Știați că japonezii au cea mai mare durată de viață din lume? Ei pot trăi 100 de ani și au cel mai mic grad de obezitate din lume. Procentul de obezitate este de 3,5 % din toată populația, deci foarte mic.
Cu siguranța longevitatea este visul oricărui om, de aceea prezentăm câteva secrete ale japonezilor care ajută în prelungirea vieții. Deși corpul imbătrânește și acest proces este ireversibil, persoanele în vârstă își doresc să trăiască cât mai mult și să fie sănătoase. Dacă până acum ați dus un stil de viață dezordonat, nu e niciodată prea târziu sa vă schimbați modul de a trăi, de a mânca și de a gândi.
Care este secretul longevității oamenilor din Japonia?
Cu siguranță alimentația care reduce riscul de boli ale sistemului cardiovascular poate fi un factor important. Ateroscleroza poate provoca boli cardiovasculare grave care sunt cauza principală a atacului de cord și a accidentului vascular cerebral. Secretul menținerii sănătății este consumul de pește și fructe de mare, mai ales de pește în forma sa brută, fără a fi supus unui tratament termic. Astfel, acest aliment își păstrează acizii grași Omega-3 care au rol benefic în organism. Acizii grași protejează arterele de dezvoltarea aterosclerozei și ajută la creșterea nivelului de colesterol bun, deci împiedică depunerile de grăsimi nocive în artere și vase de sânge.
Astfel de acizi grași Omega-3 sunt ideali pentru prevenirea cancerului. Cercetătorii deja au concluzionat ca ei reduc riscul de cancer de sân și colon. Surse importante de acizi grași Omega-3 sunt: uleiul de soia, uleiul din semințe de in, uleiul din germeni de grâu. Aceste uleiuri vegetale pot fi folosite la asezonarea salatelor și astfel introduse în dieta zilnică. Fructele de mare au multe vitamine B6, B12 și F. De asemenea sunt bogate în proteine, calciu, fier, potasiu și iod.
Persoanele care au avut ocazia să meargă în Japonia pot spune că peștele crud este felul de măncare principal în bucătăria japoneză. De asemenea, orezul și legumele crucifere (varza, conopida) sunt frecvent folosite în alimentație. Mâncarea japoneză are un conținut redus de grăsimi și este foarte gustoasă. La ei peștele este mâncat și la micul dejun, iar ca desert aleg de obicei o ceașca de ceai sau fructe diferite. Dulciurile le consumă dupa-amiaza, în cantitate redusă, cand au obiceiul să servească și o cafea.
Sushi este hrana perfectă pentru a avea o stare bună de sănătate. Acest produs este bogat în substanțe nutritive și sărac în calorii. Orezul are de asemenea puține calorii și conține carbohidrați, fibre și amidon. Astfel de alimente oferă acizi grași Omega-3 (Sushi) dar și substanțe hrănitoare, proteine și minerale. În acest fel se menține sănătatea organismului, se previn bolile de inimă și ale vaselor de sânge.
Algele marine consumate de japonezi sunt o sursă de proteine și antioxidanți, ajută în combaterea obezității deoarece nu conțin grăsimi grele și impiedică absorbția grăsimilor alimentare în corp.