Mască facială din flori de sunătoare – Cum folosim sunătoarea în tratamente cosmetice acasă?

0
690
Mască facială din flori de sunătoare – Cum folosim sunătoarea în tratamente cosmetice acasă

Sunătoarea este o plantă medicinală folosită în cosmetică și dermatologie deoarece are proprietăți cicatrizante, antiseptice, antiinflamatoare și astringente foarte bune pentru piele. Această plantă are mai multe denumiri populare și anume: Crucea- voinicului, Iarba-crucii, Pojarniță, Floarea-lui-Ion, Iarba-lui-Sfântul-Ion, etc. Crește în flora spontană a țării noastre, la marginea pădurilor, în zonele de câmpie, în fânețe, în zona subalpină.

De la sunătoare se recoltează părțile aeriene sau florile, acestea sunt folosite în realizarea preparatelor cosmetice și dermatologice. Lunile iunie, iulie și august sunt perfecte pentru culegerea florilor de sunătoare deoarece acestea au boboci sau sunt deja înflorite. Florile de sunătoare conțin substanțe carotenoide și saponine, acid nicotinic, ascorbic, valerianic, tanin, rezine, derivați polifenolici, săruri minerale și alte substanțe active importante. Acestea fac din plantă un bun remediu pentru afecțiunile pielii deoarece efectul este antibiotic, antiinflamator, cicatrizant, astringent, antiseptic și calmant.

Infuzia din flori de sunătoare este ușor de realizat și reprezintă un preparat care ajută în tratamentul arsurilor, rănilor, stomatitelor, ulcerelor bucale. Se pune o lingură de sunătoare la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară, se lasă să se răcească și se poate folosi sub formă de comprese umede sau gargară. De asemenea, această infuzie poate fi folosită în combaterea ridurilor, a tenului uscat și sensibil. Pentru tenul iritat și congestionat este indicată infuzia din flori de sunătoare, flori de mușețel, frunze de salvie și nalbă.

Pentru tratamentul tenului gras se aplică comprese umede din infuzie de flori de sunătoare care se țin timp de jumătate de oră. Infuzia de sunătoare se face un pic mai concentrată. Decoctul din flori de sunătoare ajută la combaterea seboreei, acneei și arsurilor feței. Decoctul se realizează dintr-o lingură mare de flori și frunze de sunătoare și un pahar de apă clocotită. Florile și frunzele se lasă la infuzat în apa fierbinte timp de 20-30 de minute, apoi se strecoară și lichidul rezultat se poate folosi.

Uleiul din sunătoare se obține prin macerarea florilor de sunătoare în ulei de floarea-soarelui. Se pun florile de sunătoare în ulei de floarea-soarelui și se lasă la macerat 6 săptămâni, apoi preparatul se strecoară și se poate folosi pentru tratamentul ulcerelor și arsurilor solare sub formă de cataplasme cu efect calmant. Leziunile sau zgârieturile de pe pielea picioarelor se pot trata cu băi calde cu apă în care s-a adăugat infuzie din flori de sunătoare și flori de gălbenele.

Citește și:  Ceaiul de sunatoare - antidepresiv natural si remediu in boli digestive

Masca cosmetică din flori de sunătoare este recomandată pentru toate tipurile de ten, ajută în creșterea elasticității pielii, reducerea activității glandelor sebacee, tratamentul acneei, rănilor, arsurilor, erupțiilor cutanate, combaterea ridurilor, îmbunătățirea aspectului tenului uscat, ofilit, gras, obosit, deshidratat, cu aspect îmbătrânit.

masca faciala sunatoare
masca faciala sunatoare

Pentru tonifierea și curățarea tenului gras se fac băi de aburi de la apă fierbinte în care s-au adăugat flori de sunătoare. Se fac băi de aburi timp de 10 minute și apoi se clătește fața cu apă rece. Un astfel de tratament se recomandă o dată sau de două ori pe săptămână.

Loțiune pentru tenul gras cu flori de sunătoare: se pun 2 lingurițe de plantă la o cană de apă clooctită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se spală tenul cu această infuzie. Acest preparat este antiseptic, antiinflamator, decongestionat, astringent pentru piele, ajută în tratamentul acneei și afecțiunilor tenului.

Măștile cosmetice din flori de sunătoare se pot folosi calde sau reci. Cele calde au efect bun asupra pielii, stimulează circulația sângelui și elimină impuritățile tegumentare. Măștile faciale reci din flori de sunătoare sunt recomandate pentru curățarea tenului, prevenirea ridurilor și tratamentul acneei și a altor afecțiuni dermatologice.

Persoanele cu pielea sensibilă pot folosi masca facială realizată din următoarele ingrediente: o linguriță miere, o linguriță decoct de flori de sunătoare și o linguriță de ulei vegetal. Acest amestec omogen se aplică pe pielea feței, se ține timp de jumătate de oră, apoi se clătește tenul cu apă călduță. Tratamentul ajută în curățarea și hrănirea pielii, în îmbunătățirea frumuseții și sănătății tegumentului.

Pentru toate tipurile de ten este utilă masca facială din decoct de flori de sunătoare, gălbenuș de ou crud și miere de albine. Toate aceste ingrediente trebuie să fie în cantități egale, se amestecă și se aplică pe piele, se lasă să acționeze asupra tenului timp de jumătate de oră, apoi se clătește fața cu apă călduță și se șterge cu un prosop moale și curat. La final se poate aplica o cremă hidratantă de calitate superioară.

Preparatele din flori de sunătoare nu se folosesc pe piele înainte de a sta la plajă deoarece acestea sporesc efectul radiațiilor solare asupra corpului și cresc riscul de arsuri solare. De asemenea, preparatele pentru uz intern (infuziile, ceaiurile) nu sunt recomandate femeilor gravide sau persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.