Ce inseamna incontinenta urinara la barbati si cum se poate trata acest simptom?

0
1354
Ce inseamna incontinenta urinara la barbati si cum se poate trata acest simptom

Stiati ca incontinenta urinara la barbati poate fi cauzata mai ales de excesul de greutate si de un stil de viata sedentar? Aceasta apare mai ales dupa varsta de 65 de ani si a devenit o adevarata problema in ultimii ani. Incontinenta urinara reprezinta o eliminare involuntara de urina si un simptom al tractului urinar.

Anumite boli (de exemplu inflamatia vezicii urinare) pot provoca aparitia incontinentei urinare. In general, functionarea anormala a sistemului urinar poate duce la aparitia acestei probleme si afecteaza sanatatea. Vezica urinara trebuie sa indeplineasca rolul de a stoca urina o perioada de timp si de a produce golirea de urina la momentul dorit.

Astfel urina este tinuta in vezica si nu curge prin uretra, muschiul sfincterului este strans. In cazul in care sfincterul se relaxeaza are loc procesul de curgere a urinei prin uretra. Acest proces trebuie sa functioneze perfect, controlul vezicii urinare sa se faca normal de la creier, maduva spinarii, muschi, nervi – toate fiind implicate in acest sens.

La barbati incontinenta urinara este cauzata de diverse boli ale zonei pelviene (cum este de exemplu cancerul de prostata) sau de stres. De multe ori aceasta problema apare in urma operatiei chirurgicale pentru aceasta forma de tumoare si se vindeca abia dupa 12 luni de tratament. Astfel de pacienti trebuie sa se astepte la simptome de incontinenta urinara desi este adevarat ca ele depind de reusita operatiei, de experienta chirurgului si de varsta bolnavului.

Incontinenta urinara poate sa apara cand nu se realizeaza golirea normala a vezicii urinare datorita unor blocaje sau contractii prea mici ale musculaturii vezicii, ori ingustarii diametrului uretrei. Aceasta se mai numeste incontinenta prin prea-plin.

O alta cauza a simptomului de incontinenta a tractului urinar este functionarea anormala a sfincterului urinar ceea ce duce la pierderea accidentala de urina.

Contractia brusca a vezicii urinare poate duce la aparitia unei senzatii mari de mictiune ceea ce nu lasa timp persoanei sa mai ajunga la toaleta si astfel urinarea se produce chiar si la o cantitate mica de urina.

Efortul sau abtinerea de a merge la toaleta sunt alti factori care duc la incontinenta urinara. Cei care merg prea rar la toaleta pot suferi de aceasta problema. Si predispozitia familiara este un factor al incontinentei.

Leziunile unor nervi ai creierului sau ai maduvei spinarii sunt alte cauze ale pierderii involuntare de urina. Astfel de probleme apar in cazul unor boli grave: Parkinson, Alzheimer, accident vascular cerebral, paraplegie, anumite forme de dementa.

Anumite medicamente (folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale si bolii Alzheimer) pot provoca incontinenta urinara. Diureticele pot agrava afectiunea, acestea intensifica eliminarea de lichid din organism.

Metode de tratament ale incontinentei urinare

Bolnavul trebuie sa mearga la medic pentru restabilirea starii de sanatate. Medicul il va intreba care sunt simptomele sale si ce istoric medical are. Va trebui sa spuna de cate ori urineaza pe zi, sau cat de des, ce cantitate de urina, cum arata aceasta, daca are mictiuni insotite de durere, daca pierde urina cand stranuta, rade, sau la efort, daca urmeaza alte tratamente medicale, etc. Astfel de aspecte sunt importante deoarece ajuta in stabilirea diagnosticului, arata cat de intens se manifesta acest simptom.

Citește și:  Tricomonaza, o infectie transmisa prin contact sexual

Medicul va examina organele genitale, starea de tensiune a sfincterului, daca apare o extindere a prostatei, va testa functia nervilor. Analizele medicale de urina vor arata daca exista eventuale infectii ale tractului urinar. Gradul de severitate al incontinentei sau testul de stres va indica presiunea urinei.

Examinarea detaliata cu ultrasunete a tractului urinar poate ajuta in descoperirea unor afectiuni de la acest nivel, tumori, proeminente ale peretelui vezicii urinare, sau a unor probleme ale rinichilor. Cu ajutorul unui cateter special de forma unui tub subtire flexibil, medicul va verifica vezica urinara, daca apar probleme la nivelul ei (a sacului voluminos sau a organului musculos in care este depozitata urina).

De asemenea poate determina fluxul de urina sau daca exista urina reziduala (cea ramasa dupa urinare in cadrul vezicii). Prin cistoscopie poate fi vazut interiorul vezicii urinare cu ajutorul unui dispozitiv special optic foarte subtire. In urma analizelor, stabilirii simptomelor si a istoricului medical se ajunge la punerea unui diagnostic corect si la prescrierea unui tratament.

Dieta echilibrata si multe exercitii fizice ajuta la ameliorarea simptomelor. Reducerea consumului exagerat de apa si alte lichide este important. Sportul ajuta la pastrarea unui tonus muscular bun si la eliminarea stresului. Exercitiile Kegel au rolul de consolidare a musculaturii pelviene si controlare a fluxului urinar. Pentru combaterea constipatiei se introduc alimente ce contin o mare cantitate de fibre in dieta.

Persoanele supraponderale trebuie sa slabeasca prin dieta corespunzatoare si sport. Alimentatia nu trebuie sa contina substante care sa irite vezica urinara. Nu se bea cafea, bauturi carbogazoase, alcool si lichide fierbinti cu condimente. Pacientul care fumeaza trebuie sa renunte obligatoriu la acest viciu. Daca apar infectii ale tractului urinar, acestea se trateaza cu antibiotice.

Medicul va stabili pacientului un program de mictiune, de exemplu la fiecare 3 ore. Trebuie evitate medicamentele care agraveaza simptomele: narcoticele, antialergicele, diureticele, sedativele, blocantele canalelor de calciu cat si pastilele de slabit.

In cazul in care pacientul sufera de anumite boli (neurologice, Parkinson, Alzheimer, neuropatie diabetica, scleroza multipla, traumatisme la maduva spinarii, accident vascular cerebral, bronsita, depresie, anxietate) care au determinat astfel de simptome, medicul va prescrie tratamente adecvate pentru vindecarea lor.

Administrarea medicamentelor antibiotice, antispastice ajuta in eliminarea infectiilor, in relaxarea muschilor peretilor vezicii urinare. Cand peretele vezical nu se contracta normal se recurge la autocateterizarea urinara. Daca apar obstructii subvezicale, simptome grave, retentie urinara foarte mare, infectii recurente si sangerari destul de severe se intervine prin metoda chirurgicala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.