Bradul-argintiu (Abies alba) are proprietati analgezice si antibacteriene

0
825
Bradul-argintiu (Abies alba) are proprietati analgezice si antibacteriene

In Europa creste bradul-argintiu – un copac inalt de pana la 50 m care poate fi recunoscut usor dupa cele doua dungi albe ce apar pe partea posterioara a acelor sale. Bradul-argintiu are denumirea stiintifica de Abies alba si face parte din familia Pinaceae (sau Pinacee) – din categoria pinilor. Este cunoscut si sub numele de bradul-alb sau bradul din Padurea Neagra si creste la nivelul cel mai inalt al padurilor mixte si de conifere.

Bradul-argintiu este foarte apreciat pentru acele sale, mugurii si conurile verzi care au bune efecte terapeutice in medicina, insa si pentru lemnul sau care a fost utilizat multa vreme la realizarea unor constructii si obiecte de mobilier, dar si in cosmetica sau alte scopuri medicinale.

Proprietati terapeutice ale bradului-argintiu

Atat asupra organelor interne cat si a intregului corp planta are efecte antiseptice, antiinflamatoare, analgezice, antibacteriene, antiedemice si diuretice. De aceea este indicata in tratamentul unor boli ca de exemplu: bronsita cronica, pneumonie, tuberculoza pulmonara, infectii respiratorii grave, in prevenirea gripei, vindecarea colecistitei.

Cel mai important este ca ajuta in consolidarea sistemului de protectie al organismului.

Prin proprietatile sale dermatologice planta este eficienta in cazuri de infectii stafilococice, in vindecarea eczemelor si dermatitelor, dar si in tratamentul ranilor, vanatailor, pustulelor, zgaraieturilor si arsurilor.

Mai ales rasina bradului-argintiu este folosita pentru proprietatile sale cicatrizante si hemostatice.

Acele bradului sunt utilizate in tratarea afectiunilor urologice si pulmonare. Au fost folosite si in dezinfectarea incaperilor si spatiilor inchise.

Infuzia de coaja de brad-alb este folosita in medicina traditionala in tratamentul unor boli de inima.

Decoctul de ace de brad-argintiu este utilizat in tratamentul gripei si astmului. Se fierb 30 g ace de brad la o cana de apa, se lasa la racit, se filtreaza si se bea cu o feliuta de lamaie. Sunt recomandate 3 cani pe zi.

Acele au efecte in stimularea circulatiei sangelui, de aceea sunt folosite de persoanele care sufera de reumatism, in tratamentul acestei boli.

Citește și:  Ce mirodenii și verdețuri este bine să consumi vara

Datorita mirosului placut acele de brad-argintiu indeplinesc rolul de deodorant in apa de baie.

Bradul-argintiu este apreciat pentru efectul sau psiho-emotional, de a imbunatati starea de spirit, de a calma si linisti nervii, de a crea o stare de optimism si incredere in fortele proprii.

Uleiul esential de brad-argintiu este folosit in tratamente cosmetice, are efect de intinerire a pielii, ajuta la protectia acesteia impotriva factorilor externi, reduce transpiratia corpului, intareste radacina parului, de aceea este recomandat in combaterea caderii acestuia. La inceput pe piele poate da o usoara senzatie de raceala si furnicaturi timp de 1-2 minute, insa aceasta este o reactie naturala, care va disparea destul de repede.

Are utilizare in aromaterapie, se pun in apa de baie 4-7 picaturi de ulei esential de brad-argintiu. De asemenea, poate fi utilizat si in combinatie cu alte uleiuri esentiale. In apa de baie se pot adauga 2-3 picaturi de ulei de levantica, muscata sau citrice.

Pentru usurarea respiratiei se face un masaj usor pe piept cu ulei esential de ace de brad-argintiu. Acest procedeu se aplica si pentru calmarea unor zone dureroase.

Pentru inhalarea aburilor se pun 1-2 picaturi de ulei esential in apa fierbinte, se acopera capul cu un prosop si se inspira cateva secunde, apoi se face pauza. Procedura necesita un timp de 3-6 minute pentru a da rezultate.

In gastronomie acele de brad-argintiu se folosesc in salate desi au un gust de lamaie picanta si in preparatele pe baza de peste pentru un plus de aroma. Din murgurii de brad-argintiu se face un sirop foarte aromat.

Avand in vedere mirosul puternic al acelor de brad-argintiu trebuie verificata toleranta fiecarei persoane la el. Aceste tratamente nu sunt recomandate femeilor pe timpul sarcinii sau in perioada alaptarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.