Ovazul (Avena sativa) este o planta inalta de 1 m, originara din Europa, care face parte din familia Poaceae (Gramineae).
Cultura ovazului este foarte mult raspandita in SUA, Canada si Rusia. In Europa, cele mai mari tari producatoare de ovaz sunt Finlanda si Polonia.
Aceasta planta este anuala cu tulpina inalta si subtire, frunzele lanceolate si inguste, iar spiculetele asezate pe niste codite lungi, atarnand in jos. Florile sunt sub forma de panicul, fiecare spic are 2-3 flori.
Ce contine ovazul?
- Are proteine la fel de multe ca si graul.
- Saruri minerale si fibre alimentare: magneziu, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, fier, seleniu.
- Vitamine: caroten, B1, PP, D.
- Hidrati de carbon si grasimi.
Utilizarea ovazului
- Ovazul este un produs usor digestibil si este folosit mai ales sub forma de fulgi, faina, grisuri, inlocuitor de cafea.
- In tarile din Europa de Vest, faina din ovaz este folosita la prepararea painii, care este foarte hranitoare.
- Anglo-saxonii fac o supa numita porridge (din fulgi de ovaz, zahar, lapte si apa), pe care o consuma dimineata. Acesta este un aliment foarte hranitor pentru copii, ajuta de asemenea si persoanelor care sufera de astenii fizice si intelectuale.
- Scotienii fac din ovaz un aliment de baza, datorita proprietatilor sale energetice.
- Decoctul de ovaz (20 g fulgi se fierb 30 de minute, intr-un litru de apa) are proprietati diuretice si laxative.
- Stari nervoase, stres, dureri de cap – Ovazul actioneaza ca un tonic foarte bun al sistemului nervos, avand un mare continut de vitamine si minerale. Este indicata tinctura de ovaz, care se gaseste in farmacii. Se ia o lingurita mica de tinctura seara, inainte de culcare.
- Scade colesterolul – Tarata de ovaz stimuleaza activitatea intestinala si diminueaza colesterolul.
- Efort fizic – Dietele de ovaz ajuta la cresterea rezistentei organismului la efort, de aceea sunt indicate sportivilor de performanta.
- Afectiuni ale glandei tiroide – Ovazul este un stimulent al glandei tiroide, de aceea este indicat persoanelor care sufera de insuficienta tiroidiana.
- Reumatism, artroze – Pentru uz extern, ovazul se poate folosi sub forma de decoct de paie de ovaz, in bai terapeutice, care au rol foarte bun in calmarea durerilor.
- Sterilitate, impotenta – S-a constatat ca aceasta cereala ar actiona impotriva acestor afectiuni. Aceasta planta este usor excitanta.
- Litiaza urinara – Se recomanda infunzia de paie de ovaz: o lingura de paie uscate si maruntite la o cana de apa fierbinte. Aceasta infuzie poate fi asociata cu cateva picaturi de uleiuri de nuci si migdale.
- Nevralgii intercostale – Pot fi ameliorate cu ajutorul cataplasmelor cu faina de ovaz, care se aplica intotdeauna calde pe zona respectiva, timp de doua ore.
- Obezitate – Fulgii de ovaz integrali dau imediat senzatia de satietate, de aceea sunt recomandati in dietele de slabit.
- Insomnie – Se trateaza cu tinctura de ovaz. Se iau 40 de picaturi cu putina apa, inainte de culcare.
- Astenie – Sunt indicate cate 20 de picaturi de tinctura de ovaz, inainte de masa, de trei ori pe zi.
- Persoanele care sufera cu nervii – Vor avea o stare foarte buna si un somn linistit daca vor dormi pe o saltea realizata din paie de ovaz.
- Tulburari de ritm cardiac – Sucul de ovaz are efecte bune in suprasolicitarile nervoase.
- Ovazul este si o planta furajera foarte importanta, de la ea se folosesc numai boabele sub forma de nutret concentrat, deoarece are un continut mare de hidrati de carbon.
In tara nostra se cultiva numai ovazul de primavara, iar in scop terapeutic este indicat sa se consume iarna.