Omagul-multicolor (Aconitum variegatum), planta otravitoare

0
650
Omagul-multicolor (Aconitum variegatum), planta otravitoare

Omagul-multicolor este o planta perena din Europa, care creste inalta de 80 cm si apare mai ales in regiunile cu pajisti, pasuni intinse si paduri din Alpi. Planta poate sa creasca la altitudini cuprinse intre 600-2600 m, in locuri umede, de preferinta la marginea padurilor din zonele montane, in locuri cu sol nisipos si argilos.

Are denumirea stiintifica de Aconitum variegatum, face parte din familia Ranunculaceae si se aseamana cu omagul-albastru (Aconitum napellus). Numele acestui gen de plante Aconitum inseamna in limba greaca ,,sulita, lance” si face referire la faptul ca planta era folosita de barbari la realizarea sagetilor otravite.

Aceasta planta erbacee are radacina mare si carnoasa cu numerosi tuberculi subtiri de marimi diferite, tulpina dreapta simpla sau putin ramificata, inzestrata cu frunze petiolate, lungi de cel mult 10 cm, divizate in lobi care sunt crestati adanc in segmente subtiri si lungi.

Omagul-multicolor

In partea superioara a tulpinei apare ciorchinele frumos si dens cu flori al caror colorit poate varia de la albastru-deschis, la alb si violet. Caliciul florilor cuprinde 5 sepale, 8 petale din care 2 contin nectar. Fructele sunt de forma alungita si contin multe seminte de culoare inchisa spre negru lucios.

Citește și:  Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) - Un excelent remediu natural pentru afecțiunile inimii

Ca si alte specii de plante ce apartin genului Aconitum si omagul-multicolor contine alcaloidul numit aconitina ceea ce face sa fie toxica sa provoace o stare de rau, dereglarea ritmului inimii si blocarea circulatiei sangelui. Planta are efect toxic si daca substantele ei active sunt absorbite prin piele prin atingerea frunzelor si a tulpinei, poate provoca iritatii datorita actiunii elementelor glicozide.

Cel mai indicat este ca planta sa fie manipulata cu mainele protejate de manusi. Astazi planta se foloseste doar in homeopatie datorita proprietatilor antireumatice, analgezice, diuretice, antipiretice, sudorifice si sedative. Avand in vedere aspectul ei deosebit creat de inflorescentele mari violete, albe si albastre omagul-multicolor este folosit ca planta ornamentala in parcuri, gradini si pe terase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.