Știați că sucul de lămâie poate ucide numeroși viruși? Dacă bei zilnic apă cu zeamă de lămâie te protejezi de bacterii, îți consolidezi sistemul imunitar, îți asiguri necesarul de vitamine și minerale pentru a putea lupta contra infecțiilor.
Beneficiile pentru sănătate ale sucului de lămâie
Dintre toate citricele, lămâia oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate. Puterea sa vindecătoare a fost demonstrată de cercetători prin studiile lor.
Cei care trăiesc în zone cu epidemii de holeră sunt sfătuiți de medici să bea apă cu suc de lămâie deoarece această băutură este foarte sănătoasă, are proprietăți medicamentoase preventive. Sucul de lămâie se folosește și pentru uz intern și pentru uz extern.
Principalele beneficii pentru organism ale sucului de lămâie:
- Are vitamina C și P, dar și cantități mici de tiamină, niacină, riboflavină.
- Conține potasiu, fier, magneziu, calciu, sodiu, fosfor.
- Vitamina C și potasiul din lămâie sunt foarte importante pentru sănătate, scad riscul de îmbolnăvire.
- Protejează de epidemiile de gripă, de febra tifoidă, ameliorează simptomele de răceală, durerea de gât, bolii infecțioase.
- Facilitează scăderea în greutate, ajută la arderea grăsimilor și eliminarea rapidă a kg în plus.
- Ajută și în tratamentul rănilor, se spune că are proprietăți antiseptice.
- Zeama de lămâie are efect bun asupra activității creierului, memoriei, puterii de concentrare, sprijină echilibrul mental, de aceea este recomandat elevilor, studenților care au de susținut examene.
- Ajută la scăderea în greutate și tratamentul multor boli.
- Îmbunătățește starea generală de sănătate. Este recomandat în cazuri de litiază biliară, hepatită, dischinezie biliară, pancreatită, enterocolită, ateroscleroză, menține elasticitatea vaselor de sânge, normalizează metabolismul, scade riscul de accident vascular cerebral.
- Poate fi diluată cu apă sau adăugată în sosuri și salate. Potolește senzația intensă de sete.
- Limonenul este o substanță care ajută în dizolvarea pietrelor de vezică biliară. Se face tratament cu suc de lămâie, suc de morcovi, castravete și sfeclă de zahăr.
Folosirea sucului de lămâie în cosmetică
Fiind bogată în vitamine și uleiuri esențiale, lămâia crește rezistența organismului dar face minuni și pentru frumusețea pielii, unghiilor și a părului. Tratamentele pe bază de lămâie au efect revitalizant și tonifiant asupra pielii.
Sucul de lămâie este recomandat pentru înfrumusețarea pielii, unghiilor și a părului:
- În combinație cu ulei de măsline ajută la diminuarea și prevenirea ridurilor, deci are aplicații în cosmetologie. Acest amestec este eficient și pentru tratamentul unghiilor fragile. Prin folosirea lui timp de câteva zile, unghiile vor deveni mai rezistente și mai frumoase.
- Ajută la albirea pielii, atenuarea petelor de pe mâini, coate, genunchi, diminuarea petelor care apar din cauza îmbătrânirii organismului.
- Combate cearcănele (este bine să fie amestecat cu ulei de măsline). Se aplică cu atenție în zona ochilor, nu se face masaj pentru că pielea este mai sensibilă.
- Elimină pistruii și petele pigmentare.
- Clătirea părului cu apă și lămâie oferă strălucire podoabei capilare, face părul moale, ușor de pieptănat.
- Masca cosmetică pentru păr (din următoarele ingrediente: zeama de la o lămâie, un gălbenuș de ou, o lingură de ulei de măsline) hrănește rădăcina firelor de păr, îmbunătățește aspectul podoabei capilare.
- Loțiunea pentru piele (realizată din zeama de la o lămâie, o lingură de miere de albine și 100 ml lapte) ajută la curățarea pielii feței, gâtului și decolteului. Prin folosirea acestui produs natural, pielea va deveni mai fină și catifelată.
Suc de lămâie – Mod de realizare
Pentru realizarea sucului de lămâie se aleg fructele care au coaja de un galben-închis pentru că nu sunt atât de acide. Nu se folosesc lămâile cu coaja tare sau sbârcită și nici fructele alterate. Pentru extragerea sucului se taie lămâia în jumătate și se folosește storcătorul de fructe.
Sucul de lămâie se poate servi amestecat cu suc natural din alte fructe (mere, ananas, struguri) pentru ca gustul să fie mai puțin acru. De asemenea, sucul de lămâie poate fi diluat cu apă și îndulcit cu miere. Această combinație este perfectă pentru:
- Consolidarea sistemului imunitar al organismului.
- Scăderea în greutate (recomandat în cazuri de obezitate).
Un pahar cu apă în care s-a amestecat zeama de la o lămâie este recomandat să se bea în fiecare dimineață pe stomacul gol. Această băutură:
- Curăță organismul și ajută la detoxifierea acestuia.
- Creșterea rezistenței la infecții.
- Efectul diuretic este foarte bun, ajută în prevenirea dezvoltării infecțiilor la nivelul tractului urinar.
- Acțiunea asupra intestinelor este de apreciat, având în vedere faptul că este stimulat tranzitul intestinal, sunt digerate mai ușor grăsimile, este normalizată secreția sucului gastric.
- De asemenea sunt ameliorate simptomele unor afecțiuni digestive, constipația, sughițul, greața, sunt eliminați viermii intestinali, toxinele și resturile nedigerabile.
Sucul de lămâie trebuie consumat cu precauție de femeile însărcinate, nu este recomandat în primele 3 luni de sarcină. De asemena, nu trebuie consumat de persoanele care suferă de artrită și osteoporoză.