7 plante medicinale care mențin sănătatea tractului urinar

0
4

În ziua de azi, mulți oameni au probleme la rinichi. Trăim într-o lume în care stresul, alimentația nesănătoasă, agitația, nervozitatea, poluarea și lipsa de odihnă sunt la ordinea zilei. Toate acestea afectează organismul, încât este chiar dificil de menținut sănătatea acestuia.

Rinichii elimină toxinele din organism și excesul de apă din țesuturi, ajută la controlul tensiunii arteriale și la menținerea oaselor sănătoase.

Plante medicinale pentru îmbunătățirea rezistenței organismului la nivelul tractului urinar

1. Troscot

Această plantă medicinală are proprietăți diuretice și ajută la eliminarea excesului de apă pe cale urinară. Troscotul este ușor hipotensiv, diuretic, antidiareic, remineralizant, antiinflamator, astringent, cicatrizant.

Ceaiul de troscot este foarte bun pentru organism:

  • Previne formarea pietrelor din sistemul urinar (ce pot produce simptome de durere, pot cauza inflamații, sângerări, infecții)
  • Ajută în caz de gută, bronșită, edem, reumatism.

2. Frunze de mesteacăn

Acestea conțin substanțe flavonoide, saponine, taninuri, uleiuri esențiale, oligoelemente, vitamine, acizi organici și au proprietăți analgezice, diuretice, antiinflamatorii, antioxidante.

Frunzele de mestecăn ajută în tratarea proceselor inflamatorii la nivelul rinichilor și tractului urinar, la dizolvarea pietrelor din sistemul urinar, la eliminarea excesului de lichide și a toxinelor din organism. În plus, ele au efect tonic, cresc imunitatea și rezistența organismului la stres și infecții.

3. Urzica albă-moartă

Planta este o sursă de vitamine, clorofilă, acizi organici, oligoelemente, este utilizată frecvent în medicina populară. Urzica albă-moartă îndepărtează cu ușurință excesul de apă din organism, previne umflarea picioarelor, ajută chiar și la pierderea în greutate.

Principalele beneficii ale acestei plante medicinale pentru organism sunt:

  • Ajută la curățarea sistemului urinar de impurități și toxine
  • Ajută la îmbunătățirea funcției hepatice
  • Reduce retenția de apă și edemele
  • Oferă organismului un plus de vitamine și oligoelemente
  • Reduce pofta de mâncare ce este cauzată de stres.

4. Splinuța

Splinuța contribuie la normalizarea funcțiilor rinichilor și ale sistemului urinar, menține sănătatea vezicii urinare și ale tractului urinar inferior. Prin proprietățile sale diuretice, antihemoragice, planta are acțiune cicatrizantă, ajută la creșterea fluxului sanguin renal și la îmbunătățirea ratei de filtrare glomerulare. Ceaiul din splinuță reglează tranzitul intestinal, combate inflamațiile, oprește hemoragiile.

5. Sânziene galbene

Această plantă medicinală se numește și drăgaică galbenă și este indicată în caz de:

  • Afecțiuni renale cronice, afecțiuni ale vezicii urinare, cancer renal, nisip la vezica urinară
  • Pionefrite, calculi renali, retenție urinară, dureri uterine
  • Prostatită, cistită și chiar cistită cu hematurie
  • Infecții urinare rezistente la tratamente antibiotice
  • Insuficiență renală care necesită dializă
  • În reglarea funcției rinichiului sănătos
  • Pentru detoxifierea rinichilor și a vezicii urinare
  • Infecții urinare acute și cronice, uretrită, nefrită cronică, edeme renale
  • Afecțiuni uterine, hidropizie și altele.
Citește și:  Știați că mai mult de 25% din populație suferă de colon iritabil? Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune

6. Coada-calului

Planta coada-calului are proprietăți diuretice, antiinflamatorii și antibacteriene. Contribuie la eliminarea nisipului din rinichi, normalizează activitatea sistemului urinar. Poate fi de ajutor și în caz de hipertensiune arterială.

7. Frunze de afin

Frunzele de afin ajută în tratarea infecțiilor urinare. Acestea au substanțe active care includ acid ursolic și arbutină, care au efecte antiinflamatorii și antibacteriene. Prin urmare, ceaiul din frunze de afin poate fi un bun remediu pentru infecțiile urinare.

Și consumul mare de lichide este important în tratamentul problemelor urinare. Oamenii care beau multă apă plată au un risc mai mic de infecții urinare, pentru că apa ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Consumul de ceaiuri din plante cu efecte diuretice și antiinflamatoare ameliorează edemele și simptomele provocate de afecțiunile și infecțiile urinare.

Prin uscarea acestor plante medicinale de mai sus și amestecarea lor se obține un ceai care ajută la menținerea sănătății rinichilor. Ceaiul reduce microorganismele dăunătoare tractului urinar, combate infecțiile cu acestea, promovează eliminarea excesului de apă din țesuturi, susține reminalizarea organismului și ajută la menținerea balanței electrolitice.

De asemenea, aceste plante oferă și alte avantaje:

  • Contribuie la eliminarea toxinelor din organism și a retenției urinare
  • Sunt indicare în tratamentul afecțiunilor tractului urinar
  • Au acțiune calmantă, ameliorează durerea și reduc procesele inflamatorii acute ale sistemului genito-urinar
  • Ajută în caz de uretrită, cistită, pielonefrită, adenom de prostată, prostatită.

Se poate face și o tinctură din aceste plante, care se administrează câte 30 picături diluate în 50 ml apă, de 3 ori pe zi, timp de 1-2 luni.

Alte remedii pentru afecțiunile rinichilor sunt: ceaiul verde, ceaiul de merișor, ceaiul de mentă, ceaiul de mușețel, ceaiul de pătrunjel, ceaiul de coada-șoricelului, ceaiul de pir, ceaiul de sunătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.