Germenii de creson, hrana vie superconcentrata in vitamine si minerale

0
2060
Germenii de creson, hrana vie superconcentrata in vitamine si minerale

In natura cresonul este considerat o planta erbacee anuala care infloreste in lunile iunie-iulie. In China, este apreciat din punct de vedere medicinal inca din vremuri de demult si folosit in tratamentele traditionale pentru vindecarea multor boli si afectiuni. Tara de origine a cresonului este Iranul.

Germenii de creson se obtin din seminte de creson si se pot cumpara de la supermarket. Cei care doresc sa ii obtina acasa, trebuie sa urmeze cativa pasi simpli pentru incoltirea semintelor si anume: se spala semintele cu apa, se tin cateva ore intr-un vas cu apa la temperatura camerei, apoi se scurg cu ajutorul unei site, se pun umede intr-un borcan de sticla si se tin intr-un loc luminos, ferit de razele directe ale soarelui.

In fiecare zi se umezesc cu apa, iar in 3-4 zile deja vor incolti. Se servesc in amestec cu miere de albine, in salate sau presarati pe alte preparate culinare.

Care sunt elementele active din germenii de creson?

Au o cantitate mare de vitamine si minerale in concentratie mare, de aceea valoarea lor nutritiva este importanta. Vitamina C se gaseste din abundenta in germenii de creson, aproximativ 115 mg la 100 g planta.

De asemenea carotenul este mare, o cantitatea de 4 mg la 100 g planta. Germenii de creson contin si alte vitamine importante si anume vitamina E, P, PP, K si B. Proteinele sunt si ele din abundenta, dar si mineralele (mai ales potasiu, fier si calciu). Mai mult decat atat, germenii de creson au ribolflavina, iod, fosfati, substante flavonoide, tiamina, carbohidrati, uleiuri esentiale, rutin, substante antihistaminice.

Citește și:  Proprietatile plantei galgantul-mic (Alpinia officinarum) numita condimentul vietii

germenii de creson

Germenii de creson au proprietati vindecatoare, expectorante, diuretice, tonice, antidepresive, antioxidante, antiinflamatoare si antisclerotice. Sunt recomandati pentru detoxifierea organismului in perioada lunilor de primavara. Au un efect bun asupra tractului gastro-intestinal, imbunatatesc digestia, normalizeaza tensiunea arteriala, previn bolile oculare (mai ales cataracta) si reduc riscul de cancer.

Germenii de creson vindeca anemia, curata sangele, ajuta la oxigenarea si producerea acestuia datorita continutului ridicat de fier. Donatorilor de sange le este recomandat o cura de germeni de creson pentru ca ajuta la formarea sangelui.

Prin consumul de germeni de creson se pot preveni bolile cardiovasculare si chiar infarctul miocardic. De asemenea se previn bolile gastrointestinale, bolile respiratorii, insomnia, litiaza biliara, anemia, durerile create de inflamatiile articulatiilor. Datorita substantelor antihistaminice astfel de germeni ajuta la vindecarea afectiunilor pielii, cum sunt bubele.

Germenii de creson au efect benefic asupra sistemului imunitar si functiilor inimii. Datorita continutului de vitamine si mai ales de vitamina E, germenii de creson incetinesc imbatranirea prematura a organismului, combat anemia de primavara, revitalizeaza corpul si mintea.

Enzimele din germeni de creson sunt benefice pentru ficat, iar colagenul datorat de cantitatea mare de vitamina C ajuta in prevenirea ridurilor. Iodul si sulful imbunatatesc activitatea glandei tiroide, dar si cea a celulelor nervoase.

In gastronomie, germenii de creson pot fi consumati in salate si supe, sunt considerati o delicatesa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.