De ce este important pentru organism să realizezi un echilibru între alimentele pe care le consumi?

0
636
De ce este important pentru organism să realizezi un echilibru între alimentele pe care le consumi

Alimentația echilibrată menține sănătatea organismului, are efect asupra proceselor metabolice. Se spune că ,,ești ceea ce consumi”. Acest lucru înseamnă că dieta dezechilibrată duce la îmbolnăvirea organismului și acest lucru se vede în spectul fizic. Întotdeauna trebuie urmată o alimentație echilibrată care să contribuie la bunăstarea și sănătatea organismului.

Foarte important este să realizezi un echilibru între alimentele pe care le consumi și să nu faci excese. Ca și în natură – unde există forțe ce caută echilibrul – și în organism prin combinarea alimentelor se poate ajunge la un echilibru sau la un dezechilibru. De exemplu, sarea pe care de multe ori o consumăm în exces are efect de contracție a fluidelor celulare în organism. Acesta este motivul pentru care sarea nu trebuie să fie consumată în cantitate mare, deoarece în caz contrar duce la deshidratarea corpului.

Sarea provoacă senzația de sete și apare în numeroase alimente din supermarket de aceea este foarte ușor să o consumăm dacă nu ținem seama că unele alimente sunt prea sărate. Cea mai bună este sarea de mare. Sarea rafinată sau sarea obișnuită pe care o folosesc majoritatea oamenilor este nocivă pentru organism mai ales dacă se depășește doza normală și în plus este și lipsită de minerale.

Pentru a-ți menține sănătatea trebuie să alegi alimentele astfel încât să realizezi un echilibru între ele în organism. Dacă îți plac dulciurile nu este o întâmplare, aceasta înseamnă că îți place să te simți deschis, să te relaxezi, ca și altor oameni. Zahărul are această capacitate, este absorbit rapid în sânge și produce energie. Este un aliment care produce un fenomen de expansiune în organism și de aici și dorința de a mânca tot mai multe dulciuri.

Alte produse cu același efect sunt cafeaua, medicamentele, alcoolul, de unde și tendința de a ajunge la dependență. Imaginează-ți că ai băut mai multe pahare de coniac, cu siguranță starea ta de spirit se schimbă dar și modul cum îți judecă mintea. Pentru sănătate este bună o stare de spirit pozitivă însă nu provocată de o cantitate prea mare de alcool. Pentru a avea un organism sănătos trebuie să menții echilibrul între alimentele care provoacă contracție și cele care declanșează expansiune.

Stresul ne afectează organismul și ne îmbolnăvește. Acesta ne creează o stare rea mai ales că are efect de contracție în organism. Fenomenul provoacă dorința de a consuma dulce pentru a ajunge la un echilibru. De aici și vorba ,,mănânc dulciuri pentru că sunt stresat”. Pentru combaterea stresului se pot folosi alimente sănătoase precum stevia, morcovii, dovleceii care sunt dulci.

Citește și:  5 micronutrienți esențiali pentru sănătate, din surse vegetale

alimentatie echilibrata

Din alimentele cu efect de contracție amintim peștele, ouăle, carnea de vânat, sarea de mare, carnea de vită, fasolea, nucile, brânzeturile uscate sărate, crustaceele și tot felul de cereale. Aceste alimente trebuie combinate cu cele care provoacă un fenomen de expansiune și anume: laptele, brânza de vaci, kefirul, iaurtul, cafeaua, ceaiurile, sucurile din legume crude, mirodeniile, coacăzele, lămâile, uleiurile, plantele aromatice, fructele.

Alimentele care oferă un echilibru în organism și energie necesară vindecării sunt: legumele rădăcinoase, cartofii roșii, legumele verzi, salatele, legumele crude, migdalele încolțite. Caracteristicile produselor alimentare sunt următoarele: alimentele grele (pâine, brânză, carne de pește), alimente ușoare (salata verde, spanac, mere, pere, secară, porumb, orz și alte cereale), alimente uscate (cartofi, fasole, orz), alimente grase (lactate, uleiuri, carne), alimente reci (cruditățile, băuturile reci) și alimente fierbinți (preparate fierte, băuturi calde, ceaiuri).

Având în vedere aceste caracteristici alimentare poți ajunge la un echilibru prin combinarea a două opusuri complementare. De exemplu se pot combina alimentele grele cu alimentele ușoare, peștele cu salata, sau alimentele sărate cu cele dulci pentru a ajunge la echilibrul dintre contracție și expansiune.

Foarte important în realizarea unei diete echilibrate este diversitatea alimentelor. O astfel de dietă trebuie să conțină cereale integrale, legume, fructe, bogate în vitamine, minerale, fibre, fitochimicale. Grăsimile sunt importante pentru sănătatea organismului, dar nu cele animale. Alegeți uleiurile vegetale sau produsele care conțin acizi grași Omega-3 și Omega-6 care asigură sănătatea sistemului cardiovascular.

Cel mai indicat este uleiul extravirgin de măsline, dar și alte uleiuri nerafinate (ex. uleiul de in). Prepararea alimentelor trebuie să se facă corect, în abur pentru a păstra aromele naturale. Nu este indicată prăjirea elimentelor în ulei sau fierberea lor în apă mult timp. Se poate combina peștele cu legumele, aceste alimente se fierb în aburi sau se prepară înăbușite. Salata din legume are numeroase vitamine și minerale și poate fi consumată cu somon.

Carnea de miel la cuptor se poate servi cu garnituri din legume (praz, dovlecel, legume cu frunze verzi). Evită grăsimile hidrogenate care apar de exemplu în margarină. Untul este sănătos și se poate folosi câte puțin și în tigaie la prăjit în loc de ulei. Grăsimile proteice pot fi combinate cu fructele acide-acre și legumele fără amidon. Semințele, măslinele, nucile și fructul avocado au grăsimi proteice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.