Plante medicinale care ameliorează diferite simptome generale ale organismului

0
68

Dacă ești interesat de remedii pe bază de plante care sunt parte a tratamentelor zilnice de prim ajutor, poți găsi în acest articol o listă cu cele mai bune preparate naturiste (ceai, infuzie, ulei, sirop) eficiente în caz de simptome generale produse de diferite afecțiuni.

Remedii pentru simptome generale

Depresia

Depresia se poate trata cu ceai de sunătoare. Această plantă medicinală este folosită în mod frecvent în medicina populară pentru că este o modalitate ușoară de combatere a stărilor de nervi, depresie și anxietate.

De asemenea, ceaiul de mușețel este un bun remediu pentru depresie și anxietate.

În medicina tradițională chineză se utilizează ceaiul de ginseng pentru tratamentul depresiei. Această plantă medicinală oferă un tonus îmbunătățit, claritate mentală, elimină stresul, stările depresive, mânia, teama, tulburările bipolare și schimbările de dispoziție.

Conform studiilor cercetătorilor, extractul de șofran poate combate depresia și chiar sunt indicate suplimentele de șofran în tratamentul acestei afecțiuni.

Indigestia, flatulența, greața, sindromul de colon iritabil

Ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru astfel de simptome, scade nivelul de zahăr din sânge, reduce riscul de boli inflamatorii intestinale, combate gastrita, susține digestia, elimină disconfortul după o masă copioasă, ajută la arderea țesutului adipos și la scăderea în greutate.

Alte remedii din plante la fel de eficiente în astfel de cazuri sunt:

  • Ceaiul de mentă este bun pentru sănătatea tractului gastrointestinal, are acțiune antioxidantă, antibacteriană, antiinflamatorie, crește imunitatea organismului
  • Ceaiul de mușețel este bun pentru calmarea durerilor de stomac
  • Ceaiul de mărar are uleiuri esențiale care au efect antispastic, ameliorează durerile și alte simptome de stomac
  • Ceaiul de fenicul elimină gazele din tractul gastrointestinal, reduce crampele stomacale, flatulența și balonarea.

Menta și mușețelul sunt plante medicinale care reduc simptomele de sindrom de colon iritabil, cum sunt durerea, spasmele și inflamația.

Diareea

Acest simptom se poate trata cu ceai de mentă ori cu ceai din frunze de zmeură. În medicina populară se utilizează de mulți ani ceaiul de zmeură pentru prorpietățile sale de creștere a rezistenței organismului. Acest ceai combate febra și transpirația, elimină toxinele din organism, ameliorează simptomele de răceală.

De asemenea și taninurile din afine pot ajuta în reducerea diareei, a inflamației din corp și în ameliorarea iritației din tractul gastrointestinal.

Zgomote în urechi, amețeală

În acest caz se recomandă ceaiul de Ginkgo biloba pentru că atenuează amețeala, zgomotele în urechi, tinutusul și durerea. Acest ceai crește puterea de concentrare, îmbunătățește memoria, intensifică oxigenarea celulelor nervoase, crește fluxul sanguin cerebral, ajută și în prevenirea bolii Alzheimer. Extractul de Ginkgo biloba menține sănătatea inimii și a creierului.

Amețeala poate fi tratată și cu ceai de ghimbir, care este bun și în cazuri de greață și vertij. Ghimbirul este un adevărat medicament, reduce simptomele refluxului acid, combate afecțiunile inflamatorii acute, este un antibiotic natural, ameliorează tulburările intestinale, vărsăturile, crește imunitatea organismului, previne dezvoltarea cancerului.

Citește și:  Pastarnacul (Pastinaca sativa), planta cu proprietati vindecatoare

Bufeuri

Aceste simptome se pot trata cu ceai de trifoi roșu care are compuși utili în calmarea simptomelor de menopauză. Ceaiul de trifoi roșu elimină și simptomele de sindrom premenstrual, are efect diuretic, colerectic, ajută la eliminarea excesului de lichid și a toxinelor din corp, combate oboseala cronică.

Dureri de gât

Cele mai bune remedii pentru durerile de gât sunt:

  • Ceaiul din frunze de mentă și miere reduce tusea, inflamația gâtului, are efect calmant
  • Siropul de muguri de pin cu miere este un bun remediu pentru tuse, dureri de gât, afecțiuni respiratorii, laringită, infecții bacteriene, răceală, febră și bronșită
  • Ceaiul din rădăcină de lemn dulce ameliorează tulburările de stamac, durerile de gât, tusea, refluxul acid, indigestia
  • Siropul de pătlagină are efect emolient, de calmare a durerilor de gât, inflamațiilor, ajută la eliminarea secrețiilor bronșice
  • Ceaiul de turmeric calmează presiunea sinusurilor, inflamația, fluidifică mucusul din căile nazale, ajută în tratamentul afecțiunilor respiratorii.

Oboseala

Senzația de oboseală se poate îndepărta cu preparate naturale precum:

  • Ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul Oolong
  • O cană de cacao elimină somnolența și letargia
  • Ciocolata neagră are 70% cacao și oferă un plus de energie
  • Ceaiul de ginseng ajută la creșterea vitalității organismului, echilibrarea energiei din corp, stimularea imunității, prevenirea și combaterea bolilor
  • Fructele de pădure au antioxidanți, luteină, vitamine A și C, sunt o sursă de energie
  • Sucul de zmeură, căpșuni, coacăze roșii oferă energie corpului, combate letargia, stimulează imunitatea organismului; coacăzele au multe minerale și vitamine, ajută în tratamentul asteniei, anemiei, inapetenței, digestiei lente, migrenelor, senzației de greață și vomă.

Stresul și anxietatea

Ceaiul de valeriană este folosit în ameliorarea acestor simptome, calmează nervozitatea, crampele menstruale, indigestia, durerile de cap, ajută în combaterea insomniei și a tulburărilor de somn.

Alte remedii din plante în acest caz sunt:

  • Ceaiul de mușețel este o soluție excelentă pentru stările de stres și problemele de somn, reduce anxietatea, supraexcitarea sistemului nervos; se recomandă în special seara pentru a avea un somn mai bun și mai liniștit
  • Ceaiul de lavandă este indicat în stările de stres, nervozitate, depresie și anxietate, stimulează secrețiile gastrice, are acțiune calmantă și sedativă, activează circulația sanguină, promovează un somn liniștit și odihnitor
  • Ceaiul de hemei combate insomnia, anxietatea, neliniștea, nervozitatea, iritabilitatea, stresul
  • Ceaiul de floarea pasiunii are efect calmant, reduce nivelul de anxietate și stres, normalizează sistemul nervos și îmbunătățește somnul.

Aceste ceaiuri se găsesc la plafar, în magazinele naturiste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.