Maranta este o planta perena inalta de 3 m, originara din America Centrala, din padurile tropicale din Guyana si Brazilia. Este cunoscuta si cu numele de guapo, cu denumirea stiintifica de Maranta arundinacea si face parte din familia Marantaceae sau Marantacee.
Aceasta planta tropicala are frunzele ovale de culoare verde, cu petiol lung si rizomii mari, ramificati cu aspect solzos. Florile sunt albe si au petalele mici. Sunt cunoscute mai multe specii de maranta din care fac parte: Maranta leuconeura, Maranta makayana, Maranta arundinacea, Maranta bicolor.
Maranta trebuie udata regulat astfel incat atunci cand temperaturile ajung in jur de 20ºC solul sa fie mereu umed. Prefera solul din turba si fag cu putin nisip grosier pentru a fi bine drenat. Pentru a se dezvolta frumos se poate folosi pentru sol un ingrasamant lichid pe baza de azot, fosfor, fier, mangan, bor, zinc, cupru si potasiu. Inmultirea plantei se realizeaza foarte usor prin butasi de tulpina sau prin diviziunea radacinei.
De la acesta planta cu multi ani in urma bastinasi foloseau rizomii pentru tratamentul unor afectiuni ale pielii. Radacina avea efect bun in dezinfectarea ranilor si in detoxifierea organismului, in fortificarea organismului si ca hrana. Radacina de maranta contine aproximativ 20% amidon.
Din aceasta planta se obtine un produs numit Arrowroot care are un amidon diferit de alte tipuri de amidon, are valoare neutra. Aceasta are anumite proprietati deosebite, este mai usor digerabil chiar si decat faina de grau si are un indice glicemic scazut datorita amilozei din compozitia lui. Faina Arrowroot este insipida, inodora si se ingroasa de doua ori mai mult decat faina de grau. Acest produs este folosit in gastronomie, la sosuri, budinci, supe, compoturi, gemuri, inghetata si alte deserturi.