Alkanna-pigmentoasa (Alkanna tuberculata), planta folosita drept colorant

0
194

Alkanna-pigmentoasa (Alkanna tuberculata)Alkanna-pigmentoasa este o planta perena erbacee care face parte din familia Boraginaceae si este raspandita in mod natural pe nisipurile din zonele de coasta ale Marii Mediterane. Ca specie are denumirea stiintifica de Alkanna tuberculata, iar in popor este cunoscuta si cu numele de radacina-pigmentoasa.

Aceasta planta are radacina negricioasa sau rosu-inchis, ceea ce a facut sa fie considerata un colorant rosu (folosit cu ani in urma la vopsirea tesaturilor din fibre naturale in nuante de culori maronii-violet, sau rosu-maroniu). De asemenea radacina comestibila a fost utilizata si drept colorant alimentar dar si pentru prepararea unor produse medicinale folosite in terapia naturista. Radacina plantei era folosita inca de pe timpul anticilor egipteni ca sursa de colorant rosu, la obtinerea diferitelor nuante de culori pentru textile. Prin combinatie cu alte plante se obtineau nuante frumoase de galben, albastru sau indigo.

Alkanna-pigmentoasa are tulpina inalta de cel mult 20 cm, de-a lungul ei apar dispuse frunzele de culoare verde si in forma lanceolata, iar printre ele florile in nuante de rosu-violet sau albastrui sunt adunate in inflorescente terminale foarte delicate. Perioada de inflorire este in lunile martie-mai.

Din punct de vedere medicinal planta avea aplicatii in medicina traditionala datorita proprietatilor sale vindecatoare, antibacteriene, antiseptice si antiinflamatoare, ea avand in compozitie substante flavonoide, ceroase, taninuri si alcannina. Cel mai mult se folosea in tratamentul ranilor, ulcerelor si eczemelor pielii. De asemenea era un bun remediu pentru infectii, diaree, abcese si inflamatii tegumentare. Ajuta la calmarea mancarimilor, tratarea ranilor si venelor varicoase daca era folosita sub forma de preparate medicinale pentru uz extern. In prezent Alkanna-pigmentoasa este considerata o planta ce contine anumite substante otravitoare, ceea ce face sa nu mai fie folosita atat de mult. Doar in industria cosmetica este utilizata in cantitate mica si in combinatie cu alte plante medicinale.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here