Stuful (Phragmites australis), planta medicinala

0
2495
Stuful (Phragmites australis), planta medicinala

Stuful este una din cele mai cunoscute plante perene care creste de-a lungul malurilor apelor statatoare, a lacurilor, iazurilor, mlastinilor, baltilor si raurilor lente, dar si pe campiile inundabile. In popor stuful este cunoscut si cu numele de trestie sau trestie-de-apa. Ca specie face parte din familia Poaceae si are denumirea stiitifica de Phragmites australis. Este o planta rezistenta, tolereaza destul de bine solul cu salinitate mare, prefera mai ales apele de adancime mica.

Dupa cum bine se stie stuful este o planta raspandita pe tot globul, apare aproape pe orice continent (exceptie face Antarctica), poate creste inalt de cel mult 3 m si este deseori recunoscut foarte usor mai ales dupa floarea sa maronie sub forma unui panicul lung stufos de forma piramidala, dupa tulpina dreapta, puternica, rigida, gri-vernil si frunzele alungite si lanceolate.

Perioada de aparitie a florilor este in lunile iunie-septembrie, dar in general variaza in functie de habitat, in lunile de toamna are loc coacerea semintelor mici, de forma alungita. Inmultirea se face foarte usor prin rizomi.

De la stuf se foloseste radacina, dar si tulpina, frunzele si mugurii plantei.

Radacina are un continut de substante active foarte importante ca de exemplu: vitamina C, B1 si B2, grasimi, proteine, acizi grasi, aminoacizi, acid cafeic, compusi steroizi, asparamid, carbohidrati, alcaloizi, tocoferol si altele. Celelalte parti ale plantei sunt bogate in substante flavonoide.

Citește și:  Care sunt utilizarile terapeutice si alimentare ale ghimbirului?

stuful

In medicina traditionala radacina plantei este utilizata mai ales in tratamentul infectiilor si inflamatiilor tractului urinar, starilor de greata si voma, mictiunilor dureroase, ea avand un bun efect diuretic si antiinflamator. De asemenea stuful este apreciat mai ales pentru proprietatile sale antipiretice, amtiemetice, febrifuge, purificatoare, antidiabetice si coleretice ale radacinei.

Frecvent se utilizeaza in Coreea si China in cazuri de diabet, pneumonie, sifilis, intoxicatii alimentare, constipatie, hemoragii ale gingiei, lipsa poftei de mancare, raceala, gripa sau alte boli febrile. Persoanele care sufera de artrita sau muscaturi de insecte, pot aplica cataplasme locale din radacina maruntita pe zona afectata.

Mugurii tineri de stuf se folosesc proaspeti in forma lor naturala sau fierti, in preparate culinare pe baza de carne, in supe si salate. De asemenea radacina este utilizata si ea in alimentatie, are gust duce si poate fi consumata cruda, prajita, coapta sau fiarta.

Datorita continutului sau ridicat de celuloza stuful este folosit la producerea hartiei. Ca planta furajera stuful este folosit ca hrana excelenta pentru bovine. De asemenea are aplicatii ca materie prima in constructii si drept combustibil, pentru incalzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.