Ce spun experții despre purtarea măștilor faciale de protecție

0
224

Acum, când numărul de cazuri de coronavirus este în creștere, experții precizează că purtarea măștilor este un lucru important. Află în acest articol care sunt opiniile lor despre acest subiect și ce cred ei despre eficiența măștilor în combaterea epidemiei.

Navigare rapidă în articol:

  1. Studii observaționale despre purtarea măștilor
  2. Ce beneficii obține o persoană care poartă o mască

1. Studii observaționale despre purtarea măștilor

Încă din perioada de început a pandemiei de coronavirus au apărut păreri controversate despre purtarea măștilor de protecție. Unii oameni cred că măștile nu sunt funcționale și că nu-i ajută. Totuși experții vin cu explicații, prin care arată că purtarea măștilor poate ajuta în combaterea epidemiei de coronavirus.

O atitudine de neîncredere față de aceste lucruri (că măștile ar fi utile pentru oameni) a apărut și la unii experți în domeniul medical, dar ei s-au referit de fapt la locurile cu răspândire comună mică sau deloc a virusului. Ei au spus că măștile de calitate medicală sunt necesare pentru lucrătorii din domeniul sănătății pentru evitarea agravării penuriei.

Ce s-a spus despre beneficiile măștilor non-medicale, din bumbac?

Există studii care demonstrează că purtarea măștilor poate duce la rate mici de infecție. De asemenea, pentru a reduce și mai mult riscul transmiterii trebuie ca:

  • Toată lumea să poarte o mască
  • Să se respecte distanța fizică.

În New York Times s-a scris că măștile faciale funcționează și s-a demonstrat gradul lor diferit de eficiență (la cele din bumbac, materiale sintetice și la N95), în sensul că ele ajută la captarea picăturilor respiratorii mai mari și a celor mici numite aerosoli. Deși sunt din diferite materiale, straturile de fibre ale măștilor captează picăturile respiratori care pot transporta coronavirusul.

Experții au declarat că: „Atunci când purtați o mască, vă protejați pe voi, îi protejați pe ceilalți, evitați să vă atingeți fața.

„Bumbacul bine țesut depășește ca eficiență alte țesături, iar materialul nețesut folosit la măștile N95 este cel mai eficient”, au mai spus experții.

O mască bună este aceea care are o suprafață mare, va fi strânsă în jurul marginilor și are o formă ce lasă spațiu în jurul nărilor și a gurii. Dacă zona de respirație este mai mare, șansele ca particulele respiratorii să fie filtrare de fibre crește.” Despre măștile cu supape s-a spus că facilitează expirarea, însă acestea nu prind aerosolii și îi protejează mai puțin pe alții. Cea mai eficientă mască este N95.

Citește și:  Ce sporturi de iarnă sunt sigure pe timpul pandemiei de coronavirus?

Totuși dacă toată lumea poartă o mască, eficiența filtrării crește și riscul de infectare scade. O parte din particule sunt filtrate, iar o parte scapă în aer însă ele se dispersează prin aer și sunt diluate. Cele care ajung la masca altei persoane sunt filtrate de fibrele acesteia și deci numărul lor scade. Prin urmare și măștile de pânză ajută, deși nu sunt atât de eficiente în reducerea transmisiei. Cele mai eficiente sunt N95 pentru că reduc transmisia în procent de 95%.

2. Ce beneficii obține o persoană care poartă o mască

Conform unui studiu prezentat de experți pe thelancet.com, pentru a preveni transmiterea sindromului acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2)  și COVID-19 de la persoană la persoană trebuie:

  • Purtarea măștilor de față în mod corect
  • Respectarea distanțării fizice, de 1m sau mai mult
  • Protecția ochilor în medii publice.

Este important ca:

  • Masca să se potrivească perfect pe nas și gură; la marginile ei să nu existe goluri, deci ea trebuie să fie strânsă în jurul marginilor
  • Să se aleagă o mască confortabilă și eficientă; cea mai bună este N95
  • Să se spele măștile în mod regulat dacă sunt din bumbac
  • Să se evite abordările creative ce fac masca să nu acopere complet nasul și gura.

Oamenii care poartă o mască se protejează pe ei, îi protejează pe ceilalți și evită să-și atingă fața.

Măștile faciale reduc gravitatea infecției, s-a precizat într-un studiu recent; ele reduc doza de expunere la virus, iar asta poate duce la infecții mai puțin severe.

Ce spun cercetătorii despre purtarea măștilor faciale?

Cercetătorii în domeniul sănătății au spus că „masca standard N95 este concepută pentru a proteja o persoană care o poartă, prin filtrarea a 95% dintre particulele aeriene care au 0,3 µm sau a celor mai mari”.

Dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase, la Universitatea din California, San Francisco, a precizat că „Purtarea măștii nu doar vă poate proteja de infecții, ci și de boli grave. Masca reduce doza de virus pe care un purtător ar putea să o primească, rezultând infecții mai ușoare sau chiar asimptomatice. O doză virală mai mare are ca rezultat un răspuns inflamator mai agresiv„.

Vezi aici un video despre masca N95:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.