunilor și stărilor de irascibilitate.

2. Planta medicinală White Horehound

White Horehound este un soi de mentă cu flori albe, care are proprietăți foarte bune pentru organism; ajută în ameliorarea simptomelor produse de numeroase afecțiuni ale ficatului, vezicii urinare, tuberculoză, bronșită și probleme ale sistemului respirator. Ceaiul de White Horehound calmează balonarea, flatulența, indigestia, diarea, tusea convulsivă, constipația, durerile menstruale.

3. Planta medicinală Andrographis

Andrographis este o plantă medicinală din India și Sri Lanka. Are proprietăți terapeutice antivirale și antiinflamatorii și este utilizată în medicina ayurvedică. Cercetătorii au demonstrat că Andrographis reduce simptomele infecțiilor respiratorii.

Studiile științifice arată că planta este eficientă mai ales în cazuri de gripă și răceală, reduce simptomele acestor boli (cum ar fi oboseala, durerile de cap, durerile de gât, durerile musculare, excesul de secreții nazale). De asemenea, cercetătorii consideră că Andrographis are proprietăți antivirale și de aceea reprezintă un bun remediu într-o mare varietate de infecții virale, ea fiind considerată un adevărat medicament antiviral puternic.

4. Cimbrișorul Thyme

Uleiul din cimbrișor Thyme are proprietăți antimicrobiene puternice și este un excelent remediu pentru infecțiile tractului respirator. Planta medicinală Thyme este recomandată în cazuri de gripă, amigdalită și laringită. Are efect bun în ameliorarea tusei, durerilor de gât, infecțiilor respiratorii.

Preparatele din cimbrișor (ceai, infuzie, decoct, ulei esențial, extract) au efecte antismasmodice, analgezice, expectorante, antibacteriene, calmante asupra sistemului nervos, dezinfectante, de stimulare a secreției sucului gastric. Cimbrișorul calmează durerile menstruale și ajută în prevenirea și eliminarea infecțiilor aparatului genital feminin.

Citește și:  Crusin (Frangula alnus), scoarta vindeca afectiunile gastro-intestinale

5. Usturoiul în medicina populară

Usturoiul este recomandat pentru consumul zilnic, pentru că ajută în prevenirea și combaterea infecțiilor, tusei, răcelilor, durerilor de gât, bronșitei, gripei, astmului. Oamenii apreciază usturoiul pentru proprietățile sale antivirale, antifungice, antiparazitare și antibacteriene și îl folosesc în preparate culinare, pentru că știu faptul că ajută în prevenirea multor afecțiuni și boli.

Usturoiul combate gripa și răceala și ajută în stimularea activității sistemului imunitar al organismului. Compuși de sulf din usturoi au proprietăți antitumorale și pot proteja organismul de cancer.

6. Planta medicinală Marshmallow

Marshmallow este o plantă ce are denumirea științifică Althaea Officinalis. Frunzele și rădăcina plantei sunt comestibile, au efect expectorant și ajută în calmarea tusei. Conținutul de mucilagi antioxidanți din rădăcina plantei are efect liniștitor asupra mucoaselor respiratorii, asupra țesutului cutanat și asupra tractului digestiv.

Planta se folosește în medicina tradițională pentru a ameliora problemele digestive, durerile și inflamațiile de la nivelul gâtului. Rădăcina de Marshmallow se utilizează sub formă de ceai, capsule, pulbere, sirop de tuse.

Această plantă medicinală ajută la eliminarea excesului de mucus din plămâni și la eliberarea căilor respiratorii congestionate.

7. Rădăcina de lemn-dulce

Rădăcina din lemn-dulce este recomandată ca supliment alimentar, deoarece stimulează imunitatea, reglează tranzitul intestinal, reface mucoasa gastro-duodenală și crește rezistența organismului. Rădăcina are proprietăți fluidifiante asupra secrețiilor faringiene și bronșice, ajută la eliminarea secrețiilor pulmonare, facilitează expectorația, de aceea este recomandată în cazuri de afecțiuni și boli ale căilor respiratorii.

Studiile cercetătorilor sunt numeroase cu privire la rădăcina de lemn-dulce și arată că este un excelent remediu pentru afecțiunile sistemului respirator, datorită efectelor sale calmante și expectorante. Rădăcina de lemn-dulce este recomandată în cazuri de tuse, bronșită, afecțiuni pulmonare și alte afecțiuni.

8. Ulei de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt are proprietăți antivirale, antibacteriene, expectorante, analgezice și antiseptice. Acest ulei este foarte eficient pentru:

  • Ameliorarea durerilor de artrită și reumatism
  • Reducerea infecțiilor urinare, a retenției de lichide
  • Combaterea bolilor respiratorii (se folosește ca inhalant)
  • Decongestionarea nasului, îmbunătățirea respirației
  • Reducerea oboselii mentale, a febrei
  • Tratamentul arsurilor, tăieturilor, herpesului.

9. Planta oregano

Infuzia de oregano este foarte bună pentru ameliorarea stărilor febrile și a simptomelor care sunt produse de răceală. Infuzia de oregano calmează tusea, relaxează mușchii bronșici și ajută la eliminarea secrețiilor din plămâni. Acest preparat este eficient și în combaterea paraziților intestinali, în reducerea stărilor rele cauzate de infecțiile microbiene, intoxicațiile alimentare, de colită sau de sindromul metabolic.

Infuzia de oregano reduce simptomele de balonare, diaree, constipație, dureri abdominale. Oregano se poate folosi în ceaiuri sau în preparate culinare (în aluat de pizza, pâine și altele).

10. Menta piperită

Această plantă este un hibrid între menta creață și menta de apă. Este una din cele mai cunoscute plante medicinale cu efect antiviral. Are mentol – o substanță activă care relaxează tractul respirator și îmbunătățește respirația. Menta are proprietăți antioxidante, dezinfectante, antiseptice, spasmolitice, antiemetice, de calmare a mucoasei gastrice.

Ceaiul de mentă are efect decongestionant pentru căile respiratorii (datorită conținutului de mentol din frunzele plantei) astfel respirația se face mult mai ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.