Amelanchierul-oval (Amelanchier ovalis) are un continut mare de vitamine

0
428
Erica (Erica arborea), lemnul arbustului se foloseste la fabricarea pipelor

Una dintre plantele care se cultiva in parcuri si gradini este amelanchierul-oval. Acest arbust poate creste pana la inaltimea de 3 m si este cunoscut si sub numele de parul-paduret. Face parte din familia Rosaceae sau Rosacee si are denumirea stiintifica de Amelanchier ovalis. Creste in Asia, Europa si Africa de Nord in regiunile cu sol moderat de umed, prefera pamantul de gradina si este rezistent la ger.

Poate fi recunoscut usor dupa fructele mature de culoare rosiatica, care apoi devine albastra si neagra si marimea lor mica de cca. 0,8 cm. Arbustul infloreste in perioada lunilor aprilie-iunie, iar florile sale sunt mari de 3 cm si au coloritul in nuante de alb-crem. Frunzele sunt simple, de culoare verde-inchis, au forma rotunjita si marginile dintate. Inmultirea se face prin butasi, taierea se face iarna sau in prima luna de primavara, iar plantarea se face toamna sau primavara devreme.

Fructele arbustului se aseamana cu mici bace si au un continut bogat de vitamine (B2, P, C), zaharuri, substante flavonoide, taninuri, pectina, coloranti, catechine si altele. Semintele sunt bogate in uleiuri.

Citește și:  Proprietățile medicinale ale plantei iarba fluturilor (Asclepias tuberosa)

Erica

Prin cantitatea mare de vitamina P fructele arbustului ajuta in intarirea vaselor de sange si cresterea elasticitatii lor. Astfel ele sunt indicate mai ales la persoanele in varsta, dar si la cele care sufera de vene varicoase sau sunt predispuse la atac de cord. De asemenea, ele sunt indicate in tratamentul afectiunilor rinichilor, ficatului, stomacului si ameliorarea inflamatiilor la nivelul gatului.

Fructele de la amelanchierul-oval au efect calmant, de aceea ajuta in relaxarea corpului, reducerea tensiunii arteriale, iar prin continutul mare de vitamine pot preveni avitaminoza, ateroscleroza, hipovitaminoza, bolile gastro-intestinale si cardiovasculare. Ceaiurile din fructele arbustului au proprietati astringente, imbunatatesc digestia si ajuta in tratamentul afectiunilor intestinale.

Planta trebuie utilizata doar la recomandarea unui medic, in cazul in care apar simptome nedorite sau efecte secundare ea nu mai trebuie folosita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.