Specialiții în domeniul medical consideră că toate funcțiile organismului depind de o bună sănătate a sistemului glandular. Pentru aceasta ne recomandă să dăm o atenție mare sănătății organelor din corp și acest lucru se poate realiza cu ajutorul unor suplimente de vitamine și minerale dar și a unor plante sau nutrienți ce întrețin sănătatea anumitor glande. Medicii endocrinologi sunt de părere că orice organ care a primit o serie de nutrienți esențiali va fi sănătos și va funcționa normal.
Glandele sunt de două tipuri: exocrine (se deschid la suprafața organelor prin canale și secretă o anumită substanță) și endocrine (nu au canale și secretă hormoni direct în sânge). Principalele glande exocrine sunt: salivare, sudoripare, cele din rinichi, glandele mamare și din tractul digestiv. Cele mai importante glande endocrine sunt: epifiza, hipofiza, timusul, tiroida, paratiroidele, pancreasul, suprarenalele, testiculele, ovarele.
Toate glandele au nevoie de suplimente nutritiționale deoarece din cauza oboselii, stresului și altor factori, organismului își epuizează rezervele de nutrienți. Pentru îmbunătățirea starii de sănătate a glandelor se folosesc nutrienți sub forma unor suplimente alimentare care ajută la buna funcționare a sistemului glandular și la menținerea sănătății organismului.
Vitamina A, betacaroten natural și alte carotenoide reprezintă un produs natural care hrănește timusul și consolidează sistemul imunitar prin producția de anticorpi. Timusul este poziționat chiar înapoia sternului, iar țesutul lui are limfocite ce provin din măduva spinării și care se maturează, se transformă în limfocite T și apoi din acest organ glandular migrează în splină și ganglioni limfatici și contribuie la creșterea imunității organismului.
Algele sunt suplimente foarte importante pentru buna funcționare a glandei tiroide deoarece au mult iod și minerale. Glanda tiroidă secretă doi hormoni – tiroxina și triiodotironina – care reglează procesul metabolic, stimulează catabolismul proteinelor, au efect calorigen, cresc consumul de oxigen și scad rezervele adipoase. Pentru producția de tiroxină se recomandă manganul care se ia separat de calciu. Manganul este folosit de pancreas, ficat, rinichi, prostată și creier.
Pentru curățarea ficatului este folosită lecitina (granule sau capsule), aceasta fiind recomandată și pentru protecția tuturor celulelor și organelor din corp.
Pentru glandele sexuale, pancreas și timus, sunt necesare suplimentele de zinc deoarece mențin sănătatea acestor organe și ajută sistemul imunitar.
Vitaminele din complexul B ajută în combaterea stresului și deci în protejarea sistemului glandular și la buna funcționare a întregului organism. Vitamina B5 este numită și vitamina antistres și este cea mai importantă din gama B. De asemenea, riboflavina sau vitamina B2 este foarte eficientă pentru funcționarea normală a glandelor suprarenale care sunt situate la polul superior al rinichilor. Acestea conțin glandele corticosuprarenale (secretă aldosteronul ce mărește reabsorbția apei și natriului la nivelul tubilor uriniferi din rinichi) și medulosuprarenale. Tot pentru funcționarea corectă a suprarenalelor se utilizează vitamina C și bioflavonoidele care se iau cu un alt supliment numit L-cisteina pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi.
L-glicina este un nutrient pentru menținerea sănătății măduvei, splinei și timusului.
L-tirozina ajută la buna funcționare a glandelor: tiroidă, pituitare, suprarenale. Glanda pituitară se află la baza creierului în partea superioară a osului sfenoid. Are trei lobi care secretă hormoni diferiți. Primul secretă somatotropul (stimulează creșterea oaselor lungi și masei musculare în copilărie), corticotropina (are rol în secreția glandelor corticosuprarenale), prolactina (stimulează secreția lactată și a glandelor suprarenale), tirotropinele (au rol în secreția glandei tiroide) și gonadotropinele (reglează activitatea gonadelor sau a organelor sexuale). Al doilea lob secretă hormonul melanocitostimulator (stimulează melanogeneza sau formarea de melanină), iar al treilea lob secretă hormonul antidiuretic (păstrează apa în organism) și ocitocina (ajută secreția glandelor mamare).
Uleiul de in și uleiul de somon sunt bogați în acizi grași esențiali care hrănesc toate glandele organismului și ajută la buna funcționare a lor.
Vitamina E intensifică detoxifierea organsimului mai ales dacă este asociată cu seleniu și vitamina C. Seleniul este un supliment nutritiv necesar pentru ficat și pancreas. Pentru curățarea ficatului se bea suc natural din lucernă, păpădie, sfeclă și ridiche neagră. Pentru eliberarea bilei si eliminarea pietrelor mici de la vezica biliară se face un tratament cu suc de mere sau amestec din ulei de măsline și zeamă de lămâie. Funcția pancreatică poate fi stimulată cu ulei de cedru, iar funcția ficatului este normalizată cu ceai din cicoare și armurariu.
Păpădia este o plantă excelentă pentru curățarea ficatului, pentru stimularea secreției biliare, pentru sănătatea pancreasului și a splinei.
Pătrunjelul are proprietăți diuretice și de aceea ajută în prevenirea bolilor de rinichi, dar și la refacerea ficatului. La fel de apreciate pentru efectul diuretic sunt și semințele de țelină si hortensia, acestea sunt folosite de asemenea pentru stimularea funcției ficatului.
Echinacea este o plantă medicială foarte bună pentru curățarea ficatului, splinei, pancreasului și rinichilor. Se face tratament cu ceai de echinacea sau se iau suplimente alimentare din această plantă timp de cel mult 2-3 luni. Alte plante recomandate pentru refacerea ficatului sunt: trifoiul roșu, lumânărica, lemnul dulce și extractul de ridiche neagră.