Arborele cajeput (Melaleuca leucadendra) este un arbore mereu verde, inalt de pana la 40 m, originar din Australia si sud-estul Asiei. Face parte din familia Myrtaceae, iar denumirea sa vine de la cuvantul ,,caju-puti” care in limba malaeza inseamna ,,copac alb”, probabil si datorita florilor sale albe, foarte frumoase. De asemenea, este cunoscut si sub numele de ,,ceai alb”.
Astazi acest arbore este cultivat pe toate continentele datorita proprietatilor sale extraordinare.
Din frunzele si ramurile tinere ale acestui arbore se extrage un ulei eteric (volatil) care are parfum de camfor, dulce, patrunzator si este utilizat in medicina traditionala in principal pentru uz extern, dar si pentru uz intern.
Utilizarea uleiului de cajeput in tratamentul unor afectiuni
Deoarece contine farnesol (un principiu volatil si un pesticid puternic natural) poate fi utilizat pentru combaterea Candidei albicans – o micoza care traieste in intestinul uman.
Este un bun remediu in tratarea racelii, bronsitei, laringitei, sinuzitei si secretiilor nazale, datorita proprietatilor expectorante si antiseptice deosebite. Sunt recomandate 5 picaturi de ulei esential, care se pot lua cu putina apa. Se pot face inhalatii cu ulei volatil si apa fierbinte, sau se aplica uleiul direct pe piept facandu-se un masaj usor.
Poate fi utilizat cu succes pentru tratarea rinitelor si ca aromatizant pentru apa de gura.
Pielea afectata de diferite eczeme, arsuri, herpes, acnee sau muscaturi de insecte se poate trata cu ajutorul acestor esente uleioase de cajeput.
Prin compozitia sa unica este un excelent anti-inflamator si calmant. Masajul cu ulei de cajeput ajuta in cazuri de reumatism, guta, dureri articulare, dureri sciatice, nevralgii, dureri de cap, dureri de urechi, etc.
Daca este folosit pentru uz intern ajuta in eliminarea parazitilor interni. De asemenea, poate imbunatati digestia.
Ajuta memoria, combate oboseala, da o stare de incredere si putere de concentrare.
Poate combate infectiile intestinale, infectiile respiratorii si infectiile urinare deoarece are proprietati antiseptice mari.
Persoanele care sufera de cistita pot folosi cu incredere acest preparat din arborele cajeput.
Una sau doua picaturi de ulei pe o bucatica de vata care se pune la nas ajuta la eliberarea cailor respiratorii.
Avand proprietati antiseptice extraordinare poate fi un bun remediu in tratarea acneei, hemoroizilor si herpesului genital.
Celulita – Uleiul esential pur de cajeput este un remediu foarte bun pentru combaterea celulitei si echilibrarea pielii foarte grase. Este recomandata o baie calda in care s-a dizolvat in prealabil o lingura de ulei esential de cajeput. De asemenea, se pot amesteca 3 picaturi de ulei esential de cajeput cu o lingura de ulei vegetal – poate fi ales uleiul de migadale dulci – se aplica incet pe piele si se maseaza zona respectiva.
Cosmetica – Este folosit la obtinerea unor parfumuri, lotiuni si sapunuri, datorita mirosului placut pe care il creeaza.
Poate fi utilizat pentru indepartarea insectelor – ca un foarte bun insecticid – deoarece acestea il considera cu miros respingator.
Are un bun efect calmant dupa muscaturi de furnici sau intepaturi de insecte.
Acest ulei nu este condiderat toxic, insa daca este folosit in concentratie mare poate irita pielea. Este indicat sa fie amestecat cu alte uleiuri vegetale – din levantica, cuisoare, lemn de trandafir, migdale dulci, sau bergamot.
Nu trebuie folosit de femeile gravide sau care alapteaza.
Nu trebuie tinut la indemana copiilor.
Inainte de utilizarea acestui ulei in tratarea oricarei afectiuni se recomanda consultarea unui medic specialist, in vederea obtinerii unei prezentari complete a numeroaselor beneficii pe care le are acest produs.