Balusca (Ornithogalum umbellatum), planta numita steaua din Betleem

0
3689
Balusca (Ornithogalum umbellatum), planta numita steaua din Betleem

Balusca este o planta perena care creste in regiunile de deal, campie si munte din sudul Europei, nordul Africii si vestul Asiei. Este cunoscuta si sub numele popular de steaua din Betleem, are denumirea stiintifica de Ornithogalum umbellatum si face parte din familia Hyacinthaceae sau Hyntacinthacee. Poate creste pana la altitudini de 1500 m, in diferite habitate, pe marginea drumurilor, pe terenuri cu mlastini, campuri necultivate, pajisti cu plante ierboase, culmi muntoase etc.

Pana in prezent sunt cunoscute peste 150 de specii de acest gen – toate foarte rezistente, cresc foarte usor si sunt raspandite mai ales in regiunile Marii Mediterane. Dintre acestea fac parte Ornithogalum arabicum (cu florile albe), Ornithogalum dubium (cu florile galbene-portocalii), Ornithogalum magnum (cu inflorescente foarte lungi alcatuite din mici flori albe), etc.

Balusca este o planta bulboasa care creste salbatic, poate avea lungimea tulpinei de pana la 30 cm. Frunzele sunt lungi, in forma de panglica, au coloritul verde-deschis. Florile sunt in forma de stea, late de 4 cm, au 6 petale albe cu o dunga verzui pe partea posterioara si infloresc in perioada lunilor martie-mai. Florile sunt grupate in inflorescente mari in partea superioara a tulpinei. Fructele sunt de forma unor capsule ovoide cu numeroase seminte.

Citește și:  Breiul de padure (Mercurialis perennis), planta cu proprietati antireumatice

Balusca

Planta este considerata toxica de aceea radacina ei se foloseste doar in homeopatie. Se pare ca radacina este cea mai periculoasa, are cel mai mare continut de substante otravitoare. Daca este inghitita accidental poate da simptome de greata, varsaturi, hipotensiune arteriala, modificari ale ritmului cardiac, iar in cazuri grave poate duce la stop cardiac.

Planta contine cristale de oxalat de calciu si substante glicozide.

Radacina este folosita in preparate homeopate pentru tratamentul balonarii, calmarea durerilor de stomac si in terapia psihologica cu flori – in eliminarea traumelor, socurilor post-traumatice, a starilor de frica, depresie, a ranilor trupului si sufletului.

In combinatie cu alte plante (printre care si Aloe Vera) balusca este utilizata la obtinerea unui balsam pentru pielea fetei si corpului, care prin proprietatile sale ajuta in calamare, refacerea, protejarea si hranirea pielii, in vindecarea iritatiilor si afectiunilor de la nivelul tegumentului. Balsamul este bun si pentru pielea sensibila a copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.