8 beneficii ale masajului – De ce trebuie să faci mai des masaj?

0
169

Masajul este folosit în general pentru relaxare, dar și pentru beneficiile sale asupra sănătății organismului. Terapia prin masaj poate dura cam 30-60 de minute și oferă o senzație confortabilă în corp. Ea reduce depresia, durerea și anxietatea și este apreciată de oameni, pentru că le îmbunătățește calitatea vieții.

Navigare rapidă în articol:

  1. Terapia prin masaj
  2. Principalele 8 beneficii ale masajului

1. Terapia prin masaj

De-a lungul anilor, oamenii au aplicat terapia prin masaj pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a-și ameliora o serie de afecțiuni, precum: hipertensiunea arterială, indigestia, tulburări hormonale, tensiunea musculară, inflamații ale articulațiilor și ale mușchilor, disconfortul de sarcină și altele.

Masajul suedez a crescut în popularitate de-a lungul timpului și este aplicat în mod frecvent mai ales de sportivi.

Alte variante de masaj, cu beneficii pentru organism, sunt:

  • Masajul de relaxare
  • Masajul sportiv
  • Masajul medical
  • Masajul cu uleiuri esențiale
  • Masajul capului, al feței și decolteului
  • Masajul anticelulitic.

2. Principalele 8 beneficii ale masajului

Terapia prin masaj are multe beneficii pentru sănătate, dintre care cele mai importante sunt:

Reduce stresul

Mulți oameni suferă de boli legate de stres și recurg la masaj pentru a preveni blocajele și alte simptome greu de suportat. Ei scapă prin masaj de stres și se simt mai bine, pentru că această terapie are și efect pozitiv asupra sistemului nervos. Masajul reduce anxietatea și depresia, stimulează și calmează terminațiile nervoase și induce o stare de bine în întregul corp.

Foarte eficient pentru reducerea stresului este masajul scalpului. Acesta are și alte beneficii pentru minte și corp și anume:

  • Ajută la creșterea părului, stimulează circulația sanguină, promovează densitatea părului
  • Scade tensiunea arterială și induce o stare de calm
  • Are efecte pozitive asupra hormonului stresului
  • Scade ritmul cardiac și tensiunea musculară
  • Reduce migrenele, durerile de cap și îmbunătățește starea de spirit.

Calmează simptomele de durere acută și cronică

Masajul ameliorează durerile acute și cronice, durerile de cap și migrenele. Masajul ajută la drenarea retenției de lichide în exces din zonele afectate ale corpului și astfel elimină senzațiile dureroase, tensiunile și încordările musculare.

Mulți oameni se confruntă în ziua de azi cu dureri cronice de spate, cu dureri de gât și de umeri. Prin această terapie, ei își pot reduce aceste dureri și își pot îmbunătăți calitatea vieții. Masajul poate înlocui chiar și medicamentele analgezice, sau alte produse din farmacii care sunt pentru calmarea durerii.

Relaxează mușchii încordați

Prin masaj oamenii își relaxează mușchii și dorm mai bine. Foarte mulți oameni se confruntă cu tulburări de somn noaptea, dar și cu tensiuni musculare. Dacă s-ar răsfăța cel puțin o dată la 2-3 săptămâni cu un masaj, atunci s-ar simți mult mai bine.

Masajul thailandez menține sănătatea și reprezintă un mijloc de destindere și de relaxare pentru cei încordați. Acest masaj se aseamănă puțin cu yoga și are efecte pozitive asupra organismului, oferă o relaxare fizică și mentală.

Pentru cei care vor să-și reducă tensiunea musculară, cel mai bun este masajul sportiv, care este ales îndeosebi de sportivii de elită și alergătorii de maraton. Acest masaj sportiv este potrivit pentru oricine vrea să scape de încordarea musculară și de durere, iar în plus el ajută și la îmbunătirea mobilității articulațiilor și a performanței sportive, sau în diferite activități fizice.

Citește și:  Dureri cervicale

Pentru cei care nu știu ce este un masaj sportiv, le putem spune că este o terapie de vindecare, un masaj mai intens. Acest masaj se va concentra și pe mișcări de întindere, va ajuta la reducerea inflamațiilor și relaxarea musculaturii. Prin masaj sportiv se scade timpul de recuperare la sportivi, se accelerează recuperarea, se reduce inflamația și durerea musculară.

Stimulează sistemul circulator al organismului

Masajul calmează, este relaxant și are efect bun asupra psihicului uman. El îmbunătățește starea de spirit și circulația sângelui.

Un studiu din anul 2017, realizat de cercetători, arată că masajul îmbunătățește circulația sângelui și este eficient în recuperarea performanței între antrenamentele de mare intensitate la sportivi.

Relaxează articulațiile

Oamenii de știință în domeniul medical au demonstrat că masajul are efect pozitiv și asupra articulațiilor, în sensul că îmbunătățește mobilitatea acestora și reduce inflamațiile.

Indiferent ce probleme apar – reumatism, inflamație sau rigiditate articulară – prin masaj se pot ameliora durerile de la articulații. Masajul se bazează și pe eliminarea toxinelor din corp și pe reechilibrarea energiilor vitale din interiorul organismului. Prin apăsarea unor anumite zone ale corpului se poate scăpa de stres, de tensiune, se eliberează energia vitală blocată.

Specialiștii recomandă și folosirea uleiurilor esențiale în masaj pentru a crește și mai mult efectul de bunăstare al terapiei. De exemplu, uleiul de arnică este foarte bun în terapia de masaj, pentru reducerea durerilor articulare.

Terapia prin masaj ajută și în cazuri de osteoartrită – o boală care afectează oasele, articulațiile, ligamentele, mușchii și cartilajele. Acest tratament este recomandat persoanelor în vârstă care suferă de această boală, care au: rigiditate articulară, dureri și inflamații la articulații, sensibilitate, pinteni osoși în jurul marginilor articulațiilor. Prin masaj se ameliorează simptomele osteoartritei, se îmbunătățește funcția articulațiilor și se încetinește progresia acestei boli degenerative.

Terapia prin masaj poate fi utilizată și alături de alte tratamente precum este kinetoterapia sau administrarea unor medicamente ce ajută în gestionarea durerii osteoartritei.

Ajută la recuperarea corpului din boală

Mai multe studii ale cercetătorilor arată că masajul combinat cu acupunctura poate ajuta în recuperarea persoanelor care au suferit de cancer mamar. De asemenea, există studii ce sugerează că terapia prin masaj îmbunătățește calitatea vieții pacienților, care au avut diferite afecțiuni psihice și au făcut tratamente în spital.

Cercetătorii au studiat și eficiența tehnicilor de masaj în reducerea durerilor și anxietății la pacienții care au suferit de hemoragie subarahnoidiană.

Masajul ajută și la recuperarea rapidă a pacienților ce au suferit anumite intervenții chirurgicale abdominale.

Îmbunătățește sănătatea

Masajul este o soluție bună pentru ameliorarea simptomelor multor afecțiuni și astfel promovează sănătatea. Această terapie este recomandată în cazuri de: alergii, astm, osteoartrită, depresie, artrită reumatoidă, insomnie, tulburări gastrointestinale, sindrom de tunel carpian și altele.

Crește imunitatea organismului

Masajul suedez timp de 40 de minute îți întărește imunitatea. El constă într-o tehnică specială ce ajută la relaxarea musculaturii, prin aplicarea presiunii cu ajutorul palmelor pe straturile profunde ale țesutului muscular, în sensul circulației sângelui.

Vezi aici un video cu masajul suedez:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.