Dacă îți place să mănânci ketchup, poți realiza un astfel de sos dulce-acrișor acasă, din roșii naturale, organice. Totul este să cumperi roșii cultivate natural, fără pesticide și hormoni de creștere, care au fost plantate în sol bun cu îngrășăminte naturale. Astfel de roșii organice sunt sănătoase, au un gust bogat, o aroma plăcută, iar în plus prin producția ecologică s-au creat în fructe substanțele nutritive necesare pentru sănătate.
Roșiile ecologice sunt o sursă de minerale și vitamine, sporesc energia și vitalitatea, ajută la detoxifierea organismului, la reducerea colesterolului din sânge, la buna funcționare a sistemului nervos și digestiv. Au licopen, fitonutrienți, calciu, potasiu, fier, magneziu, cupru, zinc, mangan, sodiu, fosfor, acid folic, vitamine B și C. Licopenul din roșii are proprietăți antioxidante naturale, reduce riscul de a dezvolta boli grave, cancer, previne îmbătrânirea prematură a organismului, osteoporoza, afecțiunile ochilor, infertilitatea și alte suferințe create de stresul oxidativ.
Mare atenție la ce roșii cumpărați, deoarece astfel de legume pot avea reziduri de pesticide care afectează sănătatea! Alegeți întotdeauna roșii ecologice, care au aroma mai accentuată și o densitatea mai mare de nutrienți pe gram decât cele intens fertilizate cu diferite substanțe chimice, hormoni de creștere, pesticide.
Ketchup natural dulce-acrișor:
Pentru a prepara un astfel de sos delicios trebuie următoarele ingrediente: 5 kg de roșii, 240 ml oțet natural din vin, 250 g zahăr, 700 g ceapă, o jumătate de linguriță de ienibahar, 4 lingurițe de boabe de muștar, 2 lingurițe de piper măcinat, 3 foi de dafin, sare după gust.
Mod de realizare: se spală roșiile cu apă, se taie în felii potrivite, se pun într-o oală la opărit până devin moi; se dau prin separatorul folosit pentru sucul de roșii, pentru a îndepărta pielița și semințele. Sucul obținut se pune într-o oală încăpătoare la foc mic, pentru a fi fiert și pentru a scădea.
Ceapa se curăță de coajă, se spală, se taie mărunt și se adaugă la suc. De asemenea, în suc se pun și celelalte ingrediente (oțetul, zahărul, sarea, foile de dafin, piperul, boabele de muștar), dar spre sfârșit, pentru ca aroma să fie intensă. Sucul se fierbe aproximativ 1-2 ore sau mai mult (în funcție de cât de zemoase au fost roșiile), cert este că trebuie să scadă până în momentul în care devine ca o pastă de ketchup.
La final, se lasă puțin la răcit, apoi se pune în sticle care trebuie închise ermetic, apoi acoperite cu o pătură și ținute astfel timp de 24 de ore pentru sterilizare. Sticlele de ketchup se păstrează într-un loc răcoros și se consumă când se dorește.