În sezonul de vară dar și în timpul iernii (când zăpada reflectă razele solare) ochii trebuie protejați de soare. Indiferent că faci o plimbare în oraș, că mergi la plajă sau la pescuit, că ești în vacanță la mare sau la munte, trebuie să fii foarte atent cu ochii tăi, să-i protejezi de soare.
La munte, la mare altitudine, intensitatea radiațiilor solare crește destul de tare, deci probabilitatea ca ochii să fie afectați de raze este și mai mare. Soarele ne prinde cu ochii neprotejați și ne crează o senzație de irascibilitate, de durere de cap și simțim nevoia de a lăcrima și de a clipi des, fără niciun motiv.
Razele ultraviolete pot afecta pielea dar și ochii, iar ochelarii de soare de proastă calitate nu protejează retina de soare. Este suficient să te uiți la soare timp de câteva secunde și razele acestuia îți pot deteriora retina chiar ireversibil. Razele ultraviolete pătrund în ochi și pot produce daune mari, iar când sunt foarte intense pot duce chiar la pierderea vederii.
Oamenii sunt atenți în general cu pielea, folosesc loțiuni și creme de protecție solară ca să nu sufere de arsuri solare, dar și corneea poate suferi daune mari prin expunerea la soare. În termeni medicali arsurile solare la ochi sau inflamațiile conjunctivei și corneei sunt numite orbirea zăpezilor și se datorează acțiunii razelor ultraviolete asupra ochilor care nu sunt protejați cu ochelari de calitate superioară.
Din păcate o astfel de afecțiune poate produce dureri mari la ochi și lăcrimare, iar vindecarea nu apare imediat ci în timp, se poate observa o îmbunătățire a stării de sănătate abia după câteva zile. Această suferință poate să apară și în timpul plimbărilor cu ambarcațiuni în largul mării sau la plajă, dacă ochii nu sunt protejați cu ochelari speciali de protecție solară.
Chiar dacă soarele strălucește pe cer și briza mării oferă o senzație de răcoare, apa mării sau a piscinei reflectă radiațiile ultraviolete și sporesc efectul lor asupra pielii și a ochilor. Dacă ochii nu sunt protejați cu ochelari de soare de calitate superioară crește riscul de deteriorare permanentă a retinei și corneei. Lumina soarelui și mai ales radiațiile ultraviolete UVB afectează negativ ochii și uneori deteriorarea conjunctivei și a corneei poate fi ireversibilă.
Ochelarii de soare de calitate superioară trebuie să protejeze ochii de radiațiile ultraviolete. Termenul UV400 este foarte important deoarece el ne arată lungimea de undă sub care lumina UV este blocată de lentilele ochelarilor. Spectrul UV cuprinde ultraviolete de tip A (UVA, 315-400 nm), de tip B (UVB, 280-315 nm) și de tip C (UVC, 100-280 nm). Ultravioletele reprezintă radiații cu 200-400 nm lungime de undă.
Proprietatea de absorbție a lentilelor ochelarilor de soare este importantă și culoarea acestora – gri sau maro – de asemenea, poate neutraliza o parte din radiațiile UV. Lentilele verzi reduc strălucirea, ajută la percepția culorilor cu mici alterații; cele roz sunt pentru plimbări la munte; cele galbene și aurii sunt pentru sporturi de iarnă. Lentilele albastre au o bună protecție împotriva efectelor create ochilor de lumina naturală dar și de cea artificială (ex. lumina blitzurilor).
Dimensiunea lentilelor ochelarilor de soare trebuie să fie potrivită, să acopere bine ochii, să nu lase loc pe părțile laterale razelor solare să pătrundă și să afecteze retina și corneea. Calitatea și grosimea lentilelor dar și materialul din care sunt realizate fac diferența între o pereche de ochelari de calitate superioară și una care nu oferă o bună protecție solară.
Ochelarii de soare din plastic sau convenționali sunt ieftini dar nu oferă suficientă protecție solară sau chiar nu portejează ochii de razele ultraviolete. Strălucirea poate fi eliminată prin polarizare. Folosirea ochelarilor cu lentile polarizate poate fi un mod de ați proteja ochii de lumina reflectată de apă sau zăpadă, mai ales dacă acestea au filru de protecție anti-UVB dar și anti-UVA.
Filtrele UV diferă prin procentul de absorbție al luminii și anume: filtru 0 (0-20%), filtru 1 (20-56%), filtru 2 (57-81%), filtru 3 (82-91%), filtru 4 (92-97%). Calitatea unui produs bun de ochelari de soare este confirmat prin marcajul CE. Când acest marcaj nu apare la un produs înseamnă că acesta nu corespunde normativelor. În mod normal un produs trebuie să conțină anumite note cu privire la numele producătorului, tipul de filtru, clasa optică și instrucțiunile de întreținere și utilizare.
Ochelarii de soare trebuie să fie de bună calitate, să ne protejeze bine ochii de radiații ultraviolete deoarece doar așa ne putem păstra sănătatea ochilor. În caz contrar, când se aleg ochelari de soare doar pentru a avea un aspect fermecător și carismatic se ajunge la dezvoltarea unor afecțiuni datorită acțiunii razelor UV asupra ochilor: sindrom de ochi uscat, cataractă, conjunctivită, opacitatea cristalinului, cheratoconjunctivită, senzație de nisip în ochi, dureri de cap, stres, inflamația acută a corneei, degenerescența maculară, insomnie.