Sosul de chili este un condiment excelent mai ales pentru preparatele culinare din carne. Află de ce acest condiment este excelent pentru sănătatea ta!
Are gust iute și puțin dulceag și poate fi considerat și un medicament pentru organism. Conține vitamine și minerale, ajută în tratamentul răcelii, răului de mișcare, are efect afrodisiac, digestiv, antiinflamator, de stimulare a poftei de mâncare, expectorant și de degajare a căilor respiratorii.
Capsaicina din ardei iute are proprietăți utile organismului, efect tonic, antimicrobian, analgezic, stimulează circulația sângelui, ameliorează simptomele bolilor articulațiilor, de sciatică, tratează nevralgiile, ajută în stoparea căderii părului, combate stresul.
Sosul de chili conține multe substanțe nutritive, mai ales vitamina C și betacaroten care au proprietăți antioxidante, ce ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului, dar și săruri minerale de calciu, fosfor și potasiu importante pentru sănătate.
Poate ajuta în scăderea riscului de boli cardiovasculare, în stimularea digestiei, a metabolismului și prevenirea proceselor inflamatorii, infecțioase și a diabetului. Nu trebuie exagerat cu consumului de sos de chili deoarece este destul de picant, se consumă în cantitate moderată, gustul lui este foarte plăcut și senzația creată este grozavă dacă este folosit drept condiment la preparatele din carne.
Chili reduce necesarul de insulină și deci poate preveni dezvoltarea diabetului zaharat. Reduce nivelul de colesterol din sânge și deci scade riscul de boli coronariene și ateroscleroză, poate vindeca gripa, răceala și alte afecțiuni respiratorii. Senzația de arsură este dată de capsaicina din ardeii iuți, aceasta este benefică pentru sănătate deoarece potrivit cercetătorilor poate ajuta în distrugerea celulelor canceroase de la anumite organe, dar fără a afecta celulele sănătoase.
Sos de chili cu roșii – mod de preparare:
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 ardei roșii, 250 g ceapă, 500 g roșii, 200 g zahăr, 120 ml oțet de vin alb, o jumătate de linguriță de căței de usturoi zdobiți, 1 linguriță de muștar și de boia iute sau dulce, sare și piper după gust.
Se curăță ceapa de coajă, se spală și se taie mărunt. Se spală roșiile și se curăță de pieliță și se taie cubulețe. Se spală ardeii iuți roșii și se taie în bucățele mici. Aceste trei ingrediente se pun într-o tigaie la foc mediu, se amestecă până lasă un pic de sos. Se adaugă usturoiul, zahărul, oțetul, muștarul, sarea, piperul și boiaua iute (sau dulce pentru cei care vor sosul mai puțin picant), se amestecă bine timp de 10 minute, apoi se dă deoparte, se lasă puțin să se liniștească. Se poate pune cald în borcan, apoi se închide ermetic.