Curpenul este o planta frumoasa ce are calitati decorative care pot oferi splendoare in orice loc unde creste. Persoanele care iubesc florile si care se ocupa cu plantarea acestora apreciaza foarte mult aceasta floare si o folosesc pentru a-si infrumuseta gradinile.
Curpenul este o planta ce creste pana la inaltimea de 1,5 m, are frunzele verzi, penat petiolate, florile in patru petale albe, cu lungimea de 1 cm si fructele cu atasamente pufoase. Perioada de inflorire este in lunile mai-iunie. Creste in regiunile impadurite sau de stepa din Europa si Caucaz. Are denumirea stiintifica de Clematis recta si face parte din familia Ranunculaceae (sau Ranunculacee).
Florile si frunzele plantei contin substante toxice care pot irita pielea si provoca mici besici. Cu ani in urma aceasta planta era folosita de cersetori pentru a-si crea un aspect bolnavicios al pielii si a atrage mila trecatorilor. Florile au mirosul intepator creat de uleiul esential.
Daca se piseaza florile si frunzele plantei, mirosul ei devine si mai persistent, intepator, astfel incat se imprastie in aer si ajunge la ochi provocand lacrimare, iar pe suprafata pielii iritatii rosii si chiar ulceratii.
Partile aeriene ale plantei sunt culese in timpul infloririi si sunt utilizate in homeopatie pentru tratamentul ganglionilor limfatici. In medicina traditionala florile si frunzele plantei sunt folosite in cazurile de migrena, malarie, herpes, cistita si scabie, au proprietatile lor diaforetice si diuretice.
O alta planta asemanatoare si care se inrudeste cu cea prezentata mai sus este curpenul-de-padure, care face parte din aceeasi familie Ranunculaceae si are denumirea stiintifica de Clematis vitalba. Planta este cunoscuta si sub denumirea de vita-alba, vrej, cupernita sau curpen-de-munte.
Curpenul-de-munte este originar din Asia, Europa si America de Nord, este o planta cataratoare, are lungimea de pana la 30 m, creste pe trunchiurile copacilor si gardurile vii in Europa, America de Nord si Asia. Frunzele plantei sunt compuse si verzi, iar florile formate din petale albe-verzui sunt foarte parfumate si infloresc in perioada mai-iulie.
Aceasta planta poate provoca iritatii pe piele precum curpenul Clematis recta. Datorita proprietatilor sale analgezice este folosita in homeopatie pentru calmarea durerilor care apar mai ales in cazurile de artrita. Frunzele erau utilizate in trecut pentru efectele sale diuretice si depurative, dar si pentru afectiunile cailor urinare. Astazi datorita proprietatilor sale toxice planta nu se mai utilizeaza.