
Iasomia-chiliana este o planta parfumata originara din America de Sud care face parte din familia Solanaceae. Este numita popular iasomia-de-campie si are denumirea stiintifica de Cestrum parqui. Initial a fost introdusa ca arbust decorativ pentru parcuri si gradini in Australia, dar si in alte zone ca de exemplu in New South Wales si Queensland.
Se aseamana cu un arbust sau o tufa perena care creste inalta de 2-3 m in zonele cu tufisuri din apropierea apelor. Frunzele alterneaza de-a lungul ramurilor, au un colorit verde-stralucitor si un miros intepator daca sunt usor presate intre degete. Florile sunt tubulare, stelate, galbene si puternic parfumate, infloresc din ultima luna de primavara pana spre toamna. Fructele sunt negre apar toamna, contin seminte lungi de 3-5 mm. Prefera solul nisipos-argilos, usor acid, alcalin sau neutru, umed si bine drenat.
Iasomia-chiliana este considerata o planta otravitoare atat pentru om cat si pentru animalele si pasarile de curte. Exista pareri ca in America Latina cu ani in urma era folosita ca inlocuitor al marijuanei.
Otrava acestei plante poate provoca probleme hepatice si leziuni asupra creierului. Principalele simptome ale otravirii sunt diareea, starea de slabiciune, ameteala puternica, depresia, dezorientarea, convulsii si in final coma. In cele mai multe cazuri animalele – bovinele, ovinele, porcinele – care au mancat aceasta planta au murit in cateva ore.
Altele au fost bolnave timp de cateva zile si apoi au murit de asemenea. Conform specialistilor toate partile plantei sunt otravitoare, provoaca intoxicatii grave la pasari si animale. Fermierii trebuie sa fie atenti la buruienile nocive de pe terenurile unde isi tin animalele, pentru a preveni din timp imbolnavirea acestora.
Pentru om planta are proprietati analgezice, calmeaza durerile de cap, insa nu trebuie folosita decat in cantitati mici si intotdeauna la recomandarea medicului. Cel mai bine este sa fie evitata datorita toxicitatii sale.