Meniul de Crăciun și intoleranța alimentară

0
4

Conform statisticilor, intoleranța alimentară este în creștere la nivel global, aceasta afectează tot mai mulți oameni. S-a estimat că aproximativ 20% din populația mondială poate avea intoleranță alimentară.

Cele mai frecvente simptome produse de o intoleranță alimentară sunt: durerile de burtă, edemul, durerile articulare, tulburările gastrointestinale (diareea, greața, vărsăturile), oboseala, iritațiile sau erupțiile cutanate. Medicii spun că intoleranța este temporară, simptomele dispar după o perioadă de timp mai ales dacă se renunță la consumarea acelui aliment care le-a produs.

Ce meniu pregătești de Crăciun?

Când vine vorba despre Crăciun sau despre sărbătorile de iarnă, multor oameni le place să mănânce copios preparate culinare delicioase și să facă schimb de cadouri. Cele mai populare preparate sunt friptura, preparatele tradiționale din carne, cozonacul și prăjiturile.

Este distractiv să te gândești deja la meniul pentru sărbătorile de iarnă. Totuși realizarea meniului nu este chiar simplă dacă ții cont de anumite restricții alimentare. În perioada sărbătorilor de iarnă s-ar putea să te confrunți cu o alergie sau o intoleranță alimentară, ori este posibil ca unii dintre oaspeți să aibă deja astfel de probleme de sănătate.

În alergie se produce o activare a sistemului imunitar în răspuns la anumite substanțe. În intoleranța alimentară există o deficiență a unor enzime, care nu permite digestia unui aliment. Aceasta din urmă poate avea diferite grade, simptomele fiind mai intense când consumul este ridicat.

Prin urmare, planificarea din timp este esențială pentru masa de Crăciun și Anul Nou, pentru a pregăti cele mai bune preparate culinare și a impresiona invitații.

Cele mai frecvente intoleranțe alimentare

Unii oameni pot avea intoleranță la lactoză. Această problemă poate cauza o serie de simptome precum: stări de greață, vărsături și diaree, durere de cap, durere abdominală, oboseală, dificultăți de concentrare, balonare. Unii nu pot consuma lapte pentru că au alergie la proteinele din acest aliment. Dacă ajung să consume lapte, atunci pot suferi de stări rele: durere de burtă, erupții cutanate și alte complicații.

Și intoleranța la gluten este frecventă la oameni. Glutenul reprezintă de fapt proteinele din orz, grâu și secară. Unii oameni pot suferi de boală celiacă, sau pot avea o alergie la grâu, ori o sensibilitate la gluten non-celiacă. Simptomele sunt de: eczeme, balonare, durere abdominală, oboseală, depresie, anxietate, durere de cap, diaree sau constipație.

Intoleranța la fructoză poate afecta intestinul gros și poate produce un disconfort digestiv, cu simptome de flatulență, reflux gastroesofagian, durere abdominală, greață, vărsături, deranj la burtă.

De asemenea, unele persoane care au astm bronșic pot fi sensibile la sulfiți. Prin aportul acestor substanțe, ele pot avea simptome precum: nas înfundat, deranj la burtă, umflarea pielii, urticarie, scăderea tensiunii arteriale.

Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul stresului

Sfaturi pentru pregătirea mesei de Crăciun

Oamenii cu alergii alimentare sau intoleranțe trebuie să consume doar alimente sigure, care le fac bine.

Pentru cei care au intoleranță la lactoză, meniul trebuie să cuprindă alimente fără lactoză, cum ar fi: carne, orez, legume, fructe uscate și proaspete. Ei trebuie să evite să mănânce brânzeturi, cozonac, maioneză, lapte, produse lactate, budincă, prăjituri, anumite sosuri.

În cazul în care ai oaspeți cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten non-celiacă, trebuie să pregătești un meniu cu produse fără gluten. Asta înseamnă să eviți produsele precum: pâine, paste, bere, cereale, fursecuri, sosuri de soia și de alt tip.

În caz de intoleranță la fructoză situația se complică pentru că există și fructe, legume care au fructoză. Trebuie evitate, merele dar și alte fructe, sucul de mere, cidrul de mere, băuturile nealcoolice, alimentele care au sirop de porumb care este bogat în fructoază.

Pentru cei cu intoleranță la sulfiți este indicat de evitat alimentele precum: vin, condimente, bere, ceai, conserve, cidru de mere, fructe uscate.

Comandarea meniului de Crăciun

Multe familii aleg să comande mâncarea din oraș pentru a realiza meniul pentru masa de Crăciun și Anul Nou. Având în vedere circumstanțele, că este o perioadă din an foarte aglomerată, ei fac programare din timp la firme de catering sau la restaurante. Comenzile se plasează online pe meniul de la firmele care au site-uri și se ocupă cu livrarea preparatelor culinare la domiciliu, oriunde în orașul respectiv.

Sfaturi utile de urmat pentru ca totul să decurgă cât mai bine:

  • Alege cu atenție felurile de mâncare pe care le comanzi din oraș
  • Cumpără alimente de calitate și verifică etichetele
  • Dacă alegi produse tradiționale asigură-te că aceastea sunt autentice
  • Analizează prețurile la preparate și selectează care sunt mai convenabile
  • Verifică întotdeauna cu mare atenție ingredientele la toate produsele cumpărate
  • Alege din supermarket și magazinele online alimente care nu provoacă alergii și intoleranțe
  • Cumpără alimente fără gluten.

Mâncarea de Crăciun trebuie să fie delicioasă și să poată fi savurată și de oaspeți. Ea trebuie să arate cât mai bine, să fie colorată și apetisantă, deci să se potrivească cu această sărbătoare a Crăciunului. În concluzie, mâncarea este important să arate senzațional, să fie de înaltă calitate și să surprindă plăcut oaspeții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.