Plante medicinale – Iarba-sarpelui (Echium vulgare)

0
3035
Plante medicinale - Iarba-sarpelui (Echium vulgare)

Iarba-sarpelui (Echium vulgare) este o planta ierbacee, bianuala, care creste pana la inaltimea de 1 m si este originara din Europa. Numele plantei vine din limba greaca, ,,echion” inseamna sarpe. In popor este cunoscuta si sub alte denumiri, ca de exemplu: viperina, limba boului, buruiana de roseata, capul viperei, sudoarea calului, iarba naparcii, iarba lui cel slab.

Face parte din familia Boraginaceae si este intalnita mai mult in locuri parasite, pe terasamente de cai ferate, pe marginea drumurilor, in parloage si fanete. Aceasta planta melifera are radacina neagra si pivotanta, iar tulpina de culoare cenusie, rigida si acoperita cu perisori desi, simpla si de la baza ramificata. Frunzele sunt alungite si acoperite si ele cu perisori, cele de la baza plantei sunt petiolate si asezate in forma de rozeta. Florile sunt de culoare albastra, violacee, rosie, roz sau alba-roz, au stamine rosii si infloresc in perioada lunilor iunie-septembrie. Fructele acestei plante au forma unor nuci in miniatura.

Utilizarea plantei in tratarea unor afectiuni

De la iarba-sarpelui se recolteaza partea aeriana a plantei care trebuie sa fie inflorita. Aceasta din punct de vedere medicinal contine potasiu, calciu, tanin, alcaloizi, alantoina, rezine, mucilagi, colina – de aceea are o buna actiune antibiotica, antiseptica, astringenta, expectoranta, emolienta, depurativa, diuretica, cicatrizanta.

Citește și:  Tromboza venoasa profunda

Asa cum se deduce si din numele ei popular planta era folosita cu ani in urma la tratarea muscaturilor de sarpe.

Inca din Antichitate era folosita drept planta medicinala, pentru tratarea intepaturilor scorpionilor, precum si in surmenaj, anemie, dureri de dinti si diferite eczeme.

Enterita diareeica, dizenteria – Se foloseste infuzia de iarba-sarpelui care se prepara astfel: se pun 20 g planta uscata la 1 l de apa fierbinte, se lasa la infuzat 15 minute si se filtreaza. Infuzia este recomandata pentru uz intern, cate 3 cani/zi.

Faringita, stomatita – Se face gargara cu infuzie de iarba-sarpelui.

Plagile, ranile, furunculoza – Se aplica comprese cu infuzie de iarba-sarpelui, aceasta avand un important efect antibiotic.

Tusea – Se trateaza cu infuzie de iarba-sarpelui deoarece are efect emolient si antiinflamator.

Planta ajuta foarte mult in tratarea stafilococilor si enterobacteriilor deoarece are o actiune antibiotica mare.

Infectiile respiratorii – Planta se foloseste sub forma de infuzie pentru ca are un bun efect emolient, expectorant si antibiotic.

Datorita continutului de alantoina s-a constatat ca are si rol anticancerigen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.