Schizandra este o plantă medicinală din China care are denumirea de wu wie zi. Face parte din familia Schisandraceae și are denumirea științifică de Schisandra chinensis. Are aspectul unei plante cățărătoare, lungă de cel mult 8 m și se folosește frecvent în medicina populară chineză pentru tratamentul unor boli și afecțiuni.
Fructele de Schizandra sunt de forma unor boabe mici și roșii, foarte sănătoase pentru organism. Acestea au efect benefic asurpa sistemului imunitar, ajută organismul să facă față stresului, îmbunătățesc vitalitatea și sănătatea acestuia. Schizandra este eficientă în tratamentul afecțiunilor hepatice deoarece poate reduce nivelul transaminazelor serice și poate preveni leziunile hepatice.
În general toxinele, consumul de alcool, depunerile de grăsimi pot afecta funcția hepatică, de aceea folosirea acestor fructe este cea mai bună alegere. Schizandra stimulează glucogeneza hepatică, stimulează detoxifierea hepatică și asigură sănătatea ficatului.
Un alt avantaj al folosirii fructelor de Schizandra este acela de stimulare a activității sexuale, de îmbunătățire a calității lichidului seminal, a lubrifierii vaginale și de reducere a frecvenței ejaculării precoce. Schizandra are efect bun și asupra văzului și auzului, crește memoria și capacitatea de concentrare, îmbunătățește reflexele, coordonarea mișcărilor, reduce stările de nervi, stresul, menține nivelul de acetilcolină, ajută în stimularea producerii de serotonină și dopamină, asigură un somn liniștit pe timpul nopții.
Specialiștii în domeniul medical recomandă suplimentele de Schizandra deoarece ajută organismul să se adapteze în situații de stres, cresc longevitatea, mențin sănătatea fizică și mentală. Proprietățile acestor fructe sunt calmante, energizante, revitalizante, afrodisiace, revigorante, de echilibrare a funcțiilor organismului.
Schizandra ajută în tratamentul oboselii, insomniei, apatiei, anemiei, anxietății, fobiilor, atacurilor de panică, slăbiciunii generale în organism, lipsei de concentare, inflamațiilor ficatului, scăderii libidoului, tulburărilor de memorie, problemelor de vedere și auz, urticariei, transpirațiilor nocturne, dificultăților respiratorii, tusei, iritabilității, stresului, ejaculării precoce, afecțiunilor hepatice, oboselii intelectuale, stresului fizic, psihic și imunitar.