Ai o stare generala proasta, urinari frecvente, umflaturi in partea inferioara a abdomenului, infectii ale tractului urinar, dureri, sange in urina, anemie si o scaderea accentuata in greutate? Acestea sunt simptome care pot trada o boala foarte grava – cancerul vezicii urinare.
In scopul vindecarii, aceasta boala trebuie diagnosticata precoce pentru a se aplica un tratament eficient care sa dea rezultate. Un pacient care este suspectat de cancer de vezica urinara trebuie sa faca o serie de analize pentru confirmarea diagnosticului: analize de sange, analize de urina, biopsie, urografie, tomografie computerizata, imagistica si rezonanta magnetica a ganglionilor limfatici si a pelvisului.
Principalii factori care provoaca un asemenea tip de cancer sunt: bolile inflamatorii cronice, alcoolul, fumatul, toxinele la care este expusa vezica urinara, alimentele nesanatoase ce contin ingrediente chimice, consumul de medicamente antialgice, cistitele cronice, administrarea de ciclofosfamida, etc.
Metode de tratament a cancerului vezicii urinare
Tratamentul depinde de stadiul si natura tumorii. Poate fi mai simplu sau mai complex, in functie de fiecare pacient in parte, de varsta acestuia si de starea sa generala de sanatate. In multe cazuri tratamentul este o combinatie intre metodele: chirurgicala, chimioterapie, imunoterapie si radioterapie.
In cazuri grave, cand tumora este extinsa, este necesara indepartarea vezicii urinare prin metoda chirurgicala. Adesea se face si chimioterapie (inainte sau dupa operatie) cu medicamente citostatice, terapie biologica (pentru stimularea sistemului imunitar in combaterea celulelor canceroase) sau radioterapie (cu raze-X sau alte radiatii de intensitate mare).
Alte tratamente vin ca o completare la tratamentul standard si pot fi: acupunctura, meditatia, fitoterapia (pe baza de plante), biofeedback-ul, yoga, metodele de vizualizare, alimentatia completata cu suplimente de vitamine si elemente nutritive. Pufulita – Este o planta medicinala care ajuta in tratamentul cancerului de vezica urinara, dar si a cancerului de testicule si prostata. Se bea ceai de flori de pufulita, cate o cana in fiecare zi.
Smochinele – Aceste fructe contin ficoina de aceea au proprietati antihelmintice si antineoplazice. Smochinele se servesc proaspete sau uscate (maruntite si facute compot: 100 g la un litru de apa). Tratamentul se face timp de 4 zile: cate o cana de compot pe zi indulcit cu miere de albine. Cartilajul de rechin si Gheara-matei sunt produse recomandate in tratamentul cancerului de vezica urinara.
Ceaiul de coada-soricelului, brusture, urzica si coada-calului este recomandat o perioada de cateva luni. Infuzia de flori de salcie este recomandata persoanelor bolnave de cancer. Se bea 4 cani de infuzie zilnic. Baile de sezut cu coada-calului sunt recomandate pentru afectiunile rinichilor si vezicii urinare.
Suplimentele de vitamine sunt foarte importante in dieta pacientilor si mai ales cele care contin vitamina A si C ajuta in prevenirea dezvoltarii cancerului de vezica urinara. Legumele si fructele de culoare galbena, rosie-portocalie ajuta la femei in scaderea riscului de a dezvolta cancer de vezica urinara. Cercetatorii au explicat acest lucru prin substantele carotenoide si microelementele care se gasesc in astfel de fructe si legume.