Inflamația căilor biliare și vezicii biliare – Cum poți reduce crizele dureroase prin dietă?

0
5

Dacă ai probleme cu vezica biliară și căile biliare, trebuie în primul rând să excluzi alimentele grase și picante din dietă. Acest tratament este indicat și în caz de litiază biliară.

Bolile vezicii biliare sunt foarte frecvente. Ele includ: inflamația vezicii biliare, colelitiaza, inflamația căilor biliare, cancerul vezicii biliare, infecțiile căilor biliare, defectele congenitale ale căilor biliare.

Bolile funcționale ale sistemului biliar pot include tulburări de motilitate, asociate uneori și cu tulburările metabolice. Atacurile de durere biliară sunt principalele manifestări și nu sunt întotdeauna cauzate de prezența calculilor biliari. Tratamentul eficient al durerii biliare depinde de acuratețea diagnosticului; este important să nu existe și alte cauze ale acestor simptome.

Dureri biliare sunt nemiloase? Colelitiaza este factorul declanșator ascuns

Durerea biliară apare de obicei în colelitiază. Aceasta este considerată cea mai frecventă patologie dintre bolile vezicii biliare. În timpul ei, apar simptome precum: inflamație la nivelul vezicii biliare, durere și slăbiciune generală. La unii oamenii care au această boală este posibil să nu apară simptome, să nu știe că suferă de această boală.

Un semn că ceva nu este în regulă cu starea lor de sănătate, este că anumite alimente (murate, afumate, grase) le produce o durere ascuțită în hipohondrul drept, care se răspândește spre omoplat și umăr. Oamenii asociază durerea cu consumul de alimente grase și apoi, dacă observă că sănătatea lor începe să se înrăutățească, decid să meargă la un medic și astfel descoperă boala. Unii pacienți se plâng de dureri nocturne, care sunt mai intense mai ales la miezul nopții.

Cercetătorii spun că această boală trebuie tratată la timp, în caz contrar simptomele ei se agravează. Dacă un om are diagnostic de colelitiază și nu urmează un tratament, atunci la el crește riscul de apariție al sindromului de durere cu 3% în fiecare an.

Alte probleme care produc crize de durere biliară sunt:

  • Colecistita sau inflamația vezicii biliare
  • Diskinezia biliară ce se caracterizează prin afectarea contractilității căilor biliare.

Cum îți afectează colica biliară sănătatea?

Colica biliară produce durere, însă aceasta este adesea constantă, dar disconfortul este destul de intens în partea superioară dreaptă a abdomenului sau în epigastru. Durerea iradiază spre spate și poate produce și transpirație, stări de greață și vărsături.

Citește și:  Cum tratam enteropatia glutenica sau boala celiaca? Este periculos sa mananci paine?

Aceste simptome indică prezența pietrelor în tractul biliar al acelei persoane. Boala apare mai des la femei, decât la bărbați. Asta se explică prin faptul că la femei, eliberarea bilei este inhibată de estrogeni. Boala este cauzată de blocarea ductului cistic sau al ductului biliar comun cu calcul biliar, pietre mici sau nisip. Asta face ca fluxul normal de bilă din vezica biliară în canalul comun ce este asociat cu duodenul să fie întrerupt. Presiunea care se pune pe vezica biliară este destul de mare și poate produce o durere severă.

Colica biliară se manifestă după consumul de grăsimi, prăjeli, mâncăruri condimentate, alcool. Durerea este intensă, se simte în abdomen și iradiază în zona spatelui, uneori chiar și spre umăr. Ea se intensifică mult în timpul mișcării, mai ales când se fac activități fizice și poate ține uneori chiar și o oră. Durerea poate fi ca o crampă sau ca o durere surdă și constantă. Pot apărea și stări de greață și vărsături.

Cum poate un regim alimentar corect să îmbunătățească tratamentul?

Odihna ajută mult în calmarea durerii. Aplicarea de comprese calde pe stomac nu este indicată, acest lucru poate agrava disconfortul creat. Medicii gastroenterologi recomandă medicamente analgezice și antiseptice, dar și un regim alimentar pentru a evita crizele dureroase.

Un duo salvator în colica biliară este cel alcătuit dintr-un regim alimentar anti-inflamator și un tratament cu medicamente. Regimul alimentar în caz de colică biliară constă în alimente cu un conținut cât mai redus de grăsimi, pentru reducerea colesterolului. Unori în cazuri foarte dureroase, medicii recomandă un tratament chirugical, pentru îndepărtarea vezicii biliare.

La oamenii care au colelitiază, tratamentul este în primă fază schimbarea dietei. Asta înseamnă evitarea alimentelor grase, condimentate și picante. De asemenea, trebuie renunțat la alcool. Dieta trebuie să conțină multe lichide, supe de legume, carne de pui fiartă, pește, alimente cu un conținut redus de grăsimi, fructe dulci, legume fierte și fructe de pădure.

Terapia în acest caz poate include antiinflamatoare, medicamente coleretice, dar și utilizarea de ceaiuri din plante medicinale (din măceșe, mătase de porumb, mentă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.