Cercetătorii au realizat descoperiri medicale uimitoare în ultimii 10 ani, în scopul a preveni și a trata infecțiile și bolile grave. Lumea se îndreaptă spre o eră numită postantibiotică, în care bacteriile devin rezistente la antibiotice și infecțiile pot ucide. Pentru a preveni asta, este necesar ca programele de cercetare ale oamenilor de știință să continue, pentru a da naștere la noi descoperiri medicale și de dezvoltare a antibioticelor, ca ultimă soluție pentru infecțiile dificile.
Iată care sunt principalele 19 descoperiri medicale uimitoare din ultimii 10 ani, care pot ajuta în combaterea bolilor și infecțiilor.
1. Descoperiri medicale – Folosirea bacteriilor intestinale pentru tratarea bolilor
Flora intestinală benefică poate proteja intestinul de microbi dăunători și poate preveni multe afecțiuni și boli. Prin urmare, este important să înțelegem cum acționează aceste bacterii și să folosim unele dintre ele în procese asociate cu sănătatea, în avantajul nostru.
Terapia cu bacterii intestinale este folosită pentru tratamentul unor boli inflamatorii intestinale, probleme digestive, infecții cronice, tulburări intestinale, alergii, diaree, intoleranțe alimentare.
Cercetătorii continuă studiile în acest domeniu pentru a găsi noi tratamente pentru boli mintale, boli neurologice și psihiatrice, boli gastrointestinale, cancer, boli autoimune. Potrivit unui articol din anului 2013, de pe PubLMed.gov, sunt studii care arată că există o legătură între bacteriile intestinale și procesul de dezvoltare al creierului. Cercetătorii fac studii pentru a descoperi noi tratamente pentru cazuri de boli neuro-comportamentale, anxietate, schizofrenie și autism.
2. Descoperiri medicale – Organe printate 3D, imprimarea materialelor pentru proteze
Oamenii de știință de la Universitatea Cornell din SUA au creat în anul 2013 urechea externă artificială, care are capacitatea de a funcționa ca o ureche adevărată și ar putea fi implantată la pacienții care suferă de malformații la pavilionul urechii. Dr. Bonassar și alți cercetători au făcut o scanare laser și o fotografie a unei urechi adevărate, au creat o imagine 3D digitizată a urechii pe ecranul unui computer, apoi au transformat imaginea într-o matriță a urechii, utilizând o imprimantă 3D.
Printr-un procedeu similar, s-a reușit reproducerea vaselor de sânge. Această performanță a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și MIT.
Imprimarea 3D este folosită mai ales în chirurgie, în reconstrucția cranio-facială, în chirurgia coloanei vertebrale, în realizarea de proteze și de organe auditive.
3. Descoperiri medicale – Ochiul artificial sau ochiul bionic pentru restabilirea vederii
Ochiul bionic a fost creat și folosit în anul 2013 de compania Second Sight Medical Products, pentru persoanele cu deficiențe vizuale (boli degenerative ale retinei, degenerarea maculară, retina pigmentară). Acesta este numit „Argus II” și este de fapt un ochi artificial, care are incorporat un dispozitiv ce combină biologia cu electronica. Este de fapt o proteză care necesită un implant retinal și purtarea unor ochelari de soare cu o cameră video specială.
4. Descoperiri medicale – Transplantul de materii fecale
Această terapie revoluționară în medicină se referă la transplantul de bacterii bune, din materiile fecale ale unui pacient sănătos, în colonul unui pacient bolnav. Această terapie se face la bolnavii de colită, produsă de infecția cu bacteria Clostridium difficile. Din cauza acestei colite recurente anual mor 30 000 de americani, numărul de bolnavi fiind anual de 500 000 persoane.
5. Descoperiri medicale – Terapia de Substituție Mitocondrială (MRT)
Cu ajutorul acestei terapii se pot combate bolile genetice grave, care sunt produse din cauza anomaliilor ADN-ului în mitocondrii. Astfel se elimină transmiterea mitocondriilor defectuoase nedorite pentru pacienții care au boli mitocondriale moștenite. Bebelușii pot moșteni mitocondrii defectuoase de la mamele lor. Prin intermediul Terapiei de Substituție Mitocondrială (MRT), femeile pot naște copii sănătoși.
6. Descoperiri medicale – Terapia genetică pentru tratamentul unor boli grave
Ne putem modifica ADN-ul? Potrivit cercetătorilor, ne putem influența ADN-ul prin activarea genelor bune și inhibarea genelor rele, sau prin schimbarea predispoziției genetice la anumite boli. Nu putem schimba genele, dar le putem activa pe cele bune. Studii recente au arătat că terapia genetică de modificare a ADN-ului poate ajuta în tratamentul unor forme de cancer (leucemie, cancer de sân).
Terapia genetică poate încetini și procesul prematur de îmbătrânire al organismului.
Prin terapia genetică se dorește vindecarea unor boli grave, fără a recurge la operație chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie.
7. Descoperiri medicale – Imunoterapia cancerului
Există studii ale oamenilor de știință, care arată că imunoterapia cancerului poate ajuta în lupta împotriva acestei boli grave. În mod cert, acest lucru depinde și de puterea sistemului imunitar al pacientului și de gradul de avansare al bolii.
Prin urmare, cancerul ar putea fi tratat prin stimularea sistemului imunitar al organismului pentru a fi mai puternic și mai receptiv, spre a ajuta la vindecare. În acest fel se poate trata cancerul, fără a apela la intervenții chirurgicale sau la chimioterapie.
8. Descoperiri medicale – Antibioticul teixobactin pentru combaterea infecțiilor grave
Cercetătorii au descoperit antibioticul teixobactin, care poate combate infecțiile grave, poate trata tuberculoza, septicemia și alte infecții care sunt rezistente la alte medicamente antibiotice.
În anul 2015, cercetătorii de la Universitatea din Lincoln, din Marea Britanie, au creat o versiune nouă de teixobactin, care tratează infecțiile bacteriene la șoareci de laborator (studiu prezentat pe lincoln.ac.uk). Datorită acestui experiment, cercetători au ajuns la concluzia că s-ar putea produce un medicament care să vindece infecțiile bacteriene la om.
De asemenea, ei au estimat faptul că în următorii 30 de ani, încă 10 milioane de oameni vor suferi de infecții rezistente la medicamente antibiotice. Prin urmare, descoperirea de noi antibiotice este necesară, mai ales dacă se va ajunge în situația în care actualele medicamente vor deveni ineficiente pentru combaterea infecțiilor.
9. Descoperiri medicale – Hormoni pentru tratamentul bolilor de inimă
Serelaxina este un hormon sintetic (o formă combinată a hormonului uman relaxin-2) care este comercializat în scopul tratamentului insuficienței cardiace. Acesta a fost creat de compania Novartis.
S-a constatat că hormonul poate crește speranța de viață cu 37% la pacienții cu boli cardiace. Tratamentul cu acest hormon are efect antiinflamator asupra sistemului cardiac și are efect benefic asupra vaselor de sânge.
Potrivit unui articol din anul 2017, prezentat pe genengnews.com, acest tratament a eșuat într-un alt studiu global realizat pe un număr de 6 600 de pacienți cu insuficiență cardiacă acută. Serelaxina a cauzat moartea cardiovasculară după aproximativ 6 luni.
Cercetătorii caută în continuare noi tratamente cu hormoni pentru pacienții care suferă de boli cardiace.
Un alt medicament creat de Novartis este Entresto sau Valsartan, care a fost aprobat în anul 2015, în Europa și în SUA, pentru a fi folosit în medicină, pentru reducerea riscului de insuficiență cardiacă cronică și deces cardiovascular.
10. Descoperiri medicale – Tratament pentru bolnavii cu hepatita C
Potrivit cercetătorilor, pentru hepatita C este eficient un tratament cu medicamentul Sofosbuvir, care are o rată de vindecare de 95%. Tratamentul cu acest medicament se face timp de 3 luni. Astfel pacienții pot evita tratamentele complicate pentru această boală, care au și efecte secundare.
Potrivit statisticilor, anual se înregistrează 12 000 de decese din cauza infecției cu hepatita C. Doar aproximativ 30% dintre bolnavii cu hepatita C sunt vindecați. Prin urmare, tratamentul cu Sofosbuvir creat de cercetători poate fi considerat o descoperire revoluționară în medicină, pentru tratamentul acestei boli în fază cronică.
11. Descoperiri medicale – Tratament nechirurgical pentru cataractă
Cercetătorii din San Francisco, din California, au descoperit un tratament medical nechirurgical pe bază de picături oftalmologice pentru cataractă. Aceste picături pentru ochi pot trata cataracta și astfel pacienții nu mai trebuie să facă intervenția chirurgicală. Acest tratament este prezentat pe smihsoniaanmag.com.
12. Descoperiri medicale – Tratament de imunoterapie pentru leucemie – Programarea celulelor T
Potrivit unor studii realizate de cercetători, la pacienții cu leucemie este eficient un tratament de imunoterapie pentru reducerea simptomelor. Prin programarea celulelor T se poate ameliora sau combate această boală. Studiile au arătat că la 94% dintre pacienții la care s-a aplicat tratamentul respectiv, au fost eliminate simptomele de leucemie, iar la 50% dintre pacienți s-a obținut o remisiune completă a cancerului.
Tratamentul de programare a celulelor T se referă la preluarea celulelor de la pacient și reprogramarea lor cu molecule de receptori, care vizează un anumit tip de cancer. Celulele sunt inoculate apoi în organism, în scopul de a combate acea formă de cancer.
13. Descoperiri medicale – Stimularea creierului, terapie împotriva epilepsiei
Statisticile arată că în prezent, la nivel mondial, peste 50 milioane de oameni suferă de epilepsie, un sfert dintre bolnavi nu răspund la medicamente. Pentru reducerea crizelor de epilepsie, compania NeuroPace a creat în anul 2013 o terapia de electrostimulare a creierului, prin dezvoltarea sistemului (RNS).
Dispozitivul produs de această companie poate detecta activitatea electrică disfuncțională, care creează convulsii la bolnavii de epilepsie. Prin acest tratament s-au obținut rezultate uimitoare, s-a observat o reducere cu 73% a crizelor de epilepsie la pacienți. În plus, studiul a arătat și faptul că 30% dintre pacienți nu au mai suferit de convulsii, pe o perioadă de timp de cel puțin jumătate de an.
Cercetătorii consideră că neuro-stimularea reactivă prin Sistemul Neuro-stimulator Responziv (RNS) reprezintă un tratament pentru epilepsie, dar și pentru alte tulburări neurologice și psihiatrice cronice.
14. Descoperiri medicale – Celule sintetice, un leac pentru cancer
În anul 2015, cercetătorii biologi japonezi au creat protocela sintetică din ADN și proteine ambalate în interiorul lipidelor. Doi ani mai târziu, au fost create celule sintetice, care pot funcționa autonom și care ar putea distruge cancerul. Acestea au fost dezvoltate de cercetătorii israelieni, care au spus și despre importanța terapiilor imunologice în lupta împotriva cancerului (în studiul de pe israel21c.org).
Potrivit unui articol de pe nocamels.com, celulele sintetice au fost implantate în tumorile de cancer și au produs o proteină împotriva cancerului, astfel au fost distruse celulele canceroase fără a leza celulele sănătoase din jur.
15. Descoperiri medicale – Buprenorfina, un implant care elimină dependența de opioide
Oamenii de știință au arătat că folosirea implantului Buprenorfină (care se introduce sub piele în doar 15 min) ajută în tratamentul dependenței de analgezice opioide. Acest implant a fost aprobat de Federația Americană a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (FDA).
În prezent, se folosesc tablete de Buprenorfină, acestea se comercializează deja în multe țări ale lumii. Pentru a elimina administrarea lor, se consideră implantul ca fiind o soluție inovatoare în medicină.
16. Descoperiri medicale – Un tratament nou pentru durerile de cap cluster
Durerile de cap cluster sunt cele mai intense dureri de cap, apar brusc, chiar și de 8 ori pe zi, țin între 15 minute și 3 ore, pot afecta o persoană timp de 2-12 săptămâni sau chiar un an. Oamenii de știință consideră că aceste simptome sunt produse de hipotalamus și au căutat un tratament pentru eliminarea lor.
Potrivit unui articol de pe health.clevelandclinic.org, cercetătorii de la Clinica Cleveland au făcut un experiment prin care să trateze durerile de cap cluster. Ei au folosit un dispozitiv neurotransmițător foarte mic, pe care l-au implantat în spatele maxilarului superior al unui pacient; dispozitivul transmitea impulsuri electrice în capul pacientului. Prin stimularea unor nervi țintă s-a redus intensitatea durerilor de cap. În urma studiului, la 68% dintre pacienți s-au înregistrat rezultate pozitive.
17. Descoperiri medicale – Grafenul în domeniul medicinei
Grafenul este cel mai subțire material din lume și cel mai bun conductor de electricitate. Grafenul este de 200 de ori mai puternic decât oțelul. Poate fi folosit în medicină și în alte domenii, are proprietăți unice de absorbție a luminii.
Cercetătorii au descoperit o modalitate nouă, ieftină, de a produce grafen de înaltă calitate, folosind folii de cupru. Cea mai cunoscută metodă de realizare a grafenului, este prin depunerea chimică de vapori și transformarea reactanților gazoși în peliculă de grafen, pe o suprafață substrat. Oamenii de știință au dezvoltat tehnologia GraphAir, prin care se obține o peliculă de grafen în aer, eliminând necesitatea folosirii unui mediu controlat.
18. Descoperiri medicale – MiniMed 670G, primul pancreas artificial din lume
MiniMed 670G este un pancreas artificial, creat de compania Medtronic, care măsoară glucoza din sânge. Este un dispozitiv cu structură automată, care are o pompă unicamerală, ce ajustează nivelul de insulină în funcție de informațiile despre glucoza din sânge, urmărită prin sistem de Monitorizare Glicemică Continuă (CGM).
Acest pancreas artificial a fost aprobat de Federația Americană a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (FDA), în anul 2016, a fost experimentat pe un număr de 123 de pacienți, timp de 3 luni. Este recomandat pentru bolnavii cu diabet zaharat de tip 1.
19. Descoperiri medicale – Medicamentul Guselkumab tratează eficient psoriazisul
Potrivit unui studiu de pe PubLMed.gov, medicamentul Guselkumab are un anticorp monoclonal uman. Acesta poate ajuta în tratamentul bolii psoriazis, pentru că blochează în mod selectiv proteina interleukin IL-23. În urma experimentului, s-a constatat că acest medicament, folosit timp de 4 luni la pacienți, a redus simptomele bolii în proporție de 90%.
Concluzia oamenilor de știință a fost că medicamentul Guselkumab ar putea ajuta în tratamentul psoriazisului moderat sau sever.