Plante medicinale – Catina

0
372
Plante medicinale - Catina

Catina sau catina alba este un arbust cu spini, foarte ramificat, care fiind acoperit cu perisori marunti si desi, are aspect albicios. Creste in palcuri sau in tufarisuri mari, pe nisipuri litorale, pe prundisurile raurilor, pe pante pietroase sau stancoase. Este foarte raspandit mai ales in zona deluroasa a Munteniei, in Dobrogea si zona dinspre munti a Moldovei.

Florile apar in luna aprilie, inaintea frunzelor, sunt mici si au cate doua sepale galbene ruginii. Unele dintre ele, masculine, sunt lipsite de codite si au patru stamine. Altele, feminine, au codite scurte, iar in centru un ovar cu stil filiform. Frunzele sunt alungite, ajung la 2-6 cm lungime. Din cauza perisorilor, culoarea suprafetei lor este albicioasa, cu pete ruginii. Fructele mici, globuloase, alungite pana la 5-8 mm sunt de culoare portocalie si contin cate o samanta.

De la catina se recolteaza fructele, incepand din luna august si pana la primul inghet. Fructele sanatoase, coapte se desprind de pe ramuri cu foarfecele. Se aleg dintre ele frunzele, ghimpii si resturile de ramuri, nu se vor lasa in soare, se vor transporta in cel mult 2-3 ore de la recoltare in locul de uscare sau congelare. Din 4 kg de fructe proaspete se obtine 1 kg fructe uscate.

Acestea sunt portocalii, au gust putin acrisor si miros caracteristic. Se pastreaza in pungi de hartie sau panza. Ramurile de catina se folosesc in terapie cu tot cu scoarta, sau se desprinde scoarta prin cojirea de pe ramuri cu un cutit.

Metode de preparare

Pulberea – este un praf albicios obtinut prin macinarea scoartei uscate de catina. Pulberea are proprietati vindecatoare deosebite, se ia cate ½ lingurita de 4 ori/ zi.

Decoctul – doua maini de ramuri maruntite se pun in ½ l apa, timp de 8-10 ore, apoi se filtreaza. Maceratul se pune deoparte iar ramurile se maruntesc si se fierb 20 minute, apoi se raceste si se filtreaza. Se combina cele doua extracte obtinandu-se decoctul respectiv.

Tinctura – intr-o sticla se pun 7 linguri pulbere de coaja si alcool de 70 grade, se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se strecoara si se pastreaza in sticlute mici. Se ia o lingurita de tinctura, diluata cu putina apa de 3 ori/ zi.

Preparat dezinfectant – in ½ l otet se fierbe o mana de ramuri taiate marunt, timp de 10 minute la foc mic, apoi se raceste si se filtreaza. Ramurile ramase se ard, iar cenusa ce rezulta se combina cu otetul fiert obtinandu-se o pasta, ce se aplica pe zonele afectate.

Sucul proaspat – fructele culese se zdrobesc cu mixerul, obtinand un suc gros, portocaliu, care se consuma in 24 ore. Se iau 3 linguri de 4 ori/ zi, in combinatie cu suc de mere.

Citește și:  Care sunt cauzele aparitiei hipotermiei?

Pulberea de fructe – se obtine prin macinarea fructelor uscate. Este un bun remineralizant si vitaminizant.

Siropul – se amesteca ½ l suc cu ½ l miere de albine, se tine la frigider cateva luni. Se iau 4 linguri de sirop zilnic, timp indelungat.

Uleiul – il gasim la plafaruri. Este mai greu de preparat acasa.

catina

Tratamente in diferite boli si afectiuni

Hepatita cronica, hepatita acuta – un pahar decoct de ramuri combinat cu 100 ml suc proaspat, este un preparat cu efect tonic, antiviral si are proprietati regenerative hepatice. Se beau 2 pahare din aceasta licoare in cure de 2 luni.

Sensibilitate la infectii, imunitate scazuta a organismului – se beau 3 linguri de suc proaspat de 4 ori/ zi, diluat cu suc de mere sau putina apa. Are efecte vitaminizante si remineralizante, proprietati antibiotice, combate infectiile bacteriene.

Gripa, pneumonia, bronsita – pe stomacul gol se iau 6 linguri sirop dizolvat in putina apa. Stimuleaza sistemul imunitar, grabeste vindecarea.

Copii sensibili la boli – se mesteca suc de fructe cu decoct de catina si se administreaza cate 6 linguri pe zi. Are efecte vitaminizante si remineralizante extraordinare.

Hemoragii interne – se iau 2 linguri de pulbere de scoarta cu putina apa, pe stomacul gol. Are proprietati cicatrizante si astrigente foarte puternice.

Imbatranire prematura, sterilizare masculina, feminina – se iau 30 picaturi ulei de catina de 2 ori/ zi. Contina vitamina E – vitamina fertilitatii si tineretii, stimuleaza activitatea hormonala.

Bolile splinei – se foloseste un preparat din: trei parti suc de fructe si o parte tinctura de scoarta. Se ia o lingurita de 4 ori/ zi, timp de 2 luni.

Dizenterie – un remediu imediat: se iau 3 lingurite de pulbere. Un tratament mai lung: se beau 3 cani/ zi cu decoct de ramuri de catina. Are efecte antibiotice, astrigente, ajuta si in tratarea colitelor, enteritelor si cistitelor.

Anxietate, depresie – se foloseste un preparat: doua parti suc si o parte decoct de ramuri. Contine serotonina, care are efect calmant, induce o stare de optimism si curaj.

Raie – se aplica local preparatul dezinfectant, prezentat mai sus. Se acopera cu folie de plastic, ca sa se creeze un mediu umed in zona respectiva. Se tine 4 ore si se repeta de 2-3 ori/ zi, timp de o saptamana.

Eczeme infectioase – se aplica de 2 ori/ zi preparatul dezinfectant.

Fructele de catina servesc si la obtinerea de gemuri, marmelade, siropuri, ceaiuri, pentru continutul lor bogat in vitamina C, astfel se recomanda in astenii, gripe, convalescente. Siropul si ceaiul este indicat in lunile de iarna, mai ales copiilor si batranilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.