Dacă vrei să-ți îmbunătățești capacitatea mentală, atenția, memoria și să-ți reduci nivelul de stres, ai putea folosi suplimente de plante, minerale și vitamine. Schimbarea dietei și exercițiile fizice ajută de asemenea creierul și memoria. Anumite suplimente naturale, precum acelea de Ginkgo biloba, îmbunătățesc funcționarea crierului, atenția și memoria. Creierul are nevoie și de anumite minerale și vitamine B și C pentru a funcționa mai bine.
Ginkgo biloba
Frunzele arborelui de Ginkgo biloba sunt folosite de oameni pentru a stimula performanța mentală sau concentrarea.
Extractul din frunzele de Ginkgo biloba oferă multe beneficii, precum:
- Poate îmbunătăți funcția creierului, memoria și procesarea informațiilor
- Oferă o stare de bine, de calm
- Are substanțe active (glicozide flavonoide și terpenoide) cu proprietăți antioxidante, care extind vasele de sânge, inhibă agregarea trombocitelor, reglează metabolismul, protejează celulele și țesuturile de deteriorarea cauzată de hipoxie
- Datorită antioxidanților ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin către creier și la promovarea nivelurilor normale de hormoni de stres la oameni
- Are bioflavonoide care furnizează creierului oxigen și energie, previn deteriorarea activității mentale, scad permeabilitatea vaselor sanguine, reduc edemul la nivelul creierului și la nivelul țesuturilor periferice.
Suplimente de L-teanină și CoQ10
L-teanina este un supliment excelent pentru creier, care te poate relaxa, fără a provoca somnolență. Acest aminoacid al ceaiului negru ajută corpul să regleze hormonii și neurotransmițătorii, care pot afecta pozitiv starea de spirit și modul de a gândi.
Coenzima CoQ10 este o moleculă care ajută la crearea energiei mitocondriale a celulelor. Suplimentele de coenzima Q10 oferă un sprijin antioxidant avansat, stimulează sănătatea inimii și a creierului.
Suplimente de minerale pentru performanța mentală
Zincul este un mineral foarte important pentru iuțeala minții. Zincul protejează creierul, susține funcționarea normală a acestuia și oferă o stare de dispoziție pozitivă. Dacă ai un deficit de zic, atunci ai putea lua suplimente de acest mineral. Zincul se poate introduce în dietă prin diferite alimente, precum: verdeață, semințe de dovleac, cereale. El sprijină funcționarea sănătoasă a creierului, crește performanța cognitivă generală. În plus, zincul susține sistemul imunitar, ajută corpul să producă ADN și proteine.
Zincul se poate combina cu vitamine din grupul B, astfel contribuie la normalizarea cerebelului, la imbunătățirea capacității de atenție și a memoriei.
Un alt mineral important pentru creier și sistemul nervos este magneziul. Dacă ai o carență de magneziu, poți lua suplimente cu acest mineral. Magneziul îmbunătățește funcția creierului, memoria, capacitatea de concentrare și starea de spirit.
Calciul este un alt mineral care este important pentru performanța mentală. El reglează neurotransmițătorii și excitabilitatea neuronilor. Surse naturale de calciu sunt: legumele cu frunze verzi, laptele, fasolea.
Suplimente de vitamine
Dacă te întrebi ce suplimente de vitamine sunt utile pentru creier și performanața mentală, răspunsul vine din studiile cercetătorilor:
- Vitamina B1 este necesară pentru metabolismul creierului, producerea de energie, pentru neuroni și mușchiul inimii
- Colina are efect protector pentru membranele celulare, are acțiune calmantă și antidepresivă
- Vitamina B2 ajută la oxigenarea creierului, la creșterea performanței mentale
- Vitamina B6 este importantă pentru sinteza proteinelor, a aminoacizilor din corp, la sinteza hemoglobinei și acidului gamma-aminobutiric
- Vitamina B12 are un efect pozitiv asupra funcției creierului, ajută la formarea globulelor roșii
- Vitamina C este o componentă esențială pentru refacerea țesutului conjunctiv, are proprietăți antioxidante puternice, normalizează permeabilitatea capilarelor, îmbunătățește nivelul serotoninei din creier și starea membranelor neuronale.
Alte suplimente importante pentru performanța mentală sunt:
- Vitamina D care întărește oasele, ajută la prevenirea osteoporozei, a fost asociată cu funcționarea sănătoasă a creierului, poate îmbunătăți memoria și poate preveni demența, depresia, autismul, schizofrenia; această vitamină D susține sănătatea cognitivă la vârstnici
- Vitamina E are proprietăți antioxidante, protejează celulele creierului de leziuni, ajută la menținerea funcțiilor cognitive la copii și adulți.
Acizii grași Omega-3 sunt buni pentru creier, ajută la reducerea inflamației din corp și creier, scad riscul de boală Alzheimer și demență. Oamenii care consumă alimente care au Omega-3, au un risc mai scăzut de boli de inimă. Omega-3 reduce inflamațiile, are acțiune benefică asupra membranelor celulelor nervoase. Unele studii ale cercetătorilor au arătat că aportul de Omega-3 poate ajuta la reducerea riscului de declin al memoriei.
Pentru reducerea oboselii psihice și fizice se recomandă suplimentele de L-tirozină. Alte extracte importante pentru memorie, pentru reducerea stresului temporar și a oboselii mentale, sunt: extractul de isop, ashwagandha și rhodiola rosea.