Alimentația echilibrată are un mare efect asupra vieții omului, asupra stării fiziologice, sănătății psihice, mentale și nervoase. Asemenea acesteia, și aerul este un element indispensabil vieții. Acesta trebuie să fie nepoluat, bine oxigenat, cât mai curat. Un aer lipsit de prospețime poate crea un sentiment de moleșeală, de greutate, și chiar poate inhiba procesele intelectuale, de inițiative, de concentrare și de gândire.
Cu toții suntem conștienți că aerul poluat de mirosuri alimentare, de fum, de gaze de eșapament, de miros de alcool, de fum de țigară, sau aerul închis, slab oxigenat ne poate afecta organismul, ne poate produce afecțiuni și boli respiratorii, ne reduce sistemul imunitar al corpului, capacitatea acestuia de a rezista la agenți nocivi, infecțioși, iar în plus ne scade și capacitatea intelectuală.
Aerul închis, poluat poate reduce strălucirea pielii, poate fi un factor al îmbătrânirii premature a organismului, ne poate scădea vitalitatea, ne poate afecta organismul în ceea ce privește capacitatea acestuia de asimilare și astfel apar probleme ponderale.
În societatea modernă suntem nevoiți să stăm în încăperi unde există și persoane care fumează, sau în locații unde este permis fumatul, însă asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm sau să alegem astfel de locuri, sau să ne petrecem timpul cu astfel de persoane care fumează intens. La început acest lucru poate părea aparent inofensiv, însă în timp apar consecințele aerului poluat și acest lucru se vede pe chip și în starea de sănătate. Femeile își pied din frumusețe, din strălucirea chipului și feminitate.
În mod normal trebuie să ne bucurăm de aerul de dimineață, de aerul de primăvară (ori alt anotimp) sau în general de aerul curat care are un efect benefic asupra organismului dar și asupra stării emoționale. Foarte important este să știm să respirăm aerul curat, pentru a ne bucura din plin de el. Pentru acest lucru sunt indicate exercițiile de respirație.
Respirația nu trebuie să fie superficială, sau rapidă și neregulată, ori realizată pe gură grăbit, de parcă ai vrea să te umpli cu aer. Desigur cantitatea de aer este bine să fie mare în timpul respirației însă, aceasta trebuie să se facă profund, fluid, conștient, deoarece prin introducerea aerului în căile respiratorii se relaxează și se armonizează corpul. Respirația trebuie să fie profundă, ușoară, astfel încât să ai timp să sesisezi efectul aerului asupra stării interioare.
Se spune că marimea, forma și culoarea aurei este în funcție de starea de sănătate a persoanei. Dacă această persoană are o respirație anemică, superficială și aura ei are o strălucire mult mai redusă. În momentul în care ea execută exerciții de repirație ample și profunde iar aerul este curat, aura devine mai mare și mai strălucitoare. Având în vedere aceste lucruri ar trebui să privim dintr-o altă perspectivă procesul resirației și să căutăm zonele cu aer curat, deoarece acesta este esențial sănătății organismului.
Starea de sănătate a omului depinde de capacitatea respiratorie a fiecărei persoane dar și de tipul de respirație. Din cauza unei respirații incorecte se pot produce și probleme fizice, tulburări circulatorii, hormonale, digestive, de aceea este important de realizat o respirație corectă. Exercițiile de respirație au rolul de a menține sănătatea organismului, de a combate stresul care este un factor esențial al încetinirii actului respirator. Pentru a vă convinge și mai mult vă putem da exemplu faptul că în medicina sportivă se folosesc exerciții de respirație pentru compensarea unor deficiențe musculare și cardio-vasculare.
Respirația corectă are efect benefic și asupra stării mentale a omului. Dacă respirația este amplă, profundă, poate înbunătăți starea psihică și mentală. O respirație incorectă poate afecta negativ stabilitatea mentală și produce haos în gândire. În concluzie respirația are efect și asupra creierului. Respirația abdominală este specifică oamenilor care sunt calmi, au putere de acțiune sau care duc o viață sportivă.
Respirația toracică este caracteristică persoanelor stresate, nervoase, tensionate, care aleargă sau se apără. Respirația claviculară este tipică persoanelor sensibile a căror dispoziție se schimbă în perioade scurte de timp. Dacă respirația este neregulată, superficială și rapidă poate indica o persoană ce suferă de anxietate, de teamă și nesiguranță. Dacă respirația este grea, dificilă și lentă arată o stare de depresie, plictiseală, confuzie, delăsare. O respirație forțată, sacadată, șuierătoare poate fi un semn de furie, aversiune, mânie, supărare, indignare și alte stări pshice de acest gen.
Exercițiile de respirație și în general respirația corectă înfrumusețează corpul ființei umane. O femeie care respiră superficial sau nu respiră deloc toracic poate avea pieptul mic și talia groasă. De regulă extensia și distensia plămânilor ce se realizează în procesul respirației îmbunătățesc aspectul siluetei feminine. Cu ajutorul exercițiilor de respirație toracică realizate zilnic se poate mări amplitudinea toracelui și se poate favoriza dezvoltarea armonioasă a acestei zone a pieptului.
În plus, viața psihică și emoțională a unei femei poate fi îmbunătățită prin exerciții de respirație corectă. Se știe deja că o respirație haotică, superficială poate afecta starea de sănătate – am spus acest lucru și mai sus. Și, da, chiar așa este, se poate ajunge la o scădere a vitalității, la tulburări digestive, la probleme cardiovasculare și de metabolism. Respirația reglează activitatea somatică, a sistemului nervos, poate fi un factor important în menținerea echilibrului psihic.
Respirația ajută la eliminarea stărilor de anxietate, la controlul acestora, la ameliorarea și tratamentul stărilor depresive, la întărirea voinței, încrederii în sine, la controlarea energiei vitale în organism, la combaterea emoțiilor negative și distructive (mânie, teamă, agresiune, etc), la stimularea gândirii, capacității creatoare, la îmbunătățirea stării afective, la echilibrarea stărilor sufletești și pastrarea calmului interior.