Cum să adormi când ai probleme cu zgomotele?

0
324

Problemele de zgomot sunt adesea necazuri tipice care apar în viața de zi cu zi. Mulți oameni care locuiesc la bloc se plâng de vecini, de zgomotul pe care îl fac aceștia, ce cauzează probleme cu somnul. Nu doar sunetele produse de copii provoacă gălăgie, ci și sunetele produse de animalele de companie sau muzica tare ascultată de vecini. Indiferent de zgomote, acestea pot avea efecte fizice și mentale negative, cum ar fi depresie, cefalee, insomnie.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum să adormi când ai probleme cu zgomotele
  2. Cum poți rezolva problemele cu zgomotele la bloc

1. Cum să adormi când ai probleme cu zgomotele

De cele mai multe ori este greu să adormi noaptea, dacă te confrunți cu zgomotul persistent de la vecini, atunci când încerci să te odihnești. Există vecini care ascultă muzică tare noaptea, care se culcă pe la orele 2-3 ale dimineții și trebuie să le suporți zgomotele. Astfel de probleme sunt foarte neplăcute pentru că nu poți dormi și te confrunți mereu cu o lipsă de odihnă, care îți va afecta starea de sănătate în timp.

Care sunt efectele deficitului de somn?

Lipsa de somn poate afecta starea de sănătate în timp, poate duce la scăderea imunității și la declanșarea depresiei, hipertensiunii arteriale, diabetului, demenței, a unor boli legate de stilul de viață nesănătos sau a unor boli cardiovasculare. Există studii care arată că oamenii care dorm 7-8 ore pe noapte au un risc mai scăzut de a suferi de obezitate și hipertensiune arterială, comparativ cu cei care dorm mai puțin. Oamenii care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte, au un risc de 2,5 ori mai mare de a suferi de diabet, comparativ cu cei care dorm 7-8 ore noaptea.

Somnul este foarte important pentru sănătate, ameliorează oboseala creierului și a corpului, ajută în procesul de recuperare. Deficitul de somn și obezitatea sunt probleme care au legătură și cu tulburările hormonale, care controlează apetitul alimentar.

Cu cât se doarme mai puțin, cu atât secreția de leptină este mai mică în organism, iar acest hormon suprimă apetitul și provoacă o senzație de sațietate. De asemenea, deficitul de somn duce la creșterea unui hormon numit grelină, care va crește pofta de mâncare. Prin urmare, asta este explicația faptului că oamenii care dorm puțin au un risc mai mare de obezitate și de boli legate de stilul lor de viață nesănătos.

Alte probleme create de lipsa de somn

Privarea de somn poate afecta negativ imunitatea organismului. Potrivit cecetătorilor, în timpul somnului este stimulată funcția imunitară, în plus, somnul accelerează recuperarea organismului în perioada de convalescență.

Lipsa de somn creează multe probleme:

  • stări de somnolență în timpul zilei
  • stări de slăbiciune, deprimare, iritabilitate
  • scăderea capacității cognitive
  • imunitatea slabă
  • stare de rău și instabilitate emoțională
  • predispoziție la obezitate.

În timp, oboseala se acumulează, iar asta duce la dizabilități fizice și psihice. În general sunt necesare 7-9 ore de somn pe noapte. Faptul că organismul rămâne mereu obosit nu este bine, asta provoacă deteriorarea metabolismului, a circulației sanguine și duce la obezitate.

Deficitul de somn scade capacitatea de concentrare, crește riscul de a greși în diferite activități, reduce eficiența muncii cu 40%, spun cercetătorii. De asemenea, din cauza lipsei de somn, lobul frontal al creierului (care este implicat în controlul emoțiilor, al concentrării, motivației, atenției) este afectat și asta face ca eficiența muncii să fie mai scăzută.

Citește și:  Ribozomii - descoperirea savantului roman George Emil Palade

Strategii pentru a putea adormi, chiar și atunci când este zgomot

Atunci când nu ai altă soluție de a opri zgomotul (deoarece vecinii sunt lipsiți de respect), poți aplica o serie de strategii pentru a face față acestei situații și de a putea adormi la un moment dat:

  • Poți face exerciții de respirație profunde pentru a-ți calma stările de depresie și anxietate create de zgomotul persistent și enervant; aceste exerciții te vor ajuta să te relaxezi și să fii mai puțin stresat
  • Meditația te poate ajuta de asemenea în relaxare, în calmarea mentală și fizică, ea facilitează și scăderea tensiunii arteriale; prin meditație te eliberezi de stres, tensiune musculară, nu mai ești agitat și te detașezi de zgomotul persistent; recomandat este să asculți o meditație ghidată la căști
  • Exercițiile fizice în timpul zilei sau o plimbare relaxantă seara stimulează somnul
  • Reducerea iluminatului din casă, seara, pentru a imita apusul soarelui și a induce melatonina – hormonul somnului – poate facilita somnul
  • O baie caldă înainte de culcare ajută în relaxare și eliminarea stresului.

Alte metode eficiente pentru a putea adormi

Folosește dopuri de urechi confortabile pentru a anula zgomotele și a te calma. Poți folosi de asemenea și căști de ureche pentru a asculta o muzică relaxantă sau un podcast cu sunete de somn.

Dacă ai probleme cu somnul poți folosi o mașină de zgomot alb, care cuprinde toate frecvențele și astfel alte zgomote enervante pot fi suprimate. Cu ajutorul acestui dispozitiv se maschează orice sunete care ar putea afecta somnul. În ziua de azi se pot cumpăra mașini de zgomot alb de pe Internet, de pe Amazon. Acestea includ sunete ale mării, sunetele unor păsări care ciripesc în pădure, suntele produse de valurile oceanului, sunetele nopților de vară produse de ploaie, tunete sau vânt.

2. Cum poți rezolva problemele cu zgomotele la bloc

La bloc, principalele sunete deranjante sunt:

  • cele generate de echipamente de uz casnic (aspirator, ceas alarmă, mașină de spălat, dispozitive pentru reparații în apartament)
  • cele făcute de animale de companie
  • muzica dată la refuz de vecini
  • cele făcute de copiii care țipă, sar, se joacă în apartamnetele din jur
  • certuri frecvente la vecini.

Datorită acestor sunete, care sunt intense și apar zi de zi, ritmul vieții nu funcționează așa cum ne-am dori, iar în plus apar dureri de cap și alte probleme de sănătate (stări depresive, hipertensiune arterială). Unii oameni ar vrea să rezolve necazurile cu vecinii pe cale amiabilă, însă de multe ori asta nu se poate, ci din contră poate agrava situația (în cazul unor vecini orgolioși, care nu suportă să li se atragă atenția cu ceva).

Pentru a rezolva problema, cel mai bine este să se pregătească dovezi obiective, cum ar fi de exemplu înregistrarea vecinilor când dau muzica foarte tare. În cazul în care zgomotele sunt foarte mari, există posibilitatea de a discuta cu un avocat sau de a merge la poliție, pentru a face plângere. Uneori vecinii care dau muzica tare, fac asta cu rea intenție, mai ales dacă li s-a atras atenția să dea muzica mai încet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.