Ceaiul-de-New-Jersey (Ceanothus americanus) scade febra

0
676
Ceaiul-de-New-Jersey (Ceanothus americanus) scade febra

In America de Nord, mai ales in California exista aproximativ 50 de specii de arbusti vesnic verzi care apartin genului Ceanothus. Dintre acestia face parte si ceaiul-de-New-Jersey care are denumirea stiintifica de Ceanothus americanus si apartine de familia Rhamnaceae. Acest arbust face parte din categoria plantelor rustice si nu necesita conditii speciale de crestere. Poate fi cultivat in parcuri si gradini pentru aspectul sau frumos creat de florile albe parfumate. In salbaticie apare in zone cu paduri deschise, luminisuri si poieni.

Cresterea sa este lenta, ajunge la inaltimea de 1 m, are frunzele mici de culoare verde-inchis pe partea superioara si gri-vernil cu numerosi pufisori pe cea inferioara. In primii ani tulpina este verde, apoi in timp devine maronie, iar florile sunt albe si mici, sunt grupate in inflorescente in partea superioara a arbustului.

Arbustul trebuie ferit de vanturile reci iarna, iar vara rezista si in plin soare. In perioada lunilor martie-octombrie planta trebuie bine udata astfel incat solul sa fie mereu umed si eventual ajutata cu ingrasamant lichid pentru a se dezvolta frumos. Perioada de inflorire este din lunile de primavara pana la sfarsitul verii.

Ceaiul-de-New-Jersey

De la acest arbust se folosesc in scop terapeutic frunzele si radacina ale caror proprietati (astringente, expectorante, antispastice, calmante) sunt cunoscute inca din vremuri de demult. Vechii bastinasi din America de Nord utilizau preparate traditionale din frunze si radacina de Ceanothus americanus in tratamentul febrei, tusei, astmului, cancerului de piele, ranilor venerice, leziunilor tegumentului si durerilor de gat.

Citește și:  Turmeric, un condiment excelent – Cum să-l folosești pentru a obține toate beneficiile lui

In timpul Razboiului American de Independenta ceaiul din frunzele plantei era folosit in loc de ceai verde, astfel se explica si numele popular de ceaiul-de-New-Jersey. Radacina acestui arbust are aplicatii medicinale si in prezent, mai ales in fitoterapie. Din ea se prepara tincturi, extracturi sub forma de capsule, ceaiuri, decocturi – toate au utilizare in medicina traditionala, mai ales la pacientii care sufera de febra, tuse, astm si bronsita.

In China extractul din radacina de Ceanothus americanus este utilizat in tratamente eficiente in cazuri de febra, afectiuni ale splinei, malarie. Tinctura din radacina (vezi foto) are gust astringent si culoare rosie si este indicata in cazuri de hemoragii. Specialistii au ajuns la concluzia ca tinctura are rol benefic pentru proteinele din sange si ajuta la cresterea calitatii sangelui. Apa de gura din Ceanothus americanus ajuta la reducerea tartrului si in calmarea durerilor de gat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.