Mustul – o băutură naturală din struguri cu efecte benefice pentru organism

0
619
Mustul – o băutură naturală din struguri cu efecte benefice pentru organism

Toamna este anotimpul cand trebuie profitat de fructele de sezon, delicioase. Strugurii se remarcă prin gustul lor deosebit și proprietățile benefice pentru organism. Oamenii trebuie să se bucure de rodul viței-de-vie deoarece folosul acestor fructe pentru sănătate sunt extraordinare. Cei care vor să se bucure de valoarea nutritivă a strugurilor pot alege varianta de a savura zilnic câte o cană cu must proaspăt natural, deoarece gustul acestei băuturi este delicios iar compoziția de minerale și vitamine semnificativ.

Valoarea nutritivă a mustului din struguri:

Pentru realizarea mustului se pot folosi tot felul de soiuri de struguri, mai mult sau mai puțin aromate. Strugurii se spală, se aleg de pe ciorchine și se zdrobesc. Dacă se lasă un timp la macerat, mustul se transformă în vin după perioada de fermentație, de aceea această băutură naturală este de preferat să se consume proaspătă, sau în câteva zile după ce a fost realizată.

Pentru a împiedica fermentarea imediată, mustul se poate ține la frigider. Indicat este ca strugurii să se zdrobească imediat ce au fost recoltați, deoarece sunt proaspeți și bogați în nutrienți. Cu cât stau mai puțin, mustul realizat din ei este mai bun.

Ottonelul este unul din cele mai dulci și aromate soiuri cunoscute la noi în țară, iar toamna se poate cumpăra de la piață. Strugurii negri sunt de asemenea foarte delicioși bogați în substanțe active esențiale pentru organism.

Ottonel

Valoarea nutritivă a strugurilor este mare, conținutul lor este bogat în minerale, vitamine, zaharuri, taninuri, acizi organici, carotenoizi acizi, etc. Strugurii au numeroase vitamine cu efect antioxidant, acid folic, vitamina A, B1, B2, B5, B6, B12, C, P și PP. De asemenea, strugurii conțin potasiu, calciu, fier, sodiu, sulf, clor, zinc, mangan, magneziu, siliciu, crom și fosfor.

Citește și:  Care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiului verde?

Mustul este o băutură extraordinară pentru sănătate, crește imunitatea, oferă energie, ajută în curele de slăbire, în eliminarea excesului de acid uric din organism. Are efect diuretic, calmant, laxativ, tonic, diaforetic, remineralizant, vitaminizant, de îmbunătățire a funcțiilor organismului (mai ales cele hepatice și renale). Mustul ajută la îmbunătățirea digestiei, a metabolismului grăsimilor, în tratamentul reumatismului, gutei, afecțiunilor rinichilor, etc.

Alături de gustul fin, delicios, strugurii ajută digestia, stimulează pofta de mâncare, distrug bacteriile și germenii din stomac și intestine, au efect bun asupra sistemului cardiovascular și a sistemului nervos, previn ateroscleroza și bolile de inimă. Resveratrolul din must este un adevărat medicament pentru organism, ajută la scăderea în greutate, ținerea metabolismului sub control, în prevenirea dezvoltării tumorilor, a bolilor legate de inimă, ficat și vasele de sânge, are efect antioxidant și anticancerigen.

Resveratrolul este un bun remediu împotriva bolii Alzheimer, a pierderii auzului, a îmbătrânirii premature a organismului. Medicii consideră că resveratrolul reduce riscul de boli de inimă prin acțiunea antioxidantă, poate inhiba dezvoltarea celulelor tumorale și deci ajuta în tratamentul cancerului, în lupta împotriva radicalilor liberi ce îmbolnăvesc organismul. Antocianii din strugurii negri au proprietăți ca vitamina P, antioxidante, antibacteriene și revitalizante.

Din must de struguri se face un excelent oțet balsamic, folosit mai ales la marinarea cărnii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.