Caise, beneficii pentru sănătate – Sâmburi de caise, proprietăți

0
1474

Consumul de caise este recomandat vara, când este sezonul acestor fructe. Potrivit cercetătorilor, consumul de caise este cea mai bună opțiune în anotimpul de vară pentru menținerea sănătății. Aceste fructe poate nu au prea fost apreciate de oameni din cauza faptului că nu s-au cunoscut beneficiile lor pentru sănătate.

Află în acest articol ce proprietăți au caisele, cum ajută la vindecarea diferitelor afecțiuni! Și sâmburii de caise au proprietăți importante pentru organism, din ei se realizează un produs natural – ulei de caise – ce are multe beneficii terapeutice, de aceea miezul de caise nu trebuie aruncat.

Navigare rapidă în articol:

Caise, beneficii pentru organism

Caisele românești se pot găsi în piață până spre sfârșitul lunii august. Anul acesta s-au copt mai târziu, la sfârșitul lunii iunie. În luna iulie probabil tarabele din piață vor fi pline cu aceste fructe de sezon care provin din livezile din țara noastră. Merită să faceți o cură de caise, pentru că au numeroase beneficii pentru organism.

Cantitatea de 100 g caise, proprietăți și elemente nutritive:

  • Are 48 Kcal
  • Conține 86 g apă, 9 g zahăr, 1.4 g proteine, 2 g fibre dietetice
  • Are minerale – 259 mg potasiu, 13 mg calciu, 10 mg magneziu, 23 mg fosfor, 1 mg sodiu, 0.2 mg zinc, cupru, mangan, fier, seleniu
  • Conține vitamine A, C, E, K, B6, tiamină, niacină, riboflavină, acid folic
  • Are 1926 UI vitamina A
  • Conține 0.17 g acizi grași mono-nesaturați, dar și o cantitate mică de acizi grași saturați și polinesaturați
  • Are aminoacizi – cisteină, glutamină
  • Compuși fitochimici DDT și beta-caroten care scad riscul de cancer.

Caisele au proprietăți care mențin sănătatea inimii

Caisele au vitamina C, fibre și o cantitate mare de potasiu – nutrienți care mențin sănătatea sistemului cardiovascular, astfel:

  • Vitamina C are efect antioxidant, combate atacul nociv al radicalilor liberi
  • Potasiul scade hipertensiunea arterială, elimină tensiunea din vasele de sânge, reduce presiunea inimii
  • Fibrele reduc nivelul de colesterol din sânge.

Prin urmare, aceste fructe pot proteja inima, pot scădea riscul de boli de inimă. Prin consumul de caise se poate preveni ateroscleroza, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic.

Aceste fructe stimulează producția de globule roșii, oferă un plus de energie, cresc imunitatea, fortifică inima.

Caisele au beneficii asupra sistemului osos

Datorită faptului că au minerale – calciu, mangan, fosfor, cupru, fier – caisele ajută în consolidarea oaselor. Aceste minerale mențin sănătatea oaselor. Prin consumul de caise se susține dezvoltarea normală a sistemului osos.

Caisele sunt recomandate persoanelor de toate vârstele. Aceste fructe pot preveni osteoporoza.

Caisele combat constipația

Caisele au fibre care ajută în prevenirea și tratamentul constipației. Fibrele stimulează sucurile digestive, gastrice, ajută la absorbția nutrienților, activează mișcările peristaltice ale tractului digestiv. În plus aceste fructe au efect laxativ, deci sunt un bun remediu contra constipației.

Prin prevenirea constipației și vindecarea ei, caisele ajută în tratamentul unor boli intestinale, cum este diverticulita.

Caisele sunt recomandate în tratamentul unor simptome ca de exemplu: dureri, spasme ale colonului, flatulență, lipsă de energie, dureri de cap, candida, tulburări ale transpirației, greață, senzație de sete, oboseală, dureri de gingii, balonare.

Caisele previn anemia, au multe minerale și vitamine

Caisele conțin fier, cupru, acid folic, vitamine B și alți nutrienți care combat anemia, îmbunătățesc sănătatea organismului. Aceste fructe sunt foarte bune pentru copii și bătrâni, pentru persoanele care se simt obosite, extenuate.

Femeile însărcinate ar trebui să mănânce aceste fructe în timpul sarcinii pentru că ele au substanțe nutritive ce ajută la dezvoltarea, creșterea fătului. Caisele au calciu, fier, fosfor, siliciu, potasiu, magneziu, vitamina A, C, E, B, acid folic.

Caisele au efect calmant, ne oferă o stare de bine

Caisele ne ajută să scăpăm de stres, de stările de nervi și de agitație, au efect calmant, ne oferă o stare de bine. Despre caise se spune că sunt un remediu excelent pentru stările de nervi sau pentru acele momente în care ne simțim triști, frustrați.

Caisele au efect benefic asupra sistemului nervos datorită elementelor nutritive pe care le conțin. Caisele cresc rezistența la stres, combat anxietatea, depresia, insomnia, tensiunea nervoasă.

Caisele în dieta pentru scăderea în greutate

Caisele se mănâncă uscate sau crude, proaspete.

Pentru dietă se recomandă caisele proaspete, crude, bine spălate înainte.

Aici poți găsi rețete cu pulpă și suc de caise pentru sănătatea organismului și scăderea în greutate.

Potrivit lui Anthony William (care a spus in cartea sa despre sucul de apio că vindecă milioane de oameni) caisele fac parte din categoria alimentelor care îți pot schimba viața în bine. El recomandă consumul a 4 caise pe zi.

Aceste fructe trebuie introduse în dietă pentru că pot ajuta în reducerea simptomelor următoarelor boli:

  • Anemie, acnee, boala celiacă, hipoglicemie
  • Pietre la vezica biliară, afecțiuni biliare
  • Fibromialgie, oboseală cronică, creșterea în greutate
  • Diabet, sindrom tahicardie posturală și altele.
Citește și:  Suc de slăbit din mere, iaurt și caise

Sucul de caise este recomandat în dietă pentru eliminarea kg în plus. Află cel mai simplu mod de realizare și proprietăți terapeutice ale sucului de caise.

În dietă este indicat și consumul de suc de slăbit din mere, iaurt și caise.

Ce proprietăți au caisele uscate?

Caisele uscate își păstrează aproape toate proprietățile după deshidratare. Ele trebuie introduse în alimentație pentru că sunt bogate în substanțe nutritive cu proprietăți uimitoare pentru sănătate:

  • Conțin fibre, minerale, oligoelemente și multe vitamine
  • Au antioxidanți care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, astfel previn îmbătrânirea prematură a organismului și scad riscul de îmbolnăvire
  • Îmbunătățesc digestia, au alcali ce controlează reacțiile acide din sistemul digestiv
  • Pot combate arsurile la stomac și alte tulburări digestive
  • Au potasiu care îmbunătățește funcțiile organismului și ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea presiunii crescute a volumului de sânge; acest lucru scade riscul de boli de inimă
  • Conțin fier, cupru, minerale care ajută în producerea hemoglobinei, prevenirea anemiei
  • Au multă vitamina A care menține sănătatea vederii, ajută în prevenirea problemelor oculare
  • Previn tulburările respiratorii și ajută în combaterea stresului, tensiunilor, a simptomelor de respirație superficială, atacurilor de astm
  • Datorită vitaminei K pot împiedica sângerarea excesivă în caz de apariție a unor leziuni
  • Pot combate stările de greață la femeile însărcinate și le oferă nutrienți necesari pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului, prevenirea bolilor congenitale
  • Oferă energie organismului, cresc rezistența acestuia și imunitatea.

Află mai multe lucruri interesante despre puterea vindecătoare a fructelor uscate – smochine, prune, caise – pentru sănătate.

Ulei de caise, beneficii pentru sănătatea, frumusețea pielii și a părului

Ne referim desigur la ulei din sâmburi de caise, care este un produs natural, ce poate aduce beneficii extraordinare asupra sănătății și frumuseții pielii și a părului.

Potrivit cercetătorilor, uleiul de caise are licopen, care previne apariția bolilor de inimă, de aceea este recomandat în alimentație ca ulei vegetal. De asemenea, s-a demonstrat că este bogat în vitamina B17 care previne apariția celulelor canceroase.

Ulei de caise, proprietăți:

  • Are în compoziție vitaminele A, C, E, B1, B2, B6, F
  • Este bogat în acizi grași esențiali, acizi grași saturați, mono și polinesaturați, tocoferol, minerale (potasiu, magneziu)
  • Are proprietăți hidratante, tonifiante, revigorante, dezinfectante, nutritive, antibacteriene, antioxidante, antiinflamatoare, antiîmbătrânire și emoliente.

Ulei de caise, beneficii pentru piele:

  • Se absoarbe rapid în piele, hidratează pielea, îi oferă un aspect plăcut și catifelat
  • Îmbunătățește elasticitatea pielii prin vitamina E care este vitamina tinereții; uleiul este recomandat pentru ten
  • Combate aspectul uscat și deshidratat al buzelor, poate fi un excelent balsam de buze
  • Atenuează ridurile, are vitamine F care încetinește procesul de îmbătrânire
  • Combate acneea, are vitamine B1, B2, B6 care reduc inflamațiile, curăță porii, combat roșeața
  • Grăbește vindecarea rănilor, inflamațiilor, erupțiilor de pe pielea feței, mâinilor, picioarelor, întregului corp.

Ulei de caise, beneficii pentru păr:

  • Hidratează părul, îl hrănește, îl face mai frumos
  • Protejează părul împotriva razelor ultraviolete UV, este recomandat vara
  • Îmbunătățește aspectul părului fragil, combate uscăciunea scalpului, se poate adăuga în șampon sau în balsamul de păr
  • Oferă strălucire părului, elimină vârfurile fragile ale firelor de păr
  • Crește rezistența rădăcinilor firelor de păr, stopează căderea părului
  • Previne uscarea părului, îmbunătățește structura firului de păr.

Ce conțin sâmburii de caise?

De ce nu este indicat să arunci sâmburii de caise? În miez de caise se găsesc multe elemente nutritive care au proprietăți importante pentru sănătatea organismului. Cercetătorii au studiat aceste elemente active din sâmburii de caise și au ajuns la concluzia că ar trebui folosiți în cantitate mică în alimentație.

Sâmburi de caise, proprietăți:

  • Au vitamina B17 care previne dezvoltarea cancerului
  • Îmbunătățesc memoria, previn îmbătrânirea prematură
  • Ajută la vindecarea indigestiei, anemiei, constipației
  • Previn deteriorarea vederii
  • Reduc nivelul de colesterol din sânge

În cartea „Healing Foods By – Eat your way to a healthier life” sunt prezentate peste 200 de alimente vindecătoare. În carte autorul a scris următoarele:

  • Sâmburii de caise sunt comestibili și au proprietăți anticancerigene
  • Sâmburii de caise îmbunătățesc imunitatea și ajută la eliminarea toxinelor din organism
  • Miezul de caise are vitamina B17 care conform unor studii de laborator poate distruge celulele canceroase.

Recomandarea nutriționiștilor este: Sâmburii de caise nu se consumă în exces, doar în cantitate moderată. Ei conțin vitamina B17 care poate preveni și combate cancerul, dar și cianură care este periculoasă în cantitate mare pentru corp. Este vorba despre vitamina B17 care se numește amygdalină și care are 2 componente – cianură și benzaldehidă.

După cum deja se știe, sâmburii de caise se folosesc la realizarea uleiului de caise, care este un produs natural foarte bun pentru sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.