Crusinul este un arbore melifer a carui scoarta se recolteaza in scopuri medicinale. Este cunoscut cu denumirea stiintifica de Frangula alnus sau numele popular de lemn cainesc, crusel, salbis, spinul cerbului, salba moale sau pasachina. Creste mai ales in zone deluroase insorite in apropierea cursurilor de ape in Europa, America de Nord si Africa de Nord.
Acest arbore creste inalt pana la 4 m, are frunzele vezi stralucitore, opuse, alternand pe crengute, iar florile galbene-verzui. Fructele sunt carnoase si rosii in lunile iulie-septembrie, iar mai tarziu devin violet-inchis sau negre.
Primavara, mai ales in lunile martie si aprilie se culege scoarta de crusin care are un colorit maroniu-inchis cu striatii cenusii. Aceasta se supune unui tratament termic pentru a fi utilizata in scop medicinal. Daca se foloseste proaspat culeasa poate provoca greata sau varsaturi, datorita unor compusi care afecteaza mucoasa stomacului. Prin tratament termic astfel de compusi sunt distrusi si astfel scoarta isi pierde din efectele adverse.
Principelele elemente active din compozitia scoartei de crusin sunt: frangulina, mucilagi, acid crisofanic, guma, substantele glicozide si antrachinone.
In medicina naturista scoarta de crusin este utilizata in scopul vindecarii afectiunilor tractului gastro-intestinal.
Actiunea sa laxativa si spasmodica este apreciata de spocialistii in domeniul medical. De asemenea scoarta de crusin duce la stimularea tonusului muscular, provoaca contractii in intestinul gros si golirea acestuia. Nu irita mucoasele intestinale, are proprietati coleretice, colagoge, vermifuge, de stimulare a bilei si imbunatatire a functiei ficatului.
Se foloseste sub forma de decoct, macerat, infuzie si pulbere. Infuzia este foarte usor de realizat: se pune o lingura de scoarta de crusin maruntita la o cana de apa fierbinte, se lasa sa stea 30 minute, apoi se aduce la temperatura de fierbere si se tine la foc mic 10 minute; se strecoara si se bea pe parcursul zilei, cate putin, nu tot lichidul deodata. Aceasta infuzie ajuta in tratamentul constipatiei, obezitatii, afectiunilor bilei si ficatului, hepatitei, anumitor afectiuni intestinale (parazitoze), varicelor si hemoroizilor.
Pentru detoxifierea tractului digestiv, dar si curatarea bilei si ficatului se poate folosi pulberea din scoarta de crusin. Se macina bucatele de scoarta uscata de crusin prin rasnita de cafea si se ia cate un varf de cutit cu pulbere in fiecare dimineata. Se administreaza cu o cana de ceai din cicoare. Acest tratament ajuta si in cazuri de obezitate, la scaderea in greutate.