Durerile de stomac sunt de mai multe tipuri și pot semnala anumite afecțiuni sau boli grave (cum sunt ulcerele sau tumorile canceroase). Află în acest articol de ce apar durerile de stomac și cum le putem calma. Un stomac sănătos înseamnă un corp sănătos.
Navigare rapidă în articol:
- Principalele cauze ale durerilor de stomac
- Bolile care provoacă durerile de stomac
- Remedii naturiste pentru durerile de stomac
- Tehnici de relaxare pentru calmarea durerilor de stomac.
Principalele cauze ale durerilor de stomac
Durerile de stomac pot fi produse de consumul excesiv de alimente, de stres, de stările de nervi, de consumul de apă sau alimente foarte reci, etc. Stomacul și intestinele sunt fragile și pot fi afectate de numeroase tulburări, afecțiuni, boli care dau dureri de stomac. Principalul factor de risc al durerilor de stomac este alimentația nesănătoasă.
Durerile de stomac cauzate de aditivi alimentari
Alimentele care conțin aditivi alimentari, E-uri, pot provoca dureri de stomac. Sunt aditivi iritanți pentru mucoasa gastrică, sau care provoacă în exces secreții acide și fermentația digestivă a alimentelor.
Sulfiții sunt aditivi alimentari care produc durerile de stomac. Sulfiții sunt folosiți drept conservanți la:
- Fructe uscate, stafide, fructe și legume congelate, salate de fructe
- Băuturi alcoolice, băuturi acidulate, ceai instant, bere, sucuri de fructe, suc de struguri, vin, oțet
- Sosuri, produse din soia, sirop de arțar, noodles, topping din fructe, cereale instant
- Carne, produse din carne, crenvurști, cârnați
- Gemuri, marmelade, murături, condimente, ceaiuri din plante și altele.
Sulfiții sunt folosiți la vin pentru că opresc acțiunea fermentației zaharurilor din struguri.
Sulfiții irită pereții stomacului și pot declanșa următoarele simptome:
- Hiperaciditate gastrică
- Dureri de stomac
- Slăbiciune în organism
- Crampe abdominale, stări de vomă.
Stresul gastric produce dureri de stomac
De ce nu este bine să mâncăm prea repede? Dacă alimentele se înghit cu lăcomie fără a fi mestecate suficient poate apărea o durere bruscă la nivelul esofagului și un disconfort la stomac. Dacă alimentele nu sunt mestecate suficient, impregnația salivară va fi insuficientă și stomacul va digera mai greu bolul alimentar.
Contează foarte mult mediul în care mâncăm, acesta nu trebuie să fie stresant. Emoțiile negative, stresul, panica, stările de tensiune și de nervi pot avea un efect negativ asupra aparatului digestiv, pot provoca tulburări neurovegetative, sindrom dispeptic funcțional.
Stomacul se află sub influența nervului ortosimpatic. Dacă acest nerv este încordat, nu va facilita digestia. Dereglarea sistemului nervos va afecta funcțiile tubului digestiv:
- Funcția motorie – Care facilitează circularea bolului alimentar și a fecalelor tubului digestiv prin intermediul musculaturii netede.
- Funcția de sensibilitate – Terminațiile nervoase pot produce senzații de durere în tubul digestiv, senzații de alcalinitate, aciditate, destindere a tubului digestiv.
- Funcția secretorie – Sistemul nervos poate afecta glandele stomacale ce au rol în producerea acidului clorhidric și a enzimei pentru digestia proteinelor.
Ce se întâmplă când consumi apă sau alimente foarte reci?
Este periculos să bei apă foarte rece? Senzația de rece contractă pereții stomacului, afectează negativ digestia și poate provoca dureri de stomac. Pentru a preveni toate acestea este indicat să nu se consume apă și alimente foarte reci. Durerile de stomac apar de obicei prin expunerea abdomenului la frig.
Digestia poate fi perturbată și de băuturile fierbinți, nu doar de cele foarte reci. În concluzie, trebuie evitate temperaturile extreme deoarece ele stresează stomacul, acesta trebuie să facă un efort suplimentar pentru realizarea digestiei.
Apa este foarte importantă pentru organism, se recomandă cel puțin 2 litri de apă plată pe zi, dar nu trebuie băută rece. Dacă se bea rapid apă foarte rece se produce o contracție a vaselor de sânge din cavitatea bucală și gât, se transportă mai puțin oxigen prin corp și astfel apar simptome de dureri de cap și tensiune. Apa foarte rece afectează digestia, provoacă dureri abdominale, diaree. Cele mai afectate sunt persoanele care au stomacul sensibil, la ele poate apărea o durere de stomac intensă.
Dacă nu se bea suficientă apă plată într-o zi, apare deficitul de lichid în organism care produce următoarele simptome:
- Dureri de cap
- Probleme de concentrare
- Tulburări digestive
- Probleme circulatorii
- Scăderea energiei și senzație de oboseală.
Alergiile alimentare – Ce mâncare produce dureri de stomac?
Principalele alimente cu potențial alergen sunt: lapte de vacă, grâu, ouă, nuci, migdale, pește, soia, arahide, moluște, crustacee și altele. Persoanele care au intoleranță la un anumit aliment și îl consumă pot suferi de probleme digestive, diaree, dureri de stomac, umflături, edem.
Când apare o reacție imunitară, intestinul reacționează, nu mai funcționează normal, se produce o reacție inflamatorie, o reacție alergică, țesuturile devin inflamate și apare edemul. Când sunt observate astfel de simptome nu trebuie să se mai consume alimentul cu potențial alergen.
Bolile care provoacă durerile de stomac
Durerile de stomac pot fi produse de numeroase boli și afecțiuni. Când aceste dureri sunt insuportabile trebuie de mers imediat la medic.
De ce te doare stomacul? Durerea de stomac este produsă de următoarele boli și afecțiuni:
- Ficatul leneș, tulburările pancreasului, ulcer peptic, otrăvirea cu plumb
- Sindromul intestinului iritabil, infecții intestinale
- Cancer, stres în mușchii abdomenului
- Colita ulcerativă, colecistită, duodenită
- Obstrucție intestinală, tromboză mezenterică
- Inflamarea stomacului sau gastroenterita virală.
Durerea abdominală poate avea și alte cauze:
- Menstruația, întinderea musculară, apendicita, diverticulita
- Boala Crohn, cetoacidoza diabetică, inflamația organelor pelvine
- Infecții ale tractului urinar, inflamația colului uterin
- Hernia inghinală, pietre la rinichi, boli infecțioase ale rinichilor
- Chist ovarian, inflamații în zona uterină, anumite traume.
Ficat leneș – Dureri din cauza ficatului sau a stomacului?
Uneori durerile abdominale pot apărea din cauza unor probleme la organele interne. De exemplu, un ficat care nu funcționează normal – ficat leneș – poate produce dureri de burtă. Dacă se consumă alimente care se digeră greu (ex. alimente grase) și ficatul funcționează greu, este posbil să apară anumite tulburări și simptome caracteristice. De exemplu se produce indigestie sau greutate digestivă, criză de ficat, arsuri de stomac, balonare, scaune rare. Persoanele care suferă de ficat obosit pot avea albul ochilor puțin galben.
Inflamația pancreasului, oboseala pancreatică
Dacă pancreasul este obosit este posibil să nu-și îndeplinească funcțiile digestive, nu mai produce suficiente sucuri digestive și astfel apar dureri de stomac. Insuficiența digestivă face ca proteinele să nu fie digerate corespunzător și să se producă dureri de burtă. Alți factori ai acestor dureri sunt tulburările digestive, fermentația alimentelor, balonarea.
Oboseala pancreasului este cauzată de consumul în exces de zaharuri, de alimente care au glucoză. Aportul de glucoză în organism este reglat de pancreas prin secreția de insulină. Atunci când glucoza este în exces, pancreasul este suprasolicitat, obosește, îi scade energia și nu mai funcționează în mod normal. Un alt factor de risc al oboselii pancreatice este consumul mare de îndulcitori de sinteză. Aceștia pot deregla funcția pancreasului și de aceea este tulburat și procesul digestiv.
Un alt organ care poate da dureri în zona abdominală este vezica biliară. Aceasta produce calculi care produc dureri intense, unele se simt în zona intercostală, ca niște înțepături. Când durerile sunt frecvente și destul de puternice trebuie de mers la medic.
Ulcerul produce dureri de stomac
Ulcerul peptic se manifestă prin durerile de stomac care încep de obicei la jumătate de oră după masă. Deseori durerile de stomac se simt în timpul nopții și produc tulburări de somn. Ulcerul peptic produce și alte simptome: senzație de sufocare, durere de spate, amețeală, greață, vomă, mâncărime, dureri de cap.
Persoanele care suferă de dureri de stomac trebuie să meargă la medic pentru a afla diagnosticul – boala de care suferă. De obicei durerile de stomac sunt cauzate de excesul de acid din stomac.
Durerile și arsurile de stomac pot fi produse și de o inflamație a esofagului sau de boala de reflux gastroesofagian. În cazuri grave, când sunt afectate negativ celulele esofagului, se poate dezvolta și cancer esofagian.
Aciditatea stomacală, boala de reflux gastroesofagian
Stresul poate fi cauza durerilor de stomac. Oamenii pot suferi de aciditate stomacală sau de boală de reflux gastroesofagian din cauza fapului că sunt mereu stresați, nervoși, mânioși. Stomacul nu reușește să se relaxeze și apare acea senzație de acreală la stomac. Pe fond nervos oamenii se pot îmbolnăvi de stomac.
Din cauza stilului de viață stresant, a alimentației nesănătoase și a stărilor de nervi și irascibilitate, oamenii pot ajunge să sufere chiar și de ulcer la stomac. Necazurile și stările de nervi accentuate le creează probleme digestive, arsuri la stomac, dureri de stomac, lipsa poftei de mâncare, tulburări de tranzit intestinal, disconfort stomacal accentuat.
Stresul, emoțiile, supărările pot provoca arsuri ocazionale. Dacă se adaugă și alimentația nesănătoasă, consumul de băuturi alcoolice, fumatul, atunci crește riscul de a suferi de probleme digestive. Există și medicamente (pentru astm, reumatism) care pot produce simptome digestive neplăcute. Anumite medicamente care se iau fără prescripție medicală o perioadă îndelungată de timp pot fi cauza unor tulburări intestinale, a unor probleme legate de stres la stomac.
Pentru prevenirea acestor stări este important ca oamenii să-și păstreze calmul și să-și schimbe dieta. Trebuie redus consumul de alimente grase, de cafea și alcool. Nicotina și alcoolul cresc producția de acid la stomac și dau simptome de arsuri și dureri stomacale. Sunt recomandate alimentele ușoare, cum sunt legumele fierte în aburi.
Pentru relaxare sunt indicate: exercițiile yoga, exercițiile de respirație, relaxarea musculară progresivă, meditația, masajul, muzica, plimbările în aer curat, pauzele în timpul orelor de lucru și altele.
Remedii naturiste pentru durerile de stomac
Un lucru care ajută la prevenirea și calmarea durerilor de stomac este detoxifierea organismului și mai ales a tubului digestiv. Toxinele din intestine și fermentațiile pot produce tulburări digestive.
Principalele semne ale acumulării de toxine în intestine sunt:
- Constipația, balonarea, gazele intestinale, senzația de greutate abdominală
- Prezența scaunelor foarte urât mirositoare
- Durerile de cap, durerea abdominală, depresia
- Unghiile fragile, căderea părului
- Stările de iritabilitate, oboseală, letargie
- Erupțiile alergice, uscăciunea și alte afecțiuni cutanate
- Imunitatea scăzută.
Pentru restabilirea sănătății tractului digestiv se recomandă o cură de detoxifiere. De asemenea clisma sau spălăturile rectale sunt indicate în cazuri de constipație, fermentație, indigestie. Clisma este contraindicată în cazuri de sângerare gastrică, sângerare intestinală, boli inflamatorii ale rectului, peritonită, boli cardiovasculare și boli oncologice.
Fructe și legume recomandate pentru detoxifierea intestinelor:
- Morcovul reglează tranzitul intestinal, ajută la eliminarea toxinelor din sânge și ficat.
- Feniculul previne și combate balonarea și oprește fermentația digestivă.
- Varza crudă ajută la detoxifierea organismului și a intestinului, normalizează tractul gastro-intestinal, stimulează metabolismul, are efect antiinflamator.
- Grapefruitul este un fruct foarte bun pentru detoxifierea ficatului și îmbunătățirea funcției acestuia.
- Merele au pectină care fixează toxinele și apoi acestea sunt eliminate prin scaun.
- Ananasul are efect bun asupra digestiei, conține enzime digestive foarte bune pentru stomac, ajută la eliminarea toxinelor din intestinul subțire și gros.
- Dovlecelul normalizează activitatea intestinelor, ajută la scăderea greutății corporale.
- Usturoiul are efect antioxidant, elimină toxinele din intestine, îmbunătățește metabolismul, previne atacul cerebral și infarctul miocardic.
- Sfecla roșie intensifică producerea de hemoglobină, crește rezistența vaselor capilare, are efect benefic asupra ficatului, activează metabolismul.
Plante care activează funcțiile stomacului
Busuiocul are proprietăți antispastice, digestive, antiinfecțioase, calmante. Busuiocul este recomandat în cazuri de fermentație intestinală, balonare, constipație gravă. Busuiocul inhibă dezvoltarea ulcerului la stomac cauzat de stres. Are activitate antioxidantă, stopează dezvoltarea cancerului de stomac, de ficat și de plămâni.
Sucul de cartofi ajută în cazuri de arsuri stomacale și reflux gastroesofagian. Sucul de cartofi este un remediu pentru multe boli ale tractului gastro-intestinal, dar și pentru erupții cutanate, reumatism și afecțiuni renale. Crește pofta de mâncare, are efect curativ asupra sistemului cardiovascular, scade hipertensiunea arterială, calmează durerile și arsurile la stomac, reduce durerile de cap, stimulează motilitatea intestinală. Sucul de cartofi este folosit în medicina populară pentru că are proprietăți antimicrobiene, de vindecare a rănilor, antispasmodice, analgezice, ușor laxative, diuretice și antiinflamatoare.
Nalba, ienupărul, rădăcina de lemn dulce reprezintă trei plante cu efect calmant pentru durerile de stomac. Boabele de ienupăr ajută în tratamentul indigestiei, bolilor inflamatorii și infecțioase. De asemenea, boabele de ienupăr previn îmbolnăvirea ficatului (sunt recomandate persoanelor care consumă mult alcool).
Semințele de fenicul și anason au proprietăți digestive foarte bune, calmează durerile de stomac și balonarea. Anasonul contribuie la ameliorarea afecțiunilor digestive, a indigestiei, flatulenței, crampelor la stomac, colicilor, respirației urât mirositoare, constipației. Anumiți compuși din anason stelat inhibă virusul ce provoacă infecții la ficat și bacteriile care duc la formarea cariilor dentare.
Feniculul este folosit în medicina populară pentru tratamentul afecțiunilor digestive de orice fel. Are efect relaxant asupra mucoasei digestive, previne și combate boala intestinelor inflamate. Acestă boală este numită și colită și produce inflamații la intestinul subțire și gros, simptome de diaree. Prin administrarea de fenicul, pacienții care suferă de colită vor simți o ameliorare a durerilor intestinale.
Angelica este o plantă cu efect relaxant pentru stomac, ajută și la eliminarea gazelor intestinale.
Laxative și diuretice
Pentru curățarea intestinului se folosesc medicamente laxatice și diuretice. Laxativele sporesc peristaltismul, pot înmuia scaunul. Nu sunt recomandate în cazuri de boli inflamatorii intestinale sau când organismul este dezhidratat. Diureticele nu se folosesc de persoanele bolnave de ciroză, aritmie, diabet zaharat.
Pentru relaxarea tranzitului intestinal sunt recomandate anumite remedii naturale. Din cauza ficatului leneș, tranzitul este mai lent și digestia nu se realizează normal. Laxativele ajută în tratamentul constipației și reglarea tranzitului intestinal.
Rădăcina de lemn dulce are efect bun asupra tranzitului intestinal și poate trata multe probleme digestive. Are proprietăți vindecătoare, emoliente, de calmare a durerilor de stomac, a inflamațiilor mucoasei stomacale, de vindecare a ulcerațiilor. Se recomandă ceaiul de lemn dulce pentru tratamentul ulcerului, gastritei, hemoroizilor, afecțiunilor cavității bucale, a duodenului și intestinelor.
Aloe vera este o plantă care îmbunătățește tranzitul intestinal și funcția ficatului.
Magneziul are proprietăți antispastice și laxative.
Alte laxative naturale care accelerează tranzitul intestinal sunt: varza murată (îmbunătățește digestia), uleiul de măsline, spanacul (curăță tractul digestiv), mierea, lămâia (curăță intestinele, detoxifică organismul), fulgii de ovăz, leguminoasele (mazărea, lintea, fasolea uscată).
Tehnici de relaxare pentru calmarea durerilor de stomac
Stresul poate produce contracția tubului digestiv și dureri de stomac. De aceea sunt indicate anumite tehnici de relaxarea stomacului și a intestinelor. Se relaxează nervul vag și se realizează o detensionare a tractului digestiv. Principalele tehnici de relaxare sunt: respirația, automasajul, yoga.
Respirația are rol în relaxarea intestinelor și a stomacului. Este recomandată respirația abdominală, profundă. De asemenea se poate folosi respirația alternată care înseamnă să se inspire aer pe nara stângă, timp în care se apasă cu degetul pe nara dreaptă. Se astupă ambele nări și se reține aerul în plămâni timp de 3-4 secunde. Apoi se expiră aerul inhalat prin nara dreaptă, ținând degetul pe nara stângă. Se repetă procedeul. Se inspiră prin nara dreaptă și se astupă nara stângă. Se menține respirația timp de 3-4 secunde astupând ambele nări. Apoi se elimină aerul prin nara stângă, ținând astupată nara dreaptă. Această tehnică se aplică dimineața, înainte de micul dejun.
Există exerciții yoga care ajută la relaxarea și detensionarea organismului, la îmbunătățirea digestiei. Acestea se numesc: poziția lumânării, poziția bărcii, poziția câinelui.
Automasajul în zona abdominală ajută în relaxare și este ușor de realizat în orice moment al zilei. Se procedează astfel: se stă așezat pe fotoliu sau pe pat în mod confortabil, se masează abdomenul cu palmele, folosind mișcarea în sensul acelor de ceasornic. Se poate folosi și puțin ulei esențial.
Automasajul – Beneficii:
- Ajută în calmarea constipației, balonării
- Ajută la evacuarea gazelor provocate de fermentație
- Facilitează destinderea intestinelor și a stomacului
- Calmează durerile de stomac
- Stimulează organele digestive.
Automasajul poate fi practicat zilnic pentru stimularea digestiei.