Ciufa este o planta perena cunoscuta si cu numele popular de caprisor. Planta este originara din Africa de Nord, are denumirea stiintifica de Cyperus esculentus si face parte din familia Cyperaceae.
Desi unii considera ciufa ca fiind o buruiana, aceasta planta erbacee este mai mult decat o planta oarecare salbatica, a fost considerata aliment inca din vremuri de demult in Egiptul Antic, iar in prezent se cultiva frecvent in regiunile Marii Mediterane.
Ciufa este o planta ai carei bulbi sunt comestibili, au marimea unei alune si gust asemanator nucilor sau samburilor de migdale. Frunzele sale sunt de culoare verde-deschis, lungi, rigide, lanceolate si sunt dispuse astfel incat formeaza tulpini triunghiulare (lungi de pana la 10-50 cm si late de 0,5-1 cm) caracteristice genului Carex. Tulpina este verticala, prezinta un profil special cu trei canale si o dunga de culoare alba.
Inflorescenta este galbui, alcatuita din 4-10 raze fiecare cu 20-30 de flori mici, fine. Planta prefera locurile insorite, creste mai ales pe malurile iazurilor, la marginea drumurilor si in santuri. Foarte mult este raspandita pe terenuri agricole, unde poate deveni invaziva. Se inmulteste usor prin seminte.
Planta se cultiva in prezent pe scara larga tocmai datorita succesului pe care il au tuberculii sai. De asemenea ea se prezinta sub o mare varietate de subspecii si soiuri. Lungimea tuberculilor variza in functie de fiecare soi in parte, intre 0,6-1,2 cm. Ei se recolteaza, se spala, se curata de reziduri si se pun la uscat. Au un continut semnificativ de fibre, proteine, grasimi vegetale, glucide din care fac parte amidonul si zaharul.
Grasimile sunt formate din mai mult de 70% acizi grasi nesaturati de aceea sunt utilizate cu succes in industria alimentara. Uleiul realizat poate fi comparat cu cel de masline din punct de vedere al continutului de acizi grasi si chiar poate fi un inlocuitor al acestuia. Are vitamina E, culoare galbena-aurie si este fara aroma.
Bulbii se consuma cruzi desigur nu inainte de a-i curata de coaja, sau adaugati in deserturi, prajiti la cuptor, sau preparati ca orice tip de leguma. Bulbii sunt folositi si ca inlocuitor de cafea, pentru prepararea unui tip de ciocolata si la fabricarea sapunului. De asemenea planta si rezidurile hranitoare care raman in urma extractiei uleiului din bulbii acesteia constituie hrana pentru animalele domestice.
Din punct de vedere terapeutic bulbii plantei ajuta in stimularea digestiei, menstruatiei si au efect diuretic. Din tuberculii plantei se prepata Horchata de chufa, o bautura populara in Spania, are gust placut, este alb-cremoasa si se serveste cu gheata.