Sindromul premenstrual apare la femei cu câteva zile înainte de menstruație. Combaterea acestor simptome se poate face cu ajutorul plantelor medicinale dar și a suplimentelor naturale de nutrienți. Majoritatea femeilor au cu 7-10 zile înainte de menstruație stări de balonare abdominală, oboseală, depresie, nervozitate, sensibilitate a sânilor, dureri de spate, de cap și de sâni, retenție de lichide, pofte de anumite alimente, dureri articulare, insomnie și stări de neliniște.
Una din plantele eficiente în astfel de afecțiuni ale femeilor este salvia. Aceasta este o plană folosită frecvent în medicina tradițională mai ales pentru efectele ei deosebite asupra femeilor. Salvia este un bun remediu pentru reducerea durerilor menstruale, durerilor de cap și abdominale provocate de sindromul premenstrual. Ceaiul de salvie este recomandat atunci când durata ciclului este prea mare sau când scurgerile sanguine sunt prea abundente.
Salvia este eficientă și pentru tratamentul problemelor sânilor. Poate fi indicată femeilor care au sânii lăsați, ea fiind folosită pentru uz intern și extern. Salvia ameliorează aspectul de sâni umflați și durerile de la nivelul acestora în perioada sindromului premenstrual. Un alt avantaj al folosirii acestei palnte medicinale este acela de combatere a stresului și stărilor interioare de neliniște și nervozitate. Salvia previne și tratează stările rele provocate la femei de dereglările hormonale.
Alte plante care ajută în reducerea perioadei de ciclu menstrual sunt: coada-racului, coada-calului, hameiul, cardamonul și talpa-gâștii. Astfel de plante se pot amesteca și se pot folosi sub formă de infuzie sau ceai.
Durerile ce apar în timpul sindromului premenstrual și în perioada ciclului pot fi ameliorare cu ceaiuri din salvie dar și alte plante ca de exemplu: coada-racului, frunze de zmeură, crețișoară, talpa-gâștii, valeriană. Astfel de plante se folosesc uscate, se amestecă în cantități egale, se obține un fel de pulbere din care se pune o linguriță la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară și se bea.
În perioada premenstruală dar și de menopauză se folosesc ceaiuri de plante medicinale pentru eliminarea stărilor neplăcute care fac uneori dificilă desfășurarea activității zilnice. Pentru astfel de ceaiuri calmante se recomandă: păducelul, busuiocul, roinița, mărarul, salvia și ginkgo biloba.
Simptomele sindromului premenstrual pot fi ameliorate și cu ajutorul suplimentelor de calciu, magneziu și vitamina D3. Vitamina B3 are efect în combaterea stresului și în stimularea glandelor suprarenale. Tot pentru înlăturarea stresului este indicată și vitamina B12, care tratează și anemia, de aceea este recomandată persoanelor care suferă de această afecțiune. Tensiunea nervoasă, depresia, anxietatea, stările de neliniște pot fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor nutritive de vitamina E.
Simptomele sindromului premenstrual se pot trata și cu multivitamine și complexul de minerale. Vitamina A este ideală pentru combaterea acestor simptome. De asemenea zincul și vitamina C au rol în îndepărtarea acestor stări rele, în stimularea sistemului imunitar al organismului. În perioada sindromului premenstrual trebuie evitată cofeina deoarece aceasta poate accentua stările de nervozitate și dureri de sâni.
Pentru tratamentul sânilor umflați este bună vitamina C sau consumul de citrice. Semințele de in, merele, țelina, cerealele integrale, lucerna, pătrunjelul sunt bogate în fitoestrogeni, de aceea astfel de produse sunt indicate în această periodă dificilă a femeilor. Cerealele, vegetalele, fructele, peștele trebuie să facă parte din dieta zilnică.
Angelica
O altă plantă care are efect bun asupra organismului este angelica. Rădăcina de angelică se poate folosi în ceaiuri deoarece are proprietăți antispastice și de combatere a durerilor și a crampelor abdominale. Infuzia din mătase de porumb are efect diuretic și de reducere a simptomelor sindromului premenstrual. Menta are efect bun asupra stării interioare și în ameliorarea stărilor de nervozitate.
Ceapa
Ceapa are efect bun în reglarea activității glandelor endocrine, în diminuarea durerilor de sâni care apar în perioada premenstruală, în scăderea în greutate, în reducerea țesutului adipos, în eliminarea toxinelor și în normalizarea apetitului sexual. Ceapa este un bun remediu pentru problemele de sâni. Ajută în cazuri de sâni lăsați, sâni înflamați, cu pielea înroșită, ameliorează durerile de sâni și senzațiile de fierbințeală de la nivelul pieptului.
Femeile aflate la menopauză pot folosi ceaiuri de plante medicinale pentru ameliorarea simptomelor caracteristice acestei perioade. Astfel pot alege amestecuri de salvie, hamei, rădăcină de angelică și traista-ciobanului. Se pune o linguriță de amestec de plante la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute, apoi se filtrează și se bea.
Ciurul-zânelor
O altă plantă medicinală utilă pentru sănătatea femeilor este ciurul-zânelor sau Carlina acaulis. În perioada premenstruală și a ciclului, femeile pierd calciu și mai ales magneziu din organism, minerale esențiale pentru sănătate. Ciurul-zânelor este o plantă medicinală care îmbunătățește absorbția acestor minerale și de aceea este folosită frecvent în medicina populară. Planta crește în regiunile montane și este folosită frecvent în rețeta biterului suedez. Alte plante care stimulează asimilarea mineralelor în organism sunt: cătina, coada-calului, frunzele de dafin, gențiana, nucșoara, rostopasca, sunătoarea, radăcina de scaiete și rădăcina de urzică.
Cătina
Este ideală pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului. Are numeroase vitamine, substanțe flavonoide, este remineralizantă, anticancerigenă, antialergică, imunostimulatoare și vitalizantă pentru organism. Cătina trebuie folosită de oameni deoarece stimulează imunitatea mai ales în perioadele când organismului este predispus mai mult la îmbolnăvire, are efect vitaminizant, menține sănătatea organismului. Fructele de cătină ajută în creșterea rezistenței corpului, în menținerea echilibrului endocrin, a capacității de concentrare, în combaterea stărilor de oboseală, anemie și apatie.