Măsuri de urgență în cazul unei victime cu atac de astm

0
45

Pentru a ajuta o victimă cu atac de astm trebuie să știm mai multe aspecte despre acest acces de dispnee paroxistică respiratorie. O persoană cu atac de astm poate fi ajutată să folosească inhalatorul și încurajată să respire încet. Nu trebuie intrat în panică când se produce o astfel de situație, deoarece victima este cea care trebuie în primul rând calmată și susținută, să treacă peste teama că nu mai poate respira normal și ajutată să ia inhalatorul care îi poate restabili respirația după ce își face efectul.

Atac de astm, Foto: mawdoo3.com

Măsuri de urgență în cazul unei victime cu atac de astm:

Recunoașterea simptomelor de astm sunt importante, acestea sunt de respirație dificilă chiar la expirarea aerului, împosibilitatea de a face conversație din cauza lipsei aerului și apariția transpirației. Victima care suferă un atac de astm are respirația șuierătoare, buzele vineții, nu poate vorbi normal, este epuizată, speriată, strănută, are tuse uscată sau cu expectorație și își poate pierde cunoștința.

Atac de astm, folosirea inhalatorului, Foto: 3.imperial.ac.uk

Pentru început victima trebuie încurajată folosind un ton calm. Foarte important este să fie ajutată să găsească imediat inhalatorul pentru criză și apoi sfătuită să-l folosească pentru a-și restabili respirația normală. În general un astfel de bolnav de astm poate suferi și de anxietate, insomnie, disconfort general, timiditate, neîncredere în forțele proprii, deficit de autoîngrijire, depresie. Pentru a se simți mai bine, victima trebuie sfătuită să stea într-un loc liniștit, cu partea superioară a corpului puțin aplecată înainte. În general cu ajutorul inhalatorului se calmează criza de astm și se ameliorează simptomele și disconfortul creat. De asemenea, persoana cu o astfel de criză trebuie să respire profund și lent. Gestionarea atacului de astm se face în funcție de severitatea crizei. Aplicarea măsurilor de prim ajutor sunt importante pentru un astfel de bolnav, iar dacă este un caz grav victima trebuie dusă la spital și internată pentru restabilirea stării de sănătate prin intervenții medicale.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de traumatisme craniene – Tu știi ce trebuie să faci?

Atacul de astm poate să apară din cauza emoțiilor, contactului cu alergenii, datorită infecțiilor, expunerii la umezeaă, frig, la aer prea cald sau prea rece. Identificarea acestor cauze ajută la îndepărtarea lor pentru a preveni agravarea crizei. Victima care are o stare intensă de rău astmatic trebuie dusă la spital pentru a primi tratament adecvat pe bază de hidratare, medicamentație cu bronhodilatatoare, antihistaminice, corticoizi sau chiar antibiotice în funcție de situație.

Pentru prevenirea crizelor de astm trebuie evitat efortul și factorii emoționali, trebuie consumate multe lichide, urmat un regim de viață adecvat și echilibrat.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.