Dependența de fumat este dată în principal de nicotină, care modifică starea emoțională. Această substanță crește nivelul de substanțe chimice din creier care produc senzația de plăcere. Este vorba despre noreprinefrina, serotonina și dopamina. În plus, prin fumat se inhalează peste 4800 de substanțe chimice diferite. Dintre acestea 69 sunt cancerigene și iritante.
Nicotina este cea care provoacă dependența de fumat. Ea stimulează sistemul nervos central, crește adrenalina, ritmul cardiac și tensiunea arterială, reglează temperatura corpului, influențează metabolismul general al organismului, reglează nivelul hormonal, induce o stare de plăcere care este simțită ca o relaxare.
Nicotina creează o stare de bine care, din dorința de a o avea mai mult timp, il determină pe fumător să crească numărul de țigări pe care le fumează zilnic și astfel să devină dependent de ele.
În cazul în care se încearcă abținerea de la fumat apare sevrajul care este greu de suportat. În perioada de sevraj apar dureri de cap, stări de iritabilitate, crampe la stomac, creșterea tensiunii arteriale, creșterea poftei de mâncare, scăderea ritmului cardiac, apariția stărilor de neliniște, de mânie, de frustare și anxietate.
Fumătorii găsesc frecvent scuze pentru a fuma. Susțin că trec printr-o perioadă de depresie, de stres și că fumatul îi ajută să depășească astfel de stări nefaste din viața lor. Pe de altă parte ei spun că vor să renunțe la fumat, dar în realitate nu au de gând să facă acest lucru, le este teamă să nu se îngrașe, să nu le scadă capacitatea de concentrare și să treacă prin perioada de sevraj.
Fumătorii cred că țigara îi ajută să se simtă mai bine, dar în realitate ea le crește riscul de boli, efectele sale sunt numeroase și negative.
Nicotina este o toxină mortală și, deși se cunoaște foarte bine acest lucru de către fumători, ei nu renunță la viciul lor. Datorită fumatului, ei își deteriorează singuri sănătatea organismului, își cresc riscul de a suferi de boli de inimă deoarece, inima, din cauza nicotinei pompează sânge mai repede și lucrează mai greu.
Bărbații care fumează mult o perioadă îndelungată de timp pot ajunge la impotență, pentru că presiunea sângelui în penis este anormal de scăzută. Femeile care fumează mult sunt mai puțin fertile, pot intra în menopauză mai devreme și pot avea anumite probleme în timpul sarcinii.
Fumul de țigară conține concentrații mari de dioxid de azot. Acesta poate oxida vitaminele antioxidante și poate afecta negativ ADN-ul. De asemenea, fumul de țigară are benzen, monoxid de carbon, particule radioactive, clorură de vinil, nitrozamine, amoniac, cianide, substanțe cancerigene.
Cei care țin la sănătatea lor trebuie să facă eforturi pentru a scăpa de dependența de fumat. Prin renunțarea la fumat, aceștia se vor bucura de un risc redus de boli de plămâni, de infarct, cancer pulmonar și alte tumori cancerigene, vor avea o respirație mai puțin urât mirositoare, vor avea dinții mai albi, vor avea pielea mai plină de vitalitate, cu mai puține riduri, vor proteja pe cei din jur de fumatul pasiv, vor avea o percepție olfactivă și gustativă mai bună. Acest lucru este posibil dacă există voință și astfel starea de sănătate va fi mult îmbunătățită.
Dacă ai o motivație puternică vei scăpa ușor de viciul fumatului. Încearcă acest lucru imediat! În primele 20 de minute are loc scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, apoi, după 12 ore scade nivelul de dioxid de carbon din sânge; după 3 luni plămânii funcționează mai bine, circulația sanguină este îmbunătățită; după 12 luni riscul de boli de inimă scade la jumătate; după 5 ani riscul de infarct este la nivelul unui nefumător.
Atentie, nicotina este mortala daca este ingerata in anumite cantitati!
Acest articol ar trebui citit, in special, de tinerii care se apuca de fumat la varste din ce in ce mai fragede. Si sa vada riscul la care se expun.
In prezent e bataie mare pe tigara electronic care ar fi mai „sanatoasa”, dar asta ramane de vazut cu timpul daca o sa apara la TV cazuri de inbolnavire