Mușcatele sunt cele mai comune flori ținute pe pervazul ferestrei. Au înflorescențe minunate și reprezintă un simbol de armonie și confort în casă. Din vremuri de demult vindecătorii apreciau aceste flori deoarece se spune că ar proteja de energii negative. De asemenea, există credința populară că mușcatele atrag norocul, că pot revigora sentimentele vechi și pot neutraliza deochiul și energiile nefaste din cameră.
Mușcatele sunt foarte frumoase și acest lucru iți oferă o stare de bine când le privești. Se spune că iubesc lumina soarelui și trebuie ținute pe pervazul ferestrei. Au efect calmant pentru sistemul nervos, combat stresul, depresia, stările proaste.
Frunzele de mușcată au vitamina C, ulei eteric, microelemente, alcaloizi, carotină, sunt apreciate pentru efectul de reducere a inflamațiilor locale, de calmare a durerilor de dinți și de sciatică. Florile sunt eficiente în tratamentul insomniei și a bolilor gastro-intestinale. Mușcatele sunt plante recomandate oamenilor care suferă de hipertensiune arterială și boli de inimă, deoarece ajută în reducerea simptomelor.
Infuzia din frunze de mușcate se prepară astfel: se pune o linguriță de frunze la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară și se bea. Acest preparat ajută în cazuri de gastrită și colită, la reducerea inflamațiilor și durerilor gâtului, în tratamentul diareei, afecțiunilor intestinale.
Tinctura din mușcate este un bun remediu împotriva gușei, hipertiroidiei, bronșitei, pleuritei, afecțiunilor sistemului respirator. Frunzele și florile de mușcate ajută și în combaterea infecțiilor bacteriene. De asemenea, în scop terapeutic se folosește și rădăcina care are substanțe saponine, flavonoide, amidon, glucide.
Uleiul de mușcată are proprietăți medicinale, scade pofta de mâncare, tratează anumite afecțiuni (insomnie, depresie, astenie, hipertensiune arterială, imunitate slabă, stări de nervi) dacă este folosit în aromaterapie. Se poate achiziționa din farmaciile de produse naturiste.